Időjárás

2024.09.13. 08:45

Boris letarolja Vas vármegyét? - Megkérdeztük a szakértőt, milyen időre számíthatunk a hétvégén

Szürke reggelre ébredtünk pénteken Vas vármegyében. Amerre csak jártunk, pocsolyát kerülgető autósokkal, kapucni alá bújó gyalogosokkal, gumicsizmában ugráló gyermekekkel találkoztunk. De vajon mit tartogat még Boris? Az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi észlelőjét kérdeztük.

Cseh-Egyed Bernadett

Elérte vármegyénket a Boris ciklon, kiadós eső és erős, olykor viharos szél miatt adott ki veszélyjelzést Vasra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írják: szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Nappal kisebb mennyiségű csapadék valószínű az ország nagy részén, majd estétől ismét kiadós eső érkezik északnyugat, nyugat felől. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati szél megerősödik, késő délutántól sokfelé viharossá fokozódik, míg keleten csak időnként élénkül meg a délnyugati, déli szél. A minimum-hőmérséklet általában 5-11 fok között alakul, a maximum 10-17 fok között várható. Vasárnap jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjjel és délelőtt kiadós eső várható az ország nagy részén, majd délutántól csökken a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, máshol a délkeleti, majd északkeleti szelet kísérik időnként erős lökések. A minimum-hőmérséklet általában 6-11 fok között alakul, a csúcsérték pedig jellemzően 11-16, északkeleten 17-19 fok között várható. 

Boris mindent visz 

Pétervári Tibor, a HungaroMet szombathelyi észlelője lapunknak korábban úgy nyilatkozott: éles váltással, nem augusztus 20-án, hanem szeptember 9-én ért ide az évszakváltó front. Szerdán aztán átmenetileg megnyugodott az időjárás, csütörtökön pedig Boris kettévágta az országot: míg a Dunántúl nagy részére megérkezett a lehűlés, az ország keleti-délkeleti felén még napos, késő nyárias idő volt a jellemző. Délután 15 órakor például a szombathelyi meteorológiai főállomáson 10, Szegeden ugyanekkor 27 Celsius fokot mutatott a hőmérő. 

Szombaton napközben maximum 12 fokot mérhetünk, de a csapadék átmenetileg szünetel, vasárnap számíthatunk újra több esőre. Keddig nem igazán látjuk a napot, a jövő hét közepén várható némi javulás - erősítette meg Pétervári Tibor. Hozzátette: három nap alatt (hétfőn, csütörtökön, pénteken) a szeptember havi átlagos csapadékmennyiségnél több leesett.  

A Boris névre keresztelt mediterrán ciklonnal együtt a korai tél is megérkezett az Alpokba. 

Miközben ugyanis a ciklon délről nedves, meleg levegőt pumpál a térségbe, addig hátoldalán észak felől megkezdődött a hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg beáramlása. A két tényező együttes hatásaként egyre többfelé havazásba váltott az eső az Alpokban, miközben a hóhatár is egyre lejjebb süllyedt, így már 1000 méter alatt is havazik. 

 Lejtővihar Vasban? 

A felettünk kialakuló ciklonhoz a kiadós csapadék mellett az ország nyugati felében többfelé erősen viharos szél is fog társulni a hétvégén. A beáramló hideg levegő és a ciklonban kialakuló igen nagy légnyomás-különbség keltette szelet egyes helyeken még tovább fogja fokozni az úgynevezett lejtővihar jelensége. Ez a hegyek széliránnyal ellentétes oldalán kialakuló szélerősödés, amikor a levegő a hegygerincen átbukva egy nagyon keskeny csatornába szorul a felszín közelében, emiatt pedig áramlása tovább gyorsul – adta ki a figyelmeztetést a HungaroMet. A Kőszegi Időjárás Előrejelzés portál azt írja, hasonló jelenségre számít a Kőszegi-hegységben vasárnap reggel és napközben. Akkor mérhetjük síkvidéken is a legerősebb lökéseket, amelyek meghaladhatják a 90 km/h-át. 

A hegyvidéki részeken a széllökések erőssége vasárnap elérheti, vagy meghaladhatja a 120 kilométer per órát.  

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!