Se pénz, se posztó a faluban: Nicket összekovácsolta a nincstelenség

Utolsó vagyonától, az egykori iskola épületétől válik meg a 2007 ősze óta pénzügyi gondnok felügyelete alatt gazdálkodó település, Nick

Nagy Ildikó

Az 570 lelkes település gazdálkodását 2007 vége óta pénzügyi gondnok felügyeli. A falu adótartozása ugyanis a kamatokkal és bírságokkal együtt mára több mint 120 millió forintra duzzadt.

- 2007 óta válságköltségvetése van a településnek, ami azt jelenti, hogy csak az önkormányzati alapfeladatokra költhetünk - mondja érdeklődésünkre Csorba József polgármester, aki tavaly kihívásként vállalta - és éli meg azóta is - a falu vezetését. Annak apropóján kérdeztük, hogy a pénzügyi gondnok a napokban eladásra hirdette meg a település utoló vagyonelemét, az egykori általános iskola épületét.

- Ötmillió forint plusz áfáért hirdették meg az egykori iskola épületét - mondja a polgármester, aki reméli, hogyha az épület elkel, talán pont kerül a történet végére. Na, nem mintha ezzel letudnák a mára több mint 120 millió forintra nőtt adósságot, hiszen annak megfizetésére esélyünk sincs.

- Az iskola az utolsó vagyonunk. Bel- és külterületi földeket, erdőt, rétet, szántót már értékesített a pénzügyi gondnok. A megszorítás első eleme az volt, hogy megszűnt a helyi önkormányzat: a falu évi 8,3 millió forintot fizet a répcelaki önkormányzatnak a jegyzőségi feladatok ellátásáért. A faluban már az 1990-es évek derekán bezárt az iskola, a gyerekek Répcelakra járnak, a jegyzőségi feladatok ellátása és a diákok iskoláztatása eleve mintegy 20 milliót elvisznek az évi 40 millió forintos(!) büdzséből.

Ha az iskola épületét eladják, sok mindent meg kell oldani. Például a Fergeteg táncegyüttest is el kell helyezni valahol, ők ugyanis ott próbálnak.

A válsághelyzet összekovácsolta a falut. Azóta puccos falunapra sem futja, a helyi táncosok és színjátszók viszont szívesen vállalják a fellépéseket. Korábban ezek a civil csoportok is támogatást kaptak az önkormányzattól, most viszont ők pályáznak, hogy egyáltalán működni tudjanak. A Szent Anna-templomért is az erre a célra létrehozott alapítvány munkálkodik évek óta.

Szerettük volna megszólaltatni a pénzügyi gondnokot is, a felszámoló cég munkatársa azonban szabadságon van, és nem tudtuk elérni. Nicken 2007 óta nem volt semmilyen fejlesztés és beruházás. A falu egyébként éppen egy beruházás miatt került nehéz helyzetbe.

A szennyvízcsatorna-hálózat építését végző cég közterület-foglalási díjat fizetett az önkormányzatnak, ennek áfáját visszaigényelték, ám ezt az ügyletet az adóhatóság, majd később a bíróság is jogtalannak találta.

Az akkor 90 millió forintos adósság azóta több mint 120 millió forint lett, az értékesíthető vagyonból ennek csak töredéke folyt be.
 
A nickiek 2007 vége óta csak a legszükségesebb dolgokra költhetnek. Még egy járdafelújításról sem álmodhattak, hiszen pályázni sem tudtak volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!