Labdarúgás

2024.07.04. 13:21

Jagodics Zoltán: itt tart a modern futball!

Jagodics Zoltán szerint nem rossz az idei labdarúgó Európa-bajnokság – tökéletesen felkészített gárdák lépnek pályára. És összességében elégedett a magyar válogatott teljesítményével is.

Tóth Gábor

Jagodics Zoltán a Haladás-öregfiúk mezében

Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

Jagodics Zoltán kora meghatározó futballistája volt - kiváló rúgótechnikáját számtalan emlékezetes góllal bizonyította. A Haladás, a Győr, a Parmalat és a Ferencváros játékosaként szerepelt az NB I-ben. Szombathelyi mezben 133 élvonalbeli meccsen lépett pályára, 12 gólt rúgott. A Ferencvárossal nyert bajnoki címet (1995/1996), továbbá két ezüst- (1997/1998, 1998/1999) és egy bronzérem (1996/1997) is bekerült a vitrinbe. A Haladással Magyar Kupa-döntőt játszott (1993). A magyar válogatottban hétszer szerepelt, címeres mezben egy gól rúgott – Belgiumnak. A korábbi kiváló védő, ma 55 évesen a futballtól egy kicsit távolabb éli az életét - de természetesen van véleménye az Európa-bajnokságról.

-Mielőtt belevágnák a magyar csapat értékelésébe, azért megjegyezném, ne feledjük, hogy a válogatott zsinórban harmadszor jutott ki az Eb-re, ami nagyon szép eredmény, mert ugye nem volt mindig magától értetődő, hogy ott vagyunk a kontinenstornán - fogalmazott Jagodics Zoltán. - Bár a sajtó és a közvélemény nagy elvárásokat támasztott a csapat elé, én úgy gondoltam előzetesen, hogy kis szerencsével csoportharmadikként továbbjuthatunk az egyenes kieséses szakaszba - nagyjából ez is történt, csak nem jött össze az a kis szerencse. Volt egy elrontott első félidő Svájc ellen, ami sokba került. A németek elleni teljesítményért nem kell szégyenkezni. A skótokat pedig nagy akarással, csapatként küzdve legyőztük - az a győzelem bizonyára sok szurkoló számára katartikus élményt jelentett, és örökre emlékezetes marad. Kikaptunk egy minőségi focit játszó, a Toni Kroos visszacsábításával nagyot húzó Németországtól, és egy olyan Svájctól, amely a nyolcaddöntőben a címvédő olaszokat búcsúztatta magabiztosan. Én nem szapulom a válogatottat, sőt, köszönet illeti a játékosokat, a szakmai stáb tagjait, az MLSZ munkatársait, hogy a csapatunk rendszeres Eb-résztvevő. Az elmúlt hat-nyolc évben minden szinten rengeteget fejlődött a magyar futball - tudom mit beszélek, mert rengeteg NB I.-es, NB II.-es meccset nézek. A válogatottunk már képes a legjobb csapatoknak is problémát okozni, de ott azért még nem tart, hogy Európa legjobb csapatai között tartsák számon. Nem történt tragédia az Eb-n, ki kell elemezni a történteket, kijavítani a hibákat - és folytatni kell a fejlődési ívet. Óriási eredmény lenne, ha hosszú idő után kijutnánk például a világbajnokságra!

-Az idei tornát sokan minden idők egyik legszürkébb Eb-jének tartják, amivel azért nem értek egyet - folytatta Jagodics Zoltán. - Változik, fejlődik a futball is - itt tart most a modern labdarúgás. Taktikusak a csapatok, és fizikailag is tökéletesen fel vannak készítve a játékosok. Rengeteg elemzés áll a szakmai stábok rendelkezésére, amelyeket felhasználva teljesen ki lehet ismerni az ellenfél futballját. Talán ezért is van több gyengének, unalmasnak tűnő meccs. De azért vannak minőségi, gólgazdag mérkőzések is - ám minden meccs nem lehet közönségszórakoztató. Egy nagy tornáról beszélünk, rövid idő alatt sok meccset játszanak a csapatok, nem a torna elején kell csúcsformában lenni. Az viszont nekem sem tetszett, hogy a torna lebonyolításából fakadóan a csoportmeccsek harmadik körében már lehetett matekozni - és sok csapat jól is számolgatott. Születtek ekkor érdekes eredmények. Gyerekkorom óta portugáloknak szurkolok, de az a szimpátia véget ért, amikor cserecsapattal álltak ki Georgia ellen - és a vereségükkel a magyar válogatottat is elütötték a továbbjutástól. Mondják, hogy régen több egyéniség volt a csapatokban, de szerintem az idő megszépíti az emlékeket. Nekem tetszik a modern futball, hogy a legnagyobb sztárok is alárendelik magukat a csapat érdekeinek - hogy tökéleten felkészített, roppant motivált gárdák futnak ki a pályára.

-Az esélyekről szólva nekem a spanyol és a német csapat futballja, teljesítménye tetszik a legjobban. Kár, hogy ez a két csapat már a negyeddöntőben összecsap - játszanak egy előrehozott döntőt. Szerintem sokáig juthat az előzetesen sokak által lesajnált, amúgy nagyon jól összerakott Svájc is. Már csak azért is, mert a negyeddöntőben egy elég szürke angol csapattal csap össze - nem is értem, hogy ilyen játékkal hogyan jutottak el idáig az angolok. A törökök már felszabadultan futballozhatnak Hollandia ellen, senki nem várta, hogy eljutnak a legjobb nyolc közé, talán maguk sem - de szerintem a nyolcaddöntőben Ausztria jobban futballozott Törökországnál, sőt, az egész tornán jól futballozott, mégis kiesett. A francia-portugál párharc kiélezett lesz, egyik csapat sem mutatta meg még igazán a tudását - de valami mindkét csapat játékából hiányzik. Amúgy nagyon nehéz megtippelni a negyeddöntők továbbjutóit - zárta szavait Jagodics Zoltán.

TG

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában