Benedek Elek születésnapja

8 órája

A magyar népmese napja: Kárpátalján és a Felvidéken is megülik az ünnepet

A Hagyományok Háza Hálózat idén is méltó módon ünnepli Felvidéken és Kárpátalján a magyar népmese napját. Benedek Elek születésnapjára emlékezve a gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék mellett az ünnepet a szervezők tánccal és kézműves-foglalkozásokkal is színesítik.

MW

Népmesét hallgatnak a füleki óvodások

Forrás: Hagyományok Háza

Második alkalommal rendezik meg Kárpátalján szeptember 27-én a magyar népmese napját. A munkácsi Munkácsi Mihály Magyar Ház biztosítja a helyszínt, s ezúttal is a munkácsi iskola és a környék gyerekei gyűlnek össze mintegy százan.

Ez már szórványvidék, ezért nagyon fontos, hogy a magyar szó minél többször elhangozzon

– méltatja az esemény jelentőségét Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja vezetője, aki hozzáteszi, hogy a magyar kultúra méltó bemutatására törekedve a meseprogramhoz táncházat, kézműves-foglalkozást, népi énektanítást, tánctanítást, hangszerbemutatót is kapcsolnak.

Népmesehallgató gyerekek Kárpátalján
Forrás: Hagyományok Háza

A szeptember 27-ei programsorozat egy korábban meghirdetett népmesei rajzpályázat megtekintésével és értékelésével kezdődik. A kis alkotók a mesék szereplőit mutatják be sok szeretettel és fantáziával. Ezután a jelenlevőknek igazi színpadi csemegében lesz részük: a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház A kiskondás című interaktív népmese-előadásába kapcsolódhatnak be.

A kézműves-foglalkozások mind a gyerekeknek, mind a szülőknek élményt jelentenek, a középpontban itt is a mesefigurák állnak. Természetesen táncház zárja a
hosszúnak ígérkező napot.

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2024. október 1-jén és 4-én három helyszínen szervez majd rendezvénysorozatot. Meseestre az első napon Bátkán, 4-én pedig Kéménden várják az érdeklődőket. Ezek a felnőtteknek szóló rendezvények az egykori társas összejöveteleken elhangzó mesemondást, történetmesélést megidézve a hagyományos élőszavas mesemondói stílust követve kínálnak betekintést a magyar mesekincs műfajaiba. Október 1-jén, a délelőtt folyamán az Ipolyszakállosi Alapiskolába és Óvodába látogatnak el a felkért mesemondók.

Mesepárbaj a XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntőjén, a felvidéki Gombaszögön
Forrás: Hagyományok Háza

„A Felvidéken harmadízben emlékezünk meg a jeles napról – beszél egy kezdődő hagyományról Varga Norbert, a hálózat munkatársa. – Idén is bizakodóak vagyunk,
hiszen korábban is nagyon jó partnerekre és élénk érdeklődésre talált a rendezvény. A délelőttöket iskolában tartjuk, ahol a mesemondók osztályról osztályra haladnak. A kései meseestek pedig a nagyközönségnek szólnak.

Minden mesét szívesen fogad a publikum, de talán a tréfás mesék a legnépszerűbbek, hiszen a felnőtt közönség egy kis nevetésre, összekacsintásra vágyik.

Két neves mesemondó, Agócs Gergely és Szénási Veronika lép fel, de velük mesélnek azok a fiatal tehetségek is, akik az Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyeken bontogatták szárnyaikat.”

Hallgassa meg Bukovics János meséjét a varjúkirályról!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!