Egy vargánya cappuccinot?

2 órája

Gombaszezon a konyhában: ezeket a recepteket ajánlja a profi séf - videóval!

Vargánya brassói, szarvasgombás majonéz, pankó őzlábgomba - Németh Zsolt profi séf megmutatta, mi készül gombaszezon idején az ő konyhájában, és elárulta: mit készíthetünk mi gyorsan, egyszerűen a saját konyhánkban.

Cseh-Egyed Bernadett

Az elmúlt hetekben beszámoltunk róla, a szeptemberi esőnek hála, beköszöntött a gombaszezon Vas vármegyében. Sokan járják a környékbeli erdőket, a szombathelyi Vásárcsarnok gombavizsgálója is meghosszabbított nyitva tartás mellett fogadja az érdeklődőket. Adódik azonban a kérdés: mit készítsünk a gombából? Mit kezdjük a fel nem használt mennyiséggel? Németh Zsolt, a Galambos Grill cégcsoport executive séfe nemcsak recepteket és jótanácsokat hozott a vaol.hu olvasóinak, megmutatta, mit készít ő a gombaszezonban.

gomba
A gomba az ősz egyik slágerterméke, sokrétűen felhasználható.
Fotó: © Cseh Gábor

A szezonálisnál nincs frissebb

A gasztronómiában is fontos a szezonalitás. Ételeink elkészítéséhez úgy tudjuk biztosítani a minőségi és friss alapanyagokat, ha figyelünk az évszakok terméseire - hangsúlyozza Németh Zsolt, aki szerint nem elhanyagolható szempont: ha szezonálisat fogyasztunk, költséghatékonyabban elkészül egy hétköznapi menü, és a helyi/hazai termelőket támogatjuk. Példaként említi: ahogy a nyári forróságban a könnyebb fogások a kelendőek, úgy októberben nem az eperkrémlevesnek van az ideje. 

A gomba az ősz egyik slágerterméke, sokrétűen felhasználható. 

Három extra gombás ételt készített a kedvünkért: kacsamellet, illetve kacsamájat vargánya brassóival és pármai sonka chipssel; valamint szűzpecsenyét és sertéspofát rókagomba pörköltkel, diós céklasalátával és kecskesajttal megbolondítva. 

Gombát a kávéscsészébe

A vargánya capuccino pedig lényegében egy krémleves kávéscsészébe töltve, pankó őzlábgombával, szarvasgombás majonézzel, savanyított hagymával, fekete fokhagymával és frissítő hajtásokkal. A séf azt tanácsolja: ha a körítést kihagyjuk, az alapreceptnek otthon is bátran nekiállhatunk.

 

Vargánya capuccino 

 

Hozzávalók 4 főre 

4 fej sonka hagyma 

4 gerezd fokhagyma 

Vaj 

Tejszín 20% os 400 gramm

Friss vargánya 400 gramm

Vaj 80 gramm 

Étolaj 40 gramm

Ízlés szerint 

Kakukkfű 

Só  

Bors 

Szarvasgomba olaj 

Szarvasgombás tejhab

Tej 3,5%-os 100 gramm 

Szarvasgomba paszta 3 tk

Szójalecitin 4 gramm

Pankó őzlábgomba 

Őzlábgomba 2 db 

Pankómorzsa 200gramm

Liszt 100 gramm 

Tojás 4 db 

Só 

Étolaj 500gramm

Szarvasgomba majonéz 

Majonéz 50 gramm 

Szarvasgomba paszta 2tk

Fekete fokhagyma majonéz

Majonéz 50 gramm 

Fekete fokhagyma( turmixolva) 50 gramm

Elkészítés 

A vargánya capcuccionohoz, vajon és olajon megpirítjuk a vargányagombát, majd hozzáadjuk a sonkahagymát és a fokhagymát, felöntjük kevés vízzel, tejszínnel. 10 percig főzzük, közben ízesítjük sóval, borssal, szarvasgomba olajjal, friss kakukkfűvel. Majd az egészet krémesre turmixoljuk. 

A szarvasgombás tejhab hozzávalóit egy magasabb falu edénybe öntjük, majd botmixerrel összeturmixoljuk. Az így keletkezett tejhabot, tálaláskor a tetejére öntjük.Ízesített majonézeket összekeverjük. Őzlábgombát megtisztítjuk , sózzuk majd bepanírozzuk, forró bő olajban arany barnára sütjük. Tálaláskor a ropogós őzlábgombára tálaljuk a majonézeket, friss mikrozöldekkel dekoráljuk. Mellé a vargányalevest capuccinos pohárba öntjük, majd a tetejére kanalazzuk a szarvasgombás tejhabot. 

Séf tippek háziasszonyoknak

Németh Zsolt szerint érdemes kipróbálni: a legegyszerűbb rántottát friss szegfűgombával megbolondítva, mennyei reggeliben lehet részünk. Mellé kovászos kenyeret ajánl. Hideg napon ebédre autentikus fogás a hazai vargányás szarvas-pörkölt, vasi dödöllével. Az esti pizzakészítésből se hagyjuk ki a gombát: a húsfeltétek helyett ezúttal legyenek a kalaposok reflektorfényben. A séf ajánlata: ricottás alapra szórjunk friss erdeigombát, gorgonzolát, bazsalikomot, parmezánt, és hogy teljes legyen az ízrobbanás, édes hagymalekvárt. A ropogós harapásokért megbolondíthatjuk egy kis pirított dióval is. 

Mit kezdjünk a maradékkal?

Minden háztartásban előfordul, nem tudjuk egyszerre felhasználni az alapanyagokat. A gombát vékonyra felszeletelve, papírtörlőre terítve, hűvös száraz helyen szárítsuk, majd pár nap múlva turmixgépben őrüljük porrá. Tökéletes levesek, pörköltek, rizottók, tészták ízesítésére. így a gombaszezon után is becsempészhetjük a gombát a menübe - árulta el Németh Zsolt executive séf.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!