Óvodapedagógusok béréről

2024.05.28. 17:36

Beperli-e a szombathelyi önkormányzat Maruzsa Zoltán államtitkárt?

A szombathelyi óvodapedagógusok országos átlagnál alacsonyabb béréről tartott rendkívüi sajtótájékoztatót dr. Maruzsa Zoltán államtitkár kedden Szombathelyen. Dr. László Győző, Szombathely alpolgármestere közleményben reagált.

Vaol.hu

Elektronikus levélben írta le Nemény András polgármesternek kabinetfőnöke, hogy szeretné felajánlani az ingyenes vádjegyhasználatot a városnak. További irat július 12-éig az ügyben nem keletkezett a városházán

Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

Mint arról korábban írtunk: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár kedden sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen azután, hogy nem kapták meg az óvodapedagógusok a nekik járó 32,2 százalékos bérfejlesztést. 

Maruzsa Zoltán államtitkár kedden délelőtt tartott Szombathelyen sajtótájékoztatót
Fotó: © Cseh Gábor

Szerinte megalapozatlan az önkormányzat állítása, miszerint a város nem kapta meg az ezzel járó többletforrást. Valamennyi szombathelyi óvodapedagógus bérét kikérték, majd összehasonlították a középértéknek tekinthető novemberi és az idei februári összegeket. Ebből kitűnik: a havi bértömeg a régi kifizetésekkel 101 millió, az újakkal 127 millió forint volt. Ez 11 hónapra vetítve 1 milliárd 263 millió, illetve 1 milliárd 585 forintos összeget jelent, a különbözet 321 millió forint. Ennyivel ad tehát többet az önkormányzat az óvodapedagógusoknak idén a tavalyi évhez képest, miközben a város ezen a jogcímen 588 millió forint többletet kapott. A kiosztott pénz és a megkapott forrás eltér egymástól - húzta alá az államtitkár sajtótájékoztatóján. Szólt arról is, ha az összegből levonják a gyermekvédelmi intézeteknek járó 59 millió forintot és a Gamesz által meghatározott plusz fizetésekre fordítandó 25 millió forintot, akkor is ott kell lennie még 148 millió forintnak a város számláján.  

László Győző reagált az államtitkári kijelentésekre

"A mai napon Szombathelyen járt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki politikai megrendelésre politikai nyilatkozatot tett, ami szíve joga, de az nem, hogy megtévessze a pedagógusokat és városunk közvéleményét.

László Győző
Dr. László Győző, oktatásért is felelős alpolgármester közleményben reagált Maruzsa Zoltán kijelentéseire
Fotó: VN-archív

Az államtitkár úr számításaival hónapokon át nem jelentkezett, érdekes módon azt pont a választási kampány hajrájára időzítette. Nem a városvezetéssel van vitája, hanem a városunk közintézményeiben évtizedek óta dolgozó szakemberekkel, akik - ellentétben vele - nem politikai, hanem szakmai alapon végzik munkájukat. Mi a magunk részéről továbbra is a saját intézményeink szakembereinek hiszünk" - írta Momentum szombathelyi politikusa, majd úgy folytatta:

Továbbra is fenntartjuk, és ezt igazolja Szombathely 2024-es költségvetése is, hogy minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk, aki mást állít, attól jogi úton fogunk elégtételt venni.

A sorokat olvasva rákérdeztünk a városházán: Számíthat-e arra dr. Maruzsa Zoltán, hogy a szombathelyi sajtótájékoztatón elmondottak miatt beperli Államtitkár urat Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vagy dr. László Győző alpolgármester úr? 

Kéner Balázs kommunikációs vezető válaszában megerősítette: "a közlemény pontosan tartalmazza dr. László Győző alpolgármester úr álláspontját".

Nem ez az első eset, hogy a kormány tagjainak ront neki a baloldali városvezetés:  Szijjártó Péter külügyminiszterbe Nemény András polgármester állt bele, de Maruzsa Zoltán államtitkár sem először került László Győző "célkeresztjébe". A Fidesz szombathelyi képviselőit pedig volt, hogy "bazári majmoknak" nevezte Bokányi Adrienn tanácsnok, MSZP-s politikus.  Gyurcsány Ferencet és a DK országgyűlési frakcióját viszont - a közzétetett képek tanúsága szerint - kedélyesen fogadták a szombathelyi városházán.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában