Minden új nekik

2 órája

Már biztonságban vannak a zalai horror tanya egykori lakói - Szombathelyre, a Fekete István Állatvédő Egyesülethez is érkeztek mentett kutyák

A Zalakoppányból kimentett 81 kutya közül öt Szombathelyre, a Fekete István állatvédő Egyesülethez került. A kutyák a horror tanya udvarát sem láthatták, án a házba zárva éltek. Minden új nekik, tartanak az embertől, zajoktól, sőt még a fűtől is.

Polgár Patrícia

Szabó Dorka a Fekete István állatvédő egyesület munkatársa

Fotó: Cseh Gábor

Szörnyű körülmények közül mentettek ki nemrégiben az állatvédők 81 kutyát egy német nő által bérelt családi házból Zalakoppányban – számol be a zaol.hu. Mint írják, tizenhárom szervezet segített a horror tanya felszámolásában és a rettenetes körülmények között élő kutyák kimentésében. - Az összes kutya alultáplált volt, férges, és bűzlött a szőrébe ragadt ürüléktől, hiszen kijárásuk nem volt, a tulajdonosuk nem takarított utánuk, így egyre csak gyűlt és gyűlt a lakásban a fekália. A nő ruhái a földre rakott dobozokban voltak. Több állat el is pusztult: 21 tetemet a hűtőben találtak meg az állatvédők – olvasható cikkükben.

A mentésben részt vett a szombathelyi Fekete István Állatvédő Egyesület is, akik öt kutyát fogadtak be. Az egyesület tájékoztatása szerint az öt kutyából ketten már járnak sétálni, sőt gazdijelöltekkel is ismerkednek, esélyesek a gazdisodásra. Kettő kutyát csütörtökön ivartalanítottak, ők még rehabilitációra szorulnak, ahogy az az egy kutya is, ami egyáltalán nem nyit ember felé. A kutyák fizikálisan már jól vannak. Soványak voltak, bolhásak de ezt a jó minőségű eledellel és parazitamentesítéssel gyorsan lehetett orvosolni, rehabilitációra inkább mentális és lelki szempontból van szükségük. - Nem agresszívek, csak ismeretlen az egész világ számukra. Mivel bent éltek a házban, minden ingertől elzárva, minden új dolog félelmetes nekik, az ember is, a zajok is, a fű is. Ezt kell megtanulniuk, hogy van élet a bezártság után is – tudtuk meg egyik gondozójuktól, aki azt is elárulta, az öt kutyus nagy valószínűséggel egymás testvére vagy féltestvére, belső szaporulat lehetnek. Kistestűek, az uszkárok és a bichonok jegyeit hordozzák.


Állatvédelem: van feladat bőven

Az állatvédelem fontossága az ilyenek esetek kapcsán mindig jobban felszínre kerül, ahogy az Állatok Világnapjához kapcsolódóan is. A világnapot október 4-én ünnepeljük. Ennek kapcsán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője pontokban szedte össze az állatvédelem kapcsán elvégzendő és szem előtt tartandó fontos teendőket:

  • Házi kedvencek felelős tartása: sokan nem az állat egész életére tervezik a háziállat beszerzését, az ünnepek után sok esetben az utcára dobva végzik az önálló életre képtelen kisállatok.
  • Kiskedvencek tartásához megfelelő tartási hely, anyagi fedezet, és szabadidő szükséges, ahol ez a három létfontosságú dolog nem áll rendelkezésre, ott az állattartás minősége nem megfelelő.
  • Túlszaporítás: az Orpheus Állatvédő Egyesület régi mondása, hogy annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik, fontos lenne az állatvédelem kapcsán a lakosság részéről az állataik ivartalanítása, illetve a megelőzés.
  • Kizsákmányolt gazdasági állatok: nem mindegy, hogy mi kerül az ember tányérjába, egészséges étel vagy kényszertáplált, ipari módon előállított élelmiszer, a vásárló felelősségén múlik a kereskedelmi folyamatok változása is.
  • Ismerjük meg a világ állatait a vadasparkokban, állatkertekben, ehhez a működtetett intézmények állatjóléti alapokon kell működniük.
  • Cirkuszi állatok: a legtöbb jóérzésű ember iszonyattal nézi a lelkileg meggyötört, idomított trópusi állatokat, kiskedvenceket, a modern cirkuszba nem valók állatok.
  • Oktassuk az állatvédelmet: óvodás, iskolás korban alapvető ismeretek megszerzése, a minták átadása, a környezettudatos szocializáció létfontosságú, így a pedagógusok kezében nagy hatalom van az állatvédelem népszerűsítését illetően.
  • Szükséges reformok az állatvédelemben: az állatvédő szervezetek régóta igénylik a rendőrség által működtetendő állatrendőrség létrehozását, illetve az állattartáshoz kötelező állattartási jogosítvány bevezetését, a közterületi kóbor állatok befogását végző sintértelepek állatvédő szervezetek kezébe adását, az állatvédelmi feladatokhoz állami normatív támogatás bevezetését, illetve az állatkínzás elkövetői részére törvénymódosítás révén szigorúbb büntethetőségének lehetőségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában