Személyisége a szívünkben

2023.06.17. 18:22

Múlhatatlan az emlékezetük, életre szól a példájuk – Kőszegen a cőgerek napján emlékeztek - fotók

Az egykori, Hunyadi Mátyás nevét viselő honvéd középiskola volt tanárai és növendékei – a cőgerek – emlékére rendezett ünnepséget szombat délben az önkormányzat, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Hunyadi Mátyás Honvéd Középiskolai Nevelőintézet Baráti Köre.

Tóth Kata

Megtisztelő jelenlétükre számítunk! Básthy Béla Polgármester 20230617, ut, Kőszeg, Unger Tamás/ Vas Népe

Forrás: Unger Tamás

A volt katonaiskola, most Dr. Nagy László EGYMI parkjában lévő hősi emlékműnél kezdődött megemlékezésen Metz Rezső, a baráti kör elnöke, maga is egykori növendék megvallotta: az intézmény a második otthonuk volt. Majd tolmácsolta Somogyváry Géza 92 éves egykori diák üdvözletét, aki betegsége miatt nem tudott az idén Kőszegre utazni, és kilátásba helyezte, hogy nem is jut le többet diákkora helyszínére. Levelében megköszönte a városnak, hogy évről évre megszervezték a cőgerek napját.

Básthy Béla polgármester Somogyváry Géza beszédeit idézte fel: „személyisége a szívünkben, hangja a fülünkben van”, majd azt, ami a beszédeiből kitűnt: a cőgerek bajtársiasságot, életrevalóságot, leleményt és hűséget sajátíthattak el a kőszegi intézmény falai között. Megköszönte a Honvéd Hagyományőrző Egyesület szervezésben való segítségét. Külön üdvözölte Kis Ákost, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály főosztályvezető-helyettesét, és örömmel adta hírül, hogy az idén másodszor adták át a kőszegi diákjelvényeket az ott végző középiskolásoknak. A jelvények üzenete: kőszegi diáknak lenni különleges és életre szóló dolog, ami a cőgerekhez, a bencésekhez és a tanítóképzősökhöz is kapcsolható. Mint mondta, a hátrahagyott kéziratok segítségével újabb könyv készülhet a cőgerekről.

Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) elnöke emlékplakettet adományozott Básthy Béla és a kőszegi önkormányzat részére egyebek mellett a magyar honvéd hagyományok megőrzéséért. A HOHE Lovassy Klára részére tiszteletbeli tag címet, Zsákai Mariettának emlékérmet adományozott. Az elismerések átadása után a harcokban elesett tanárok és növendékek tiszteletére az emlékműnél, majd a Várkörön lévő Hunyadi Mátyás szobornál helyeztek el koszorút a megjelentek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában