Váratlan helyzet

2024.04.25. 07:00

Veszélybe került több Vas vármegyei építőipari beruházás - Mi lesz bölcsődékkel?

Az már most látszik, hogy idén nem nyit ki a bölcsőde Gencsapátiban. A gyerekek azonban nem maradnak ellátás nélkül – hangsúlyozta Bodorkós Ferenc, a település polgármestere.

Horváth László

Bölcsődei építkezés Gencsapátin

Fotó: Unger Tamás

Az egyik Vas vármegyei építőipari cégcsoport körül kialakult helyzet miatt több beruházás is veszélybe került. Hivatalosan még folyik a munka az érintett helyszíneken, a valóságban inkább az látható, hogy gyakorlatilag leállt a kivitelezés.

Gencsapátiban az új bölcsődét érintette az ügy.

- Nem találok szavakat, döbbenet, emberileg nagyon megviseltek a történek – mondta szomorúan Bodorkós Ferenc, a település polgármestere. - A szerződésünk még él, mi mindenben a megállapodásban foglaltak szerint járunk el. Azt azonban látjuk, idén már nem nyit ki a létesítmény, pedig a befejezési határidő május 21-e lett volna. Nagyon várták már ezt a pillanatot annak a 24 gyermeknek a szülei, akik előzetes felvételi szándékukat jelezték az intézménybe. Munkahelyet kerestek, szerződéseket írta alá, bízva abban, hogy bölcsődébe járhatnak majd a gyerkőcök.

Az esetről korábban az ugytudjuk.hu is beszámolt. 

A polgármester kiemelte: annyit már sikerült elérnie, hogy 20 gyermeket szombathelyi bölcsődébe vihetnek a szülök. A pluszköltségeket a gencsapáti önkormányzat fedezi.

A létesítmény készültségi foka 75 százalékos, a villanyszerelési munkák és a gépészet hiányzik. A Gyöngyszem Bölcsődét 344 millió forintból építették volna fel. Az uniós források mellett a település önkormányzata is jelentős anyagi hozzájárulást vállalt.

A polgármester már előretekint. Ahhoz, hogy más kivitelezővel folytatódhasson a munka, először igazságügyi szakértőnek kell felmérnie az épületet. Új közbeszerzést kell kiírni, legvégül pedig szerződést kötnek. Ez mind idő: hosszú heteket, hónapokat vehet igénybe.

A Szombathelyi Egyházmegye szombathelyi bölcsődéjének megépítése is kétségessé vált. Ez ügyben elküldtük kérdéseinket, amint választ kapunk, visszatérünk rá.

Csepregen a művelődési ház felújítása akadt meg. Mint azt megírtuk, Horváth Zoltán polgármester zárt ülésen tájékoztatta a képviselő-testületet a fejleményekről. A városvezető felhatalmazást kapott arra, amennyien szükséges keressen új kivitelezőt és tegyen meg mindent, annak érdekében, hogy tovább folytatódjon a munka.

Lapunk telefonon többször is kereste az érintett vállalkozás vezetőjét, azonban hívásunkra nem reagált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!