Utánajártunk

8 órája

Ez minden horgászra hatással lesz - Forr a hangulat a Sárvíz-tó ügye körül

Vaol.hu

Bombaként robbant a hír, horgászok százai fejezték ki aggodalmukat a közösségi portálon, miután közleményt adott ki a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. Mint írják, a gersekaráti Sárvíz-tó halgazdálkodási joga, a korábbi rendezetlen bérleti jogviszonyt követően 2009. január 1-je óta a szövetség kezelésében áll. A 15 évvel ezelőtti gondozatlan vízparti környezet ma már megfizethető és kiszámítható horgászati élményt nyújt a pecások számára.  A január végén lejáró haszonbérleti jogviszony meghosszabbítására vonatkozó tárgyalások egy évvel ezelőtt megkezdődtek.  

Sokan aggódnak a Sárvíz-tó sorsáért
Sokan aggódnak a Sárvíz-tó sorsáért

 Semmi előjele nem volt a döntésnek 

 A polgármester asszony folyamatos pozitív visszajelzései alapján már készítés alatt állt a következő időszak haszonbérleti szerződésének tervezete, hogy az ajánlatunk elfogadása után mielőbb megkötésre kerülhessen a szerződés. 

Teljes megdöbbenésünkre szeptember 16-án, minden korábbi ígéret ellenére az önkormányzat döntést hozó szerve úgy határozott, elutasítja a szövetség ajánlatát és „saját kezébe” veszi a Sárvíz-tó halgazdálkodási hasznosítását is 

áll a közleményben. Megjegyzik továbbá, közel egy évnyi hitegetést követően, példátlan módon viselkedik egy települési önkormányzat a vármegye legnagyobb civil szervezetével és annak közel 12.000 fős horgászközösségével.  

Mint írják, országosan a 2411 halgazdálkodási vízterületből mindössze 64 van direkt önkormányzati hasznosításban, ami 555 hektár halgazdálkodási vízterület és az országosan horgászható 157.670 hektár vízterületnek 0,4 százaléka. Ez is mutatja, hogy országosan mennyire nem jellemző amire most a Gersekaráti Önkormányzat készül. 

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a kártalanítási lehetőségre igényt tart, a pontos összeg meghatározásán szakértők dolgoznak, feltehetőleg 40-50 millió forintos tételről van szó. Hozzáteszik: a megoldást azonban nem ebben, hanem a maradásban látják.  

 Külön jeggyel, de mennyiért? 

Ha az önkormányzati döntés életben marad, akkor a jövőben a horgászoknak külön területi jegyet kell majd vásárolniuk a tóra. Megkerestük az ügyben a gersekaráti önkormányzatot: lehete már tudni, miként alakulnak a jegyárak.  

Tudomásul kell venni, jogunk van megpróbálni. Állásfoglalást kértünk a minisztériumtól, hogy kié egyáltalán a halászati jog. Ha az államé, akkor is megpróbálják megszerezni. Dolgozunk a részleteken, jártunk már magántavakon, egyeztettünk a kormányhivatalban, találtunk szakembert, aki elkészíti a halasítási tervet. Egyelőre körbejárjuk a témát, árakat nem tudok mondani – fogalmazott lapunknak Pászthory Istvánné polgármester. Hozzátette: legfontosabb céljuk, hogy a négy évvel ezelőtt szintén önkormányzati kézbe vett stranddal együtt üzemeltessék a horgásztavat. Terveik között szerep egy öböl kialakítása a két vízfelület között, amellyel tovább növelnék a horgászati lehetőségeket. Pászthory Istvánnétől megkérdeztük azt is, az önkormányzat rendelkezik-e akkora önerővel, hogy kifizesse a kártérítést. Azt mondta: még várják a pontos összeget, de 10 millió forint körüli összegre számít. - Bízunk benne, hogy tisztességesen megtudunk állapodni a szövetséggel, szeretnénk, ha megmaradna a jó kapcsolat, számítunk a szakmai segítségre - fogalmazott.  

Forró hangulatban 

Horgászok százai fejezték ki nemtetsésüket a közösségi oldalon, többek szerint ez a hely már soha nem lesz ugyanolyan, és gyaníthatóan pár év múlva magánkézbe kerül. Volt, aki azt írta: “Kártérítés ide, kártérítés oda, egy bojlis tavat vesznek el a vasi horgászoktòl, ahol nem kellett vagyonokat fizetni egy hétvégi pecàért. Más pedig arra hívta fel a figyelmet: “Ez már környezetvédelmi/környezetgazdálkodási kérdés is. Egy ilyen ökoszisztémát a hiányzó szakértelem tönkretesz. Eszerint kell eljárni.” 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában