Jótékonyság

2021.11.12. 07:00

Elárvult gyerekeket szeretne támogatni

Nagy fába vágta a fejszéjét Huszár Ildikó szombathelyi amatőr festő. Néhány képét a Covid- betegség miatt elárvult gyermekek javára szeretné elárverezni.

Tóth Kata

Szombathely 20190801 Huszár Ildikó nyugdíjas festő Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: VN-archívum

Korábban már foglalkoztunk hasábjainkon Ildikó nem mindennapi életútjával. Miután fiatalon többféle előadó-művészeti tevékenységben kipróbálta magát, nyugdíjasként sem bírta sokáig a tétlenséget. Először a fotózással ismerkedett meg, majd hetvenéves korában, autodidakta módon megtanult festeni. Méghozzá bal kézzel. Nyáron, amikor jó az idő, a természetet járja, de az őszi-téli hónapokban gyakran ül le a festővászon elé, hogy bearanyozza az egyhangú napokat. A közösségi oldalon ápolt baráti kapcsolatai mellett a szélesebb nyilvánosság akkor figyelt fel rá, amikor karitatív célra kezdte elajándékozni a műveit.

Több képe a Micimackó Óvodában talált otthonra, a Markusovszky-kórház gyermekosztályának pedig kimondottan vidám, állatos képeket alkotott, hogy a bent fekvő gyerekek nehéz napjait megszépítse. Most pedig azt vette a fejébe, hogy 8-10 legújabb, bekeretezett alkotását árverésre bocsátja, és a befolyt összegből a Covid-betegség miatt árván maradt gyerekeket támogatja. Áder János miniszterelnök feleségéről, Herczeg Anitáról olvasta még a nyáron, hogy alapítványt hozott létre erre a célra. Már akkor több száz olyan gyermeket tartottak számon, akik egyik, vagy akár mindkét szülőjüket elvesztették a pandémiában, és rászorulnak a segítségre. Ildikó tudja, hogy mások felajánlásaihoz képest az övé talán túl csekély, de mindenképpen adni, segíteni szeretne, amikor látja, hogy ártatlan gyerekek nehéz élethelyzetbe kerülnek.

– A baj az, hogy sajnos nem sokat tudok arról, hogy hogyan lehet egy ilyen árverést lebonyolítani – töpreng Ildikó. – Ezért nagyon szívesen vennék ehhez bármi segítséget. Lehet, hogy egy olyan közösségi tér, például könyvtár jelentene megoldást, ahol a poten ciális licitálók előre megnézhetnék a képeimet. De az is lehet, hogy az egész akciót – különös tekintettel az újra rosszabbodó járványhelyzetre – a virtuális térben kellene lebonyolítani. A képek feltöltéséhez és az online aukció lebonyolításához informatikusi segítség kellene. Ildikó nem akarja kisajátítani az ötletet, szívesen venné, ha valamilyen karitatív szervezet lecsapna a kezdeményezésére, mint ahogy azt sem bánná, ha mások is csatlakoznának hozzá felajánlásaikkal. Abban is ötletekre van szükség, hogy Vas megyében ki lehetne a támogatott gyermek, vagy esetleg egy központi alapba folyjon be az elárverezett festmények ára. Az aukciót célszerű lenne az adventi időszakban lebonyolítani, így a festmények között ajándékozási céllal válogathatnának az érdeklődők.

Kiemelt képünkön: Huszár Ildikó társakat vár a segítéshez

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában