Egészségügy

2024.05.07. 18:32

A közjó szolgálatában - Markusovszky-emlékünnepség koszorúzással, díjátadóval

A Markusovszky-emlékünnepség ezúttal is a Markusovszky szobornál kezdődött tegnap délelőtt: dr. Király István osztályvezető főorvos méltatta a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház névadójának munkásságát.

Horváth Zoltán Szabolcs

Dr. Stánitz Éva adta át a Markusovszky-emlékplakettet dr. Maurovich Horvat Pálnak

Fotó: © Cseh Gábor

A főorvos mindenekelőtt a nagy előd remek szervezőképességét emelte ki, aminek köszönhetően a népegészségügy fejlesztésének érdekében tudott komoly tevékenységet kifejteni. A szobornál a beszéd után a hagyományos koszorúzás következett: többek között Telek Miklós, a Vas Vármegyei Kormányhivatal igazgatója, valamint Harangozó Bertalan, a Markusovszky Kórházért Alapítvány elnöke is elhelyezte az emlékezés virágait. A folytatásban a Romhányi teremben előadások következtek. Prof. dr. Márkus Béla az orvosi, valamint a tudományos nyelv fejlődéséről, jelenleg is aktuális kérdéseiről beszélt. Majd ismét dr. Király István vette át a szót, felidézve Markusovszky Lajos életútját, különös tekintettel arra az időszakra, amikor tisztségviselőként tett rendkívül sokat az orvosképzés érdekében, ugyanis huszonöt éven át tevékenykedett a Vallás- és Közoktatási Minisztériumban. 

– Úgy gondolom, hogy egy Markusovszky Lajosnak ma is nagyon tudnánk örülni – fogalmazott az osztályvezető főorvos. Hozzátette: a szombathelyi kórház névadója kapcsolatait, összeköttetéseit maximálisan a közjó érdekébe állította. Az előadó külön fejezetet szentelt az Orvosi Hetilap megalapításának, ami szintén Markusovszky Lajoshoz köthető, ugyanis hosszú időn keresztül volt tulajdonosa, felelős szerkesztője. A lap egyébként a mai napig létezik. Ezt követően egy újabb roppant érdekes előadás következett. Prof. dr. Maurovich Horvat Pál, az MTA doktora, klinikaigazgató, tanszékvezető egyetemi tanár beszélt a kardiológiai CT aktualitásairól, folyamatos fejlődéséről, szerepéről a modern diagnosztikában. Természetesen a szívinfarktus megelőzéséről, felismeréséről, gyógyításáról is részletesen szót ejtett. Az ünnepség végén – ugyancsak a hagyományoknak megfelelően – elismerések átadására került sor. 

Az ünnepség végén a Markusovszky-emlékplakettet prof. dr. Maurovich Horvat Pál vehette át dr. Stánitz Éva megbízott főigazgatótól, orvosigazgatótól. Ezt követően pedig a Markusovszky-pályázat eredményhirdetésére került sor. Az értékeléseket prof. dr. Márkus Béla, a Tudományos Bizottság elnöke ismertette. A pályázatok elbírálását a Kórház Tudományos Bizottságának tagjai végezték el a formai követelmények, témaválasztás, stílus, az eredmények értékelése, klinikai hasznosság alapján. A díjakat dr. Stánitz Éva adta át.

III. Díj:

Dr. Erdődi- Juhász Pálma

(Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Infektológiai Osztálya, Szombathely)

Téma: Primer Epstein-Barr vírusfertőzéshez asszociált meningoencephalitis és kétoldali perifériás facialis paresis előfordulása egy 20 éves fiatal nőbeteg esetében.

Tüttő Ágnes, Komlósi Kálmánné, Dr. Tarszabó Róbert

(Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szülészet és Nőgyógyászati Osztálya, Szombathely)

Téma: A gesztációs diabetes mellitus incidenciája, kockázati tényezői, kezelése és a reklasszifikáción való megjelenési arány tanulmányozása Szombathelyen

II. Díj

Ungvári Tamás, Szabó Döme, Farkas Béla, Kiss Balázs, Dr. Dankovics Zsófia

(Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Hematológiai Osztálya, Szombathely)

Téma: Mesterséges intelligencia a sugárterápiában

Megosztott I. Díj

Dr. Stári Olivér, Dr. Török Csaba, Dr. Görög Petra Otília, Dr. Kovács Balázs, Dr. Csucska Máté PhD, Dr. Márkus Béla PhD, Dr. Lóderer Zoltán PhD

(Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Általános, Ér-és Plasztikai Sebészeti Osztálya, Szombathely)

Téma: Intraoperatív ultrahang alkalmazása korai emlőrák sebészi kezelésében.

Ultrahang asszisztált emlőmegtartó műtét és ultrahang asszisztált őrszem nyirokcsomó eltávolítás.

Dr. Szendrei Tamás, Dr. Kovács Szilamér, Dr. Szabó Zsuzsanna, Dr. Iványi János László, Dr. Plander Márk

(Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Hematológiai Osztálya, Szombathely)

Téma: Időskorú akut myeloid leukémiás betegek kezelésével szerzett tapasztalatok osztályunkon az elmúlt hét évben.

Másodfőorvosi kinevezés:

Dr. Bagoly Andrea: Orr-Fül-Gégészeti Osztály

Dr. Kovács Attila: Gasztroenterológia és Belgyógyászati Osztály

Dr. Sinkó Gabriella: Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály

Dr. Szakáll Orsolya: Csecsemő-és Gyermekgyógyászati Osztály

Adjunktusi kinevezés:

Dr. Kovács Balázs: Általános Ér és Plasztikai Sebészeti Osztály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában