Van vetélytárs

2024.08.29. 14:00

Újra kelendőbb a szóda? Nem mindig zökkenőmentes a palackvisszaváltás - Vasi szikvizeseket kérdeztünk

Nem mindig zökkenőmentes az év elején bevezetett italcsomagolásvisszaváltási rendszer (DRS), ami a fogyasztókat eltántoríthatja a palackozott ásványvíz fogyasztásától. Az új szabályozás nem vonatkozik a szikvizes palackokra. Vajon nőttek-e a szódaeladások? Gyártókat kérdeztünk, mit tapasztalnak.

Tóth Katalin

Vasi gyártókat – Felsőszölnökön Nagy Péter Jánost (felvételünkön), Gencsapátiban Kovács Gábort – kérdeztünk, mit tapasztalnak.

Fotó: Szendi Péter

Január 1-jétől új rendszert vezettek be hazánkban: országszerte visszaváltási pontokra, REpontokra lehet visszavinni a visszaváltási jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italtermék-csomagolásokat. A rendszert a MOHU működteti, az új szisztéma az EU-s szabályoknak megfelel. (Az EU előírása szerint öt éven belül, 2029-ig a PET-palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani.) Az 50 forintos visszaváltási díj persze motiváló, hogy visszavigyük az ásványvizes, üdítős-, sörös-, boros- stb. -palackokat, -dobozokat.

 Az elmúlt hetekben felpörgött a visszaváltás, ám a tranzakciók nem mindig sikeresek. Érkezett már panasz arra, hogy az automaták nem tudják beolvasni az aludobozok vonalkódját, elakadnak bennük a palackok, megtelnek vagy meghibásodnak. A PET-palackokról esetleg a helyszínen derül ki, hogy mégsem vis - szaválthatók, illetve hogy sérültek, emiatt nem veszi vissza azokat az automata. Az új szabályozás nem vonatkozik a szikvizes palackokra, amelyek, miután egyszer legyártották őket, újratölthetők, környezetbarát csomagolásúak. Ráadásul a szikvízfogyasztással teljesül az új szabályozás célja is: a műanyaghulladék-termelés visszaszorítása. 

Vajon nőttek-e a szódaeladások? 

Inkább csak növekvő érdeklődést tapasztal a visszaváltási rendszer indulása óta a felsőszölnöki Nagy Péter János. – Nagy dömping még nincs a környéken. Sokaknak lehet nyűg a visszaváltás. Az emberek kíváncsiak, hogyan működik a rendszer, mennyibe kerül a szóda, mikor szállítjuk. Forgalomnövekedésről azonban még nem beszélhetünk – mondja a szikvízkészítéssel, pb-gázpalackok házhoz szállításával is foglalkozó cég vezetője. Szerinte a szódáspalackok előnye, hogy mivel nem dobják ki őket, nem keletkezik rengeteg szemét, illetve maga a termék megtartja minőségét a nyomós palackban: a szénsavtartalom az elejétől a végéig megmarad. 

20240826_kovacsgaborszivizes_ut (3)
Szikvizet tölt a többszörösen újratölthető palackba Kovács Gábor
Fotó: Unger Tamás

A környezetvédelmi szempontot említi elsőként a gencsapáti szikvízkészítő cég egyik tulajdonosa, Kovács Gábor is – modern technológiával, ötszörös szűréssel készítik el terméküket. – Az emberek gondolkodásmódja kezdett megváltozni. Egyrészt környezettudatosabbak, másrészt van, akinek problémás a visszaváltás. Egyre többen érdeklődnek a vásárlás, házhoz szállítás, újratöltés lehetőségeiről. Konkrét növekedésről is be tudok számolni, ami az eladásokat illeti: az elmúlt hónapokban 15 százalékkal nőtt az új rekeszt vásárlók száma. Kovács Gábor azt mondja, a hagyományokat őrizve akarják visszahozni a szódavíz népszerűségét. A szódáét, aminek a szénsavval dúsított ásványvízhez képest semleges íze van, jobb a fröccshöz és felpezsdíti a szörpök ízét.

 Aprólékos munkát végeznek – kézzel töltik a szikvizet a cserélhető, többszörösen újratölthető palackokba. Most pályáznak automata töltőre, szeretnének fejleszteni, bővíteni. Aki a bubis vízért rajong, az szódásszifont, szódakészítő szettet vagy szódagépet vásárolva maga is elkészítheti otthon a friss szénsavas italát. A palackozott ásványvizekkel szemben a felhasználás során ott sem keletkezik műanyag hulladék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!