Tűzvész

2024.09.07. 19:10

Tűzvész: Megérkezett a honvédség helikoptere a tűzvészhez

Szombaton 19:00-kor érkezett a helikopter és csatlakozik az oltási munkákhoz.

Vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Percről-percre tudósításunk folyamatosan frissül!

 

Ezt kell tudni a H225M helikopterről

Az Airbus H225M, korábbi nevén EC725 Caracal, egy nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter, amelyet az Eurocopter AS532 Cougar helikopterből fejlesztettek ki. A H225M két Turbomeca Makila 2A1 gázturbinás hajtóművel rendelkezik, amelyek egy ötlapátos forgószárnyat és egy négyágú farokrotort hajtanak meg. A hajtóművek teljesítménye 1476 kW (1980 LE), de felszálláskor rövidebb ideig akár 1566 kW (2100 LE) leadására is képesek1.

A helikopter képes 4 tonna teher vagy 28 felszerelt katona szállítására, és különféle feladatokra használható, beleértve a csapatszállítást, sebesültszállítást, katonai kutató-mentő műveleteket, valamint hajók felderítését és megsemmisítését. A H225M hasonlít a polgári H225 típusú helikopterhez, amely korábban EC225 néven volt ismert1.

A Magyar Honvédség 16 darab H225M helikoptert rendelt. Ezek a helikopterek jelentős fejlesztést jelentenek a Honvédség számára, különösen a régebbi Mi-17-es helikopterekhez képest, amelyek hajtóművei és egyéb rendszerei elavultak.

A H225M helikopterek kompozit szerkezetű rotorlapátokkal rendelkeznek, amelyek élettartama mintegy 20 ezer óra.. A lapátok leszerelés nélkül hátra hajthatók, ami különösen hajófedélzeti üzemeltetés esetén hasznos, de a hangárakban is könnyebben és gyorsabban lehet tárolni a helikoptereket.

A H225M helikopterek fejlesztése a Francia Légierő számára kezdődött, ahol egy specializált katonai kutató-mentő helikoptert kívántak hadrendbe állítani. Az Eurocopter az EC725 modellt a Cougar Mk II+ jelöléssel kezdte fejleszteni, majd az Airbus Helicopters névváltoztatása után H225M néven folytatta a gyártást.

Ez a helikopter egyaránt alkalmas katonai és polgári feladatokra, és a világ számos országában használják, beleértve Franciaországot, Brazíliát, Malajziát, Mexikót és Indonéziát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában