Oltakozás

2021.03.12. 17:44

„Szombathely polgármestere egy munkatársat sem adott a háziorvosok adminisztrációs feladatainak ellátásához ” – Valós segítségnyújtás helyett baloldali hangulatkeltés?

Szombathely polgármestere egy munkatársat sem adott a háziorvosok adminisztrációs feladatainak ellátásához – tájékoztatott a Vas Megyei Kormányhivatal. Ismert, az elmúlt napokban arról szóltak a baloldali hírek, hogy az országban elsőként három helyszínen városi tömeges oltópontok nyílnak Szombathelyen.

Vas Népe

Oltás, Markusovszky kórház, 20210121, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Három helyszínen, a Savaria moziban, a Szombathelyi Képtárban és a Schrammel-múzeumban alakít ki az önkormányzat oltópontot azzal a céllal, hogy a háziorvosok rendelési időn kívül ne a saját rendelőjükben, hanem itt fogadják az oltakozásra várakozókat. Csütörtökön szerkesztőségünk a baloldali sajtóból értesült: a járvány miatt egyébként zárva tartó képtárban helyszíni bejárást és részletes tájékoztatót tartottak közel fél tucat kamera és fényképezőgép gyűrűjében, nem törődve a járványügyi szabályokkal, így például a másfél méteres távolság tartásával sem. A felvételeken egyébként az is látszik, hogy az eseményen csak a „baráti” sajtó képviselői lehettek jelen.

Pénteken délelőtt Szombathely polgármestere, Nemény András nyílt levelet intézett Harangozó Bertalan számára, amiben a kormánymegbízott felelősségét firtatta, emellett pedig ismét politikai szálat kevert az egészségügyi szakmai ügybe.

Szerkesztőségünk kérdéseket küldött a városháza és a kormányhivatal sajtóreferensei számára. A városháza kommunikációs csapata kérdéseinket és az azokra adott „válaszokat” az önkormányzat Facebook-oldalán is megosztotta. Deja vu érzésünk van. Ha ugyanis Nemény András polgármester minden válasza a valóságnak megfelel, miért védekezik? Ha mindenben a törvény szerint jártak el, és úgy van, ahogy állítják, miért nem mondták el ezt személyesen?

A válaszokból egyébként látszik: a városvezetés a szombathelyi háziorvosok képviselőivel e témában először március 3-án folytatott egyeztetést, ahol a háziorvosok ismertették javaslataikat, így oltópontok kijelölését kezdeményezték – úgy tudjuk, hogy a kezdeményezést nem támogatta mind a 35 szombathelyi praxis képviselője.

Aggasztó lehet sokak számára az is, hogy Herényből, Szentkirály városrészből vagy éppen Oladról a belvárosba kellene beutazni az oltásért, miután a városvezetés a peremkerületekben nem, csak a belvárosban jelölt ki közös oltópontokat. Erre is rákérdeztünk. A polgármester szerint azonban ezek a helyek tömegközlekedési eszközökkel könnyen megközelíthetők. Kérdés persze, jó-e, ha az oltakozók buszra szállnak járványhelyzetben.

A válaszokból megtudtuk azt is, hogy az adminisztrációs feladatokban a városvezetés tagjai – tehát politikusok – is részt vehetnek a polgármester szavai szerint. Úgy tűnik, ez a városvezetők számára adatvédelmi szempontból kicsit sem aggályos. Ennek fényében különösen megmosolyogtató, hogy hiába kérdeztük, éppen adatvédelmi okokra hivatkozva nem kaptunk konkrét választ arra, hogy soron kívül beoltották-e az alpolgármestereket és családtagjaikat.

„Szombathely polgármestere egy munkatársat sem adott a háziorvosok adminisztrációs feladatainak ellátásához” – erről már a Vas Megye Kormányhivatal közleményéből értesültünk. Azt írták: „A polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli. Február 22-én kérte a kormány az önkormányzatokat, hogy segítsék a háziorvosokat adminisztratív feladatok, főképpen az oltásokkal kapcsolatos időpontszervezések ellátásában, amihez egy-két munkatársat biztosítsanak. Szombathely polgármestere a kérésnek immár három hete nem tesz eleget. Felszólítjuk a polgármestert, hogy a zavarkeltés és a látványpolitizálás helyett a háziorvosok érdemi adminisztrációs támogatásával segítse, hogy a szombathelyiek oltására minél hamarabb sor kerülhessen!” – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A szombathelyi baloldali városvezetés egyébként korábban felvetésünkre visszautasította a politikai haszonszerzésre utaló célzást.

A tényekhez hozzátartozik az is, hogy Szekszárdon február végén adtak a háziorvosok tájékoztatást arról, hogy március 3-ától a helyi kulturális központban várják közös oltópontra az oltandókat. Kőszegen pedig ugyancsak hetek óta részt vesz az önkormányzat az oltások szervezésében. Igaz, kisebb ricsajjal, mondhatnánk csendben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában