Tájékoztató

2024.05.03. 16:04

Az Őrség közel van!

A Vasi Skanzenben tartottak sajtótájékoztatót az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának illetékesei, akik első sorban a májusi programjaikról számoltak be.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: © Cseh Gábor

- Az Őrség közel van, főként Szombathelyhez. Ha belegondolunk, akkor 30 perc alatt el lehet jutni a vasi vármegyeszékhelyről a csákánydoroszlói Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpontunkba, 40 minutum kell ahhoz, hogy elérjük a szőcei Lápok Házat, 50 percnyi út a központunkban található Natura 2000 Látogatóközpont, végül pedig egy órányi távolságra van a Pityerszeri Skanzen – vágott rögtön a dolgok közepébe dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. Hozzátette: így akár egy délelőttnyi időtartamra is tartalmas kikapcsolódással tudunk szolgálni, amit az érdeklődők ráadásul a természetben tölthetnek el.

- Májusban a természet a legszebb arcát mutatja, ez a tavaszi újjászületés időszaka. Amúgy pedig ekkor születnek a nemzeti parkunk területén a muraközi lovak kiscsikói, a magyar tarka szarvasmarháink borjai, valamint az európai bölényeink szaporulata is leginkább ilyentájt jelentkezik – zárta szavait dr. Németh Csaba.

Az igazgatói köszöntőt követően Kovács-Mesterházy Viktória vette át a szót, aki a májusi programjaikat ismertette. Elmondása szerint roppant színes kínálattal készülnek, ami már május 4-én szombaton el is kezdődik, ugyanis ezen a napon Szőcén a Lápok Házánál lesz bemutató séta, ahol a virágzó magashegységi és jégkorszaki eredetű növénycsodákat lehet megtekinteni. Ezt követi május 18-án a „Zöld Pünkösd” elnevezésű rendezvényük Szalafőn, a Pityerszeri Skanzenben, ahol igyekeznek a természetvédelemre, a természetismeretre helyezni a hangsúlyt. Pünkösd után pedig különböző helyszíneken minden napra jut egy-egy programjuk, melyek között népi játszóház, valamint az Őrség természeti értékeit bemutató kiállítás is szerepel.

- Május 24-én, az európai nemzeti parkok napján pedig egy rendkívül különleges programmal készülünk, még pedig egy bölényszafarival Kondorfán. Május 26-án a gyermeknapon pedig nyílt napot tartunk minden helyszínünkön – fogalmazott az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője.

Zárásként Harsányi Krisztián tájegységvezető a Kőszegi Tájvédelmi Körzet programjairól számolt be, melyek élére a május 10-11-én megrendezésre kerülő „Miénk itt a rét” elnevezésű rendezvény kívánkozik, amit már 17. alkalommal tartanak meg. Május 25-én aztán egy tematikus túrájuk lesz, ami az idei év fafaját, a bükköt helyezi a középpontba. Bíznak abban, hogy a résztvevők a Kőszegi-hegység két emblematikus madárfajával, a kis légykapóval, valamint a fehérhátú fakopánccsal is találkozhatnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában