Program

2023.09.01. 11:39

Hagyományőrző és hadtörténeti napot rendeznek szombaton Balogunyomban

Hagyományőrző és hadtörténeti napot szervez Balogunyom önkormányzata szeptember 2-án, szombaton. Aki ellátogat a Sényi-kastélyhoz, az elmélyülhet a történelemben, a helytörténetben.

Tóth Katalin

11 órakor ünnepi szentmisével kezdődnek a programok. A misét koncelebrálja és a felújított templomot megáldja Wimmer Roland atya, a Szombathelyi Egyházmegye gazdasági helynöke és Zakó Jenő jáki plébános. 12 órakor hősi halottaira emlékezik a település. Dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet a világháborús emlékműnél. 12.30-kor kinyitja kapuit a Sényi-kastély. 

Tarsoly Alfonz polgármester köszönti a honvédség képviselőit, a hagyományőrző egyesületeket és a civil szervezeteket, egyúttal elindítja a főzőversenyt. 13 órakor kezdődnek a kulturális és kísérőprogramok. Hagyományőrző egyesületek és civil szervezetek tartanak bemutatót: a helyszínen lesz a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület,  a Mátyás király Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport, a Vasi k.u.k Matrózok, a Szombathelyi Karitász. Fodor Gábor alpolgármester és Lada Zoltán önkormányzati képviselő fegyverbemutatót tart, Skriba Tamás repülőgépmodell-bemutatóval készül.

 Az érdeklődők megnézhetik a 175 éves Magyar Honvédség fegyverbemutatóját, lesz akadálypálya és Toborzó Pont. 13.30-kor Két keréken Balogunyomtól Lourdes-ig címmel képes úti beszámolót Mohos Géza és Király Bernadett, akiket Tarsoly Alfonz polgármester kérdez. Népi fajátékokkal játszhatnak, ólomöntésbe, kvízjátékokba, lövöldözős párbajba kapcsolódhatnak be a látogatók. A rendhagyó történelemórák narrátora Farkas Róbert Tamás történelemtanár lesz.

14 órától kézműves foglalkozással várja őket Dancsecs Diána bőrműves, népi iparművész, nemezkészítő és Harasztovics Róbert fafaragó, népi iparművész. 17 órától könnyűzenei programok kezdődnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában