Tűz

2024.08.11. 20:58

Erdőtűz pusztít Görögországban

Sűrű füst gomolyog a fák között Varnava közelében, amely Athéntól mintegy 35 kilométerre északra található. A görög hatóságok a tomboló erdőtüzek miatt két térség lakóit is felszólították otthonaik elhagyására. A görög sajtó szerint többen füstmérgezést kaptak és kórházi kezelésre szorultak.

Vaol.hu

Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz

A görög fővárostól, Athéntól mintegy 35 kilométerre északra található Varnavánál mintegy 500 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek már elérték a lakóépületeket is. A tűzoltók munkáját 40 tűzoltóautó, 19 repülőgép és helikopter segíti. A lángok több mint 25 méter magasra csapnak fel, jelentette a tűzoltóság egyik szóvivője.

A polgári védelem szöveges üzenetben riasztotta a térség lakóit, hogy hagyják el otthonukat. Többen füstmérgezést kaptak és kórházi kezelésre szorulnak, de turisztikai létesítmények eddig nem kerültek veszélybe. Az Athéntól nyugatra található Megaránál is öt tűzoltócsapat küzd a lángokkal.

Az erdőtüzek miatt sűrű füst lepte el Athén egyes negyedeit. A polgári védelem térképet is közzétett, amely szerint Athén körzetében és az ország más részein is a legmagasabb fokú tűzveszély áll fenn. Az idei nyár különösen veszélyes, mivel a meteorológiai feljegyzések kezdete óta a legmelegebb júniusi és júliusi hőmérsékleteket mérték, valamint a legmelegebb telet.

Kosztasz Laguvardosz, az athéni meteorológiai központ igazgatója szerint a hosszú ideje tartó szárazság és a hőhullám teszi különösen veszélyessé a helyzetet.

Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában