Cikkünk folyamatosan frissül!

2024.09.07. 18:00

Frissül: "A lakosság nélkül sehol sem lennénk" - mondta Vámos Zoltán főispán - fotók, videó

Horváth Balázs

Fotó: Cseh Gábor

Frissítve:

19:30

"A lakosság nélkül sehol sem lennénk" - mondta Vámos Zoltán főispán. Részletes beszámolónk itt olvasható.

 

15:30

Ágh Péter Facebook posztban tájékoztatott a csöngei tűz helyszínéről. "A katasztrófavédelem munkatársai, akik felelnek a védelem irányításáért, ismertették az aktuális helyzetet. Azt mondják, hogy jelenleg lánggal égés nincs, de izzó gócok vannak. Sok függ az időjárástól és a széltől. Légi és földi úton igyekeznek helytállni a védekezés résztvevői. Köszönet érte!" - írta.

13:00

Készülnek a szendvicsek és a lángosok a mentésben részt vevőknek, nagy az összefogás a környező településeken. Ahogy már korábban is beszámolunk róla, rengetegen segítik a tűz oltásán dolgozókat a háttérből is, rengeteg ásványvíz és étel is érkezett a kimerült embereknek. A frontvonalban a hivatásosokon kívül nagyon sok önkéntes is van, lajtos kocsikkal, traktorokkal, erőgépekkel és kéziszerszámokkal is dolgoznak.

12:55

Csönge és Kenyeri között ez maradt a tűz után.

12:45

Fotósunk képei vasárnap délelőttről Kenyeriből.

12:30

A répcelaki tűzoltók képei megdöbbentő körülményekről tanúskodnak a Csönge és Kenyeri közötti erdőtűz helyszínéről.

11:45

A kondorfai önkéntes tűzoltók osztottak meg egy érdekes adatot: csak az ő fecskendőjük egyedül egy nap alatt 30.000 liter vízzel oltott. Ezért is van szükség minél több lajtos kocsira és tartálykocsira, hogy ezt az óriási mennyiségű vizet pótolni lehessen. A tűzoltók sokszor több száz méteres vezetéket kiépítve tudnak csak dolgozni mélyen az erdőben.

11:15

Így hordja a vizet a helikopter az oltáshoz a beledi horgásztóból.

11:00

🥰

9:55

Kora reggel újra megérkezett a Magyar Honvédség H225 helikoptere a tűzhöz oltani. Információink szerint a beledi horgásztóból viszi a vizet és oltja a gócpontokat.

 

8:30

A farádi önkéntes tűzoltók osztották meg, miszerint újra erősödik a szél Csönge térségében, ezért tartálykocsikra, lajtos kocsikra lenne szükség, hogy nehogy újra lángra kapjanak a gócpontok.

8:00

200 adag meleg ételt küldtek Csepregről, a családi napról a tűz oltásában részt vevőknek.

Vasárnap 7:00

Megfékezték a lángokat, a még izzó részeket keresik

A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet Csönge külterületén, ahol négyszáz hektáron égett aljnövényzet, bozótos, szalmabálák és erdős terület. A Vönöck és Kenyeri közötti területen négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak a lángok megfékezésén. Jelenleg is zajlanak a munkálatok, hogy megtalálják és eloltsák a még izzó részeket, megelőzve ezzel a visszagyulladást - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

00:00

20:44

A Honvédelmi Minisztérium Facebook oldalán számolt be az oltásról:

20:40

Kapuváron is gyűjtenek:

20:25

Továbbra is oltja a tüzet a Honvédség helikoptere is, információink szerint már éjjellátó készüléket használva repülnek a pilóták. A helikopter még egy darabig a helyszínen lesz, majd ismét hőkamerás drónokkal keresik a tűzfészkeket és irányítják a tűzoltókat. A helikopter pedig még reggel visszatér, amennyiben ez szükséges lesz.

 

20:00

Legfrissebb fotóink Kenyeriből:

19:57

Így oltja a tüzet a Honvédség helikoptere, a videón jól látszik a helikopter aljára erősített "bucket", amiben a vizet szállítja:

19:40

Legfrissebb információink szerint most a legnehezebb a helyzet Kenyeri és Csönge között, ahol több gócpontban is lángol az erdő és a növényzet. A lakóépületeket és a szarvasmarha-telepet sikerült megvédeni a lángoktól, ezeket a területeket körbeszántották és folyamatosan locsolták. A területen nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók és az önkéntesek is, illetve a Magyar Honvédség helikoptere is bekapcsolódott az oltásba, ami a környéken lévő tavakból hordja a vizet és oltja a lángoló területeket. A szél továbbra is erősen fúj és a változó szélirány is nagyon megnehezíti az oltási feladatokat, a tűzoltókat emiatt folyamatosan vezénylik át egyik területről a másikra.

Rengeteg önkéntes is van, de mindenféle segítségre szükség van, így bárki a legapróbb dologgal is segíthet. Szüksége van folyamatos utánpótlásra ételből és italból a nagy területen és borzasztóan nehéz körülmények között dolgozóknak, valamint bevethető munkagépekre, traktorokra, lajtos kocsikra és tartálykocsikra is. Aki kézi szerszámokkal tud segíteni a helyszínen, annak is jut feladat.

 

19:25

Adományokat gyűjtenek a tűz oltásának megsegítésére.

19:05

Megérkezett a Magyar Honvédség helikoptere Csönge és Kenyeri térségébe és csatlakozik az oltási munkálatokhoz.

Összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a Honvédség H225M helikopteréről.

19:02

19:00

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője szombaton kora este Ostffyasszonyfára látogatott: a művelődési ház gyűjtőpontként működik az erdőtűz kapcsán.

 

18:58

Műholdról is látszik az óriási füst és a leégett terület Csönge és Kenyeri határában.

 

18:30

Az őriszentpéteri tűzoltók fotói a helyszínről:

A cáki tűzoltók:

18:10

A Honvédelmi Minisztériumban megerősítették korábbi információinkat, miszerint egy helikopter is érkezik várhatóan szombaton 19:00 környékén Csönge és Kenyeri térségébe, ami az oltási munkálatokban fog részt venni.

 

18:05

Lefrissebb fotóink a tűzvész helyszínéről:

18:00

17:54

Aki tud, lajtos kocsival segíthet!

17:48

Információink szerint helikopter is érkezni fog Kenyeri és Csönge közelében tomboló tűzvész oltásához.

 

17:43

Ágh Péter Facebook bejegyzésben tudatta, hogy a Magyar Honvédség is csatlakozik a Kenyeri és Csönge területén tomboló tűz elleni védekezéshez.

 

17:38

Már négyszáz hektár égett le

Az erős szél miatt elhúzódnak a munkálatok Csönge külterületén. A Vönöck és Kenyeri közötti területen még csütörtök este csaptak fel a lángok, jelenleg a tűzzel érintett terület nagysága eléri a négyszáz hektárt. A bozótos területről egy fenyőerdőre is átterjedt. Jelenleg négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltója dolgozik azon, hogy a lánggal égést megakadályozzák - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

17:10

Már kilométerekről látszik a füst.

Fotó: Cseh Gábor

16:25

A sertéstelepet védik a tűzoltók az újra erőre kapó tűzben.

16:15

Hirtelen feltámadt és erősen fúj a szél Csöngénél, emiatt a csütörtök óta tomboló erdőtűz erőre kapott, és most olyan területeket is veszélyeztet, ami eddig érintetlen volt. A helyszínre már 150 tűzoltót riasztottak, az eddig a lokális gócpontok felszámolása helyett most újra nagy területen kell a védekezésre koncentrálni, többek között a Csönge határában lévő sertéstelepnél.

11:05

Szombat

11:00

 

19.00

17.00

12.00

11.00

Fekete lett a táj Csönge és Kenyeri között az óriási tűz után

A hivatalos adatok alapján körülbelül 250 hektáros terület vált a lángok martalékává Csönge és Kenyeri között. Jelenleg is folyik még az oltás, Balogh Eszter, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy még most is 4-es kiemelt fokozatban vannak jelen a tűzoltók, több vármegye tűzoltói oltják az izzó, parázsló részeket az erdő mélyén. A tűzoltók munkáját továbbra is erőgépek, lajtos kocsik is segítik, valamint a katasztrófavédelem drónja is hőkamerával vizsgálja a környéket. A helyismeretük miatt az Őrségi Nemzeti Park és a sárvári erdészet munkatársai is a helyszínen vannak.

A Csöngén a helyiek kicsit fellélegezhettek, de a távolban fel-felcsapó fekete füstoszlopok még jelzik, hogy a veszély teljesen nem múlt el. A falu határában már a károkat próbálják felbecsülni. Egy férfi elmondta, hogy szerencsére már az aratás után történt a tűz, mert ha még áll a gabona a falu határában, nincs az az ember és technika, ami megfogja itt a lángokat, így is a házaktól csak néhány tíz méterre sikerült megállítani a szélben és szárazságban hihetetlen sebességgel terjedő lángokat.

Az utómunkálatok várhatóan még hosszabb ideig eltartanak.

8.33

Továbbra is közel 40 tűzoltó dolgozik a csöngei erdőtűz utómunkálatain

A Katasztrófavédelem legfrissebb tájékoztatása szerint, péntek reggel az izzó, parázsló részek oltása, a terület átnedvesítése volt folyamatban, amin harmincnyolc tűzoltó, tizennégy gépjárművel dolgozott.

23.59

Sikerült megfékezni a lángokat, nincs már lánggal égés Csönge térségében

Éjfélkor újabb tájékoztatást adott ki a Katasztrófavédelem. Mint írják, nincs már lánggal égés, koronaégés Csönge térségében, ahol az alacsony aljnövényzet, a vegetáció, illetve a bozótos kapott lángra dél körül. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a kétszázötven hektárt. A tűzeset megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak nagy erőkkel. Délután újabb egységek érkeztek a munkálatokhoz, mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozott a területen, közülük húsz önkéntes egyesület tűzoltói is. Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítették a nap folyamán a munkálatokat, amelyeket a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányított. Az egységek jelenleg izzást, parázslást tapasztalnak a területen.

21.50

Már Tatabányáról és Komáromból is érkeznek tűzoltók a csöngei tűzhöz

Továbbra is nagy területen pusztít a tűz Csönge közelében, már közel 300 hektár terület égett le. Az oltási munkálatokhoz további egységek csatlakoztak, már Tatabányáról, Komáromból és Veszprémből is érkeztek hivatásos tűzoltók, önkéntesek pedig még Nagykanizsa környékéről is. Az oltásban közel 200-an vesznek részt és számtalan segítő is kiveszi a részét a munkálatokból erőgépekkel, kéziszerszámokkal és lajtoskocsikal is.

A tűzoltók drónokat is bevetettek a gócpontok felderítéséhez.

21.34

Félelmetes fotót osztottak meg közösségi oldalukon a kőszegi tűzoltók

Forrás: Facebook/Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság

20.30

Sötétedés után is tart a küzdelem a tűzzel. A kőszegi tűzoltók osztottak meg fotókat közösségi oldalukon.

Forrás: Facebook/Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság
Forrás: Facebook/Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság

20.21

Ágh Péter országgyűlési képviselő is a tűz helyszínére érkezett

Ágh Péter országgyűlési képviselő csütörtökön este érkezett a Csönge és Kenyeri térségében tomboló erdőtűzhöz, ahol tájékozódott a kialakult helyzetről. Ágh Péter köszönetet mondott a rengeteg tűzoltóknak és önkéntesnek a megfeszített munkáért és hangsúlyozta az összefogás erejét, ami most is megmutatkozott a bajban. Ahogy nagyon sok környékbeli is ételt és italt hozott a munkálatokban résztvevőknek, Ágh Péter is több karton ásványvízzel érkezett, amit átadott a tűzoltóknak.

19.51

Továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók Csönge térségében

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint továbbra is megfeszített küzdelem zajlik a lángok ellen Csöngénél, ahol Dél óta dolgoznak a tűzoltók. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a kétszázötven hektárt. A tűzeset megfékezésén jelenleg négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoznak nagy erőkkel. Délután óta újabb egységek érkeztek a munkálatokhoz, jelenleg mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozik a területen, közülük húsz önkéntes egyesület tűzoltói is. Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítik a munkálatokat, amelyeket a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányít. Az egységek a települést és egy közeli sertéstelepet is nagy erőkkel, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal védtek a lángoktól. A munkálatok jelenleg a Csönge és Kenyeri települések közötti területre összpontosulnak.

18.02

Újabb drámai fotókat osztottak meg a celldömölki tűzoltók.

17.40

A Katasztrófavédelem közleményt adott ki a tűzzel kapcsolatban

Mint írják, alacsony aljnövényzet, vegetáció, illetve bozótos kapott lángra mintegy száz hektáron csütörtök délben Csönge külterületén. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a fenyvesek további közel ötven hektárnyi területen égnek. A tűzeset megfékezésén jelenleg is négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók egységei nagy erőkkel dolgoznak. Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Kapuvárról, Sopronból, Pápáról, Ajkáról, Veszprémből, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronkövesdről, Badacsonytomajról érkeztek hivatásos, Celldömölkről, illetve Répcelakról önkormányzati és Kenyeriből, Csöngéről, Köcskről, Vasvárról, Rábakecölről, Csáfordjánosfáról, Nickről, Hosszúperesztegről, Beledről, Jákfáról és Ostffyasszonyfáról önkéntes tűzoltók a helyszínre, akik 17 gépjármű-fecskendővel, 6 vízszállító járművel és két erdőszerrel, és mintegy 120 fővel több oldalról jelenleg is oltják a lángokat.

A felderítést drónos jármű, az oltást pedig erőgépek, illetve lajtos kocsik is segítik. A tűzoltást a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A környező települések lakosságának biztonsága érdekében katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínre érkezett, folyamatosan monitorozza a levegőbe jutó káros anyagok koncentrációját. A tűzoltók jelenleg a települést és egy közeli sertéstelepet is nagy erőkkel, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal védik a lángok betörésétől. Az oltást a felélénkülő szél is nehezíti, elhúzódó oltási munkálatokra kell számítani.

17.10

A talaj csontszáraz - Az eső nem segít a csöngei brutális erdőtűz eloltásában

Megkerestük Ráduly Lászlót, a Kőszegi Időjárás Előrejelzés közösségi oldal vezetőjét. Azt kérdeztük, mikor várható jelentősebb eső, ami segíthet az erdőtűz eloltásában

- A hónapok óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a növényzet csontszáraz, gyorsan terjednek a lángok, és délutánra a keleties irányú szél tovább élénkül a térségben - kezdte.

Hozzátette, hétfőn enyhülhet a szárazság, egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. A héten sajnos csak egy-egy zápor, zivatar lehetséges lokálisan, de abban a térségben minimális az esély, holnap reggelre, délelőttre inkább a délnyugati tájakon eshet néhány mm. Szombaton délelőtt maximum egy-egy zápor eshet arrafelé, de az nem enyhíti a szárazságot.

17.00

Hatalmas az összefogás a tűz környéken lévő településeken

Rengeteg önkéntes dolgozik a hivatásos tűzoltók mellett a Csönge közelében lángoló erdőtűznél. Az önkormányzatok is összefogtak, de egyénileg is sokan segítettek ásványvízzel, étellel, munkagépekkel és kéziszerszámokkal is. 

Forrás: Horváth Balázs

Az oltási munkálatok várhatóan még több napig eltartanak, de jelenleg lakóház és emberek már nincsenek veszélyben. 

Forrás: Horváth Balázs

16.40

Szinte az egész vármegyében látni lehet a füstöt

Ostffyasszonyfa
Forrás: Olvasó/Németh László

Drámai videót osztottak meg Sárvár közösségi oldalán

16.15

Tovább tombol a tűz: további városok tűzoltói csatlakoztak az oltáshoz

Továbbra is hatalmas területen, közel 200 hektáron pusztítanak a lángok Csönge határában. A lakóházak közelében sikerült megfékezni a lángokat, így azok már nincsenek veszélyben, de újabb és újabb helyeken gyullad ki az erdő és a száraz bozótos. 

Forrás: Horváth Balázs

Az oltáshoz Győr és Badacsonytomaj tűzoltói is csatlakoztak, rajtuk kívül a sárvári, a kapuvári, a pápai, a szombathelyi, a soproni, a körmendi, az ajkai, a zalaegerszegi, a veszprémi hivatásos, a celldömölki önkormányzati tűzoltók, illetve a kenyeri, a nicki, a hosszúperesztegi, a celldömölki önkéntes tűzoltók vannak a helyszínen. Rengeteg önkéntes is csatlakozott a munkálatokhoz, lajtos kocsik, földmunkagépek is dolgoznak, több helyi segít fák kivágásában is.

16.02

Sokkoló videót osztottak meg a helyszínről a celldömölki tűzoltók

Mint írják, két tűzoltóautóval 10 celldömölki tűzoltó dolgozik a helyszínen.

15.37

A keleties szél miatt még Kőszegen is érezni lehet a füst szagát - derül ki a Kőszegi Időjárás Előrejelzés oldaláról. A füstfelhő Kőszegről és Bükről is látható.

15.20

Nem csitulnak a lángok Csönge határában

Gyakorlatilag a fenyveseken és bozótosokon végigrohan a tűz az erős szélben, két nagy fenyvesben is a korona lángol, a tűzoltók már a lakóházak, a telephelyek és a sertéstelep megmentésére koncentrálnak. A száraz, időjárásban pillanatok alatt kapnak lángra a növények és égnek porrá. A tűzoltók drónt is bevetnek a munkálatokban, a környékbeli önkormányzatok is minden bevethető eszközt és embert a helyszínre küldtek. Óriási terület lett a lángok martaléka.

Forrás: Horváth Balázs

A környéken élőket arra kérjük, hogy tartsák becsukva az ablakokat a füst miatt!

15.07

Lakóházakat is veszélyeztet a tűz Csöngénél

A tűz az erős szélben nagyon gyorsan terjed, már a lakóházak közelébe is elért Csönge határában. A négy vármegye tűzoltóin kívül rengeteg önkéntes is részt vesz az oltási munkában. Lajtos kocsik hordják a vizet és tárcsás munkagépek is segítenek. Csönge határában a lakóházak közelében is lángolt az erdő. A tűzoltók mellett a helyiek is segítettek több fát kivágni és lajtos kocsikkal vizet hordani. Egy sertéstelepet is védenek a lángoktól, itt úgy tudjuk több ezer sertés van.

15.00

A tűzben több vad is elpusztult.

Fotó: Horváth Balázs

14.50

Egyelőre nem sikerült megfékezni az óriási területén tomboló tüzet Csönge közelében, a tűzoltók jelenleg egy sertéstelepet próbálnak megvédeni a lángoktól, illetve a lakóházak felé terjedést akadályozzák meg. Már 4 vármegye tűzoltói küzdenek a lángokkal, illetve erőgépeket, traktorokat és lajtoskocsikat is bevetnek, több területet körbeszántással védenek. Az erős szél nehezíti munkálatokat, a karokat még felbecsülni sem lehet.

14.30

Nagy erőkkel dolgoznak, mutatjuk a katasztrófavédelem közleményét:

- A tűzoltók továbbra is nagy erőkkel oltják a lángokat Vönöck és Kenyeri között, Csönge térségében, ahol mintegy száz hektáron égett le száraz füves terület, ötven-hatvan hektáron pedig a hat méter magas fenyves is lángra kapott. A sárvári, a kapuvári, a pápai, a szombathelyi, a soproni, a körmendi, az ajkai, a zalaegerszegi, a veszprémi hivatásos, a celldömölki önkormányzati, a kenyeri, a nicki, a hosszúperesztegi, a celldömölki önkéntes tűzoltók és vízszállítók dolgoznak a lángok elfojtásán. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is az esetnél tartózkodik, ahol csoportirányítással végzik a munkálatokat. A helyszínre várnak erőgépeket, valamint a környező településekről lajtos kocsik is elindultak - írják. 

14.00 

Óriási a tűz, feltámadt a szél is

A feltámadó szél miatt hatalmas kihívással néznek szembe a tűzoltók Csönge közelében, ahol a déli órákban gyulladt ki az erdő. A hatalmas füstöt Csönge felé viszi a szél. A Katasztrófavédelem mobil laborja folyamatos méréseket végez a térségben. Az oltáshoz további egységek csatlakoztak.

13.45

Olvasónk felvétele:

13.30

Nagy területen ég az erdő Vas vármegyében, Vönöck és Kenyeri között, Csönge területén. A lángok nem sokkal dél után csaptak fel, a tűzoltók ötös kiemelt, azaz legmagasabb fokozatban vonultak a helyszínre és megkezdték az oltást. Sárvár, Celldömölk, Kapuvár, Pápa, Szombathely, Sopron, Körmend és Ajka hivatásos tűzoltói küzdenek a lángokkal, valamint több település önkéntes tűzoltói is bekapcsolódtak a munkálatokba. A füst tíz kilométeres távolságból is látszik.

Fotó: Horváth Balázs

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában