Siker

2024.05.09. 07:00

Bekerült a magyar csapatba a vasi diák – kazahsztáni biológia diákolimpiára utazhat Dinnyés Olivér

A napokban érettségizik, július 7-től 14-ig pedig Kazahsztánban, a 35. Nemzetközi Biológia Diákolimpián képviseli Magyarországot csapattársaival együtt Dinnyés Olivér, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja.

Molekuláris biológia, neurobiológia, biokémia, szövettan – ezeket érzi erősségeinek Dinnyés Olivér. A fotón tanáraival, Szabó Bence Farkassal és Baranyai Józseffel

Fotó: Unger Tamás

Februárban adtunk hírt arról, hogy Olivérnek ítélte a 2023-as Év Kiváló Diákja Díjat a Nemzeti Tudósképző Akadémia vezetősége. Azóta részt vett az Akadémia által szervezett Nobel-díjasok és a tehetséges diákok találkozóján Szegeden: nagy élményként és jó tapasztalatszerzési lehetőségként élte meg, hogy előadást tarthatott kutatási témájában angolul professzorok, Nobel-díjasok és tehetséges diáktársai előtt. Két hete újabb nagyszerű hír érkezett: az előválogatón 2. helyet szerezve bejutott a Nemzetközi Biológia Diákolimpia (IBO) csapatába, így júliusban utazhat a közép-ázsiai országba, hogy nyolcvan ország 320 diákjával megmérkőzzön. Olivérrel és felkészítő tanáraival, Baranyai Józseffel és Szabó Bence Farkassal az érettségi előtti utolsó tanítási napon találkoztunk.

Dinnyés Olviér
Molekuláris biológia, neurobiológia, biokémia, szövettan – ezeket érzi erősségeinek Dinnyés Olivér. A fotón tanáraival, Szabó Bence Farkassal és Baranyai Józseffel
Fotó: Unger Tamás

Az IBO a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenye, amelyen az országok négyfős, középiskolai jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákokból álló csapatokkal indulhatnak. A csapat tagjai önállóan versenyeznek.

A kétnapos magyarországi előválogatót Szegeden rendezték. A részvételnek feltétele volt az OKTV 2. fordulójába való bejutás. Két elméleti – kifejezetten nehéz/gondolkodtató és összetett feladatokkal tűzdelt – tesztet kellett a résztvevőknek megoldaniuk online, angolul, szűkre szabott idő alatt. Aki ezeken a szűrőn is „átment”, azt hívták személyes találkozóra – tizenhatból hárman bolyaisok voltak. Az utolsó fordulón a biológiai olimpia feladatait szimulálták: két, egyenként háromórás tesztet töltöttek ki az elméleti részben, másnap következett a gyakorlat négyszer másfél órán keresztül – Baranyai József elmondása szerint olyan feladatokkal, amelyeket még megérteni is nehéz a molekuláris biológiától a szövettanon át a genetikáig.

Olivér azt mondja, a középiskolás évei alatti tanulása érett be mostanra, és abban bízik, hogy a jövőben is sok lehetőséget ad majd a diákolimpiai részvétel. Ami biztos: a Nemzeti Tudósképző Akadémia által elindított tehetséggondozó program, amelybe bekerült, a középiskolától a posztdoktori időszakig szól, és végigvezeti a tudóssá válás lépcsőfokain. Az egyetemen a tanulás mellett lehetősége lesz kutatómunkát végezni a legjobb professzorok, kutatók mellett.

Továbbra is a Semmelweis Egyetemre készül az általános orvosi szakra. A szóbelin már túl van, maximális pontszámot szerzett – meséli még.

Olimpiai csapatuk most intenzív felkészülési időszak elé néz több helyszínen. Szombathelyen az állattannal – állatanatómia, bonctan, élettan, szövettan – foglalkoznak majd a diákok, a Vértesben a növénytannal, Szegeden egyhetes molekuláris biológia, biokémia kurzuson vesznek részt.

Kazahsztánba Olivért az osztályfőnöke, a kémia-biológia szakos Szabó Bence Farkas kíséri majd. A feladatokat a diákolimpián az anyanyelvén kapja meg Olivér, a fordítás az egyeztetett angol szöveg alapján a versenynapokat megelőző éjszaka történik. A fordítóbizottság tagja lesz Szabó Bence Farkas is.

A pedagógusok szerint reális cél, hogy legalább ezüstérmet szerezzen diákjuk, aki 2010 óta a harmadik olimpiai válogatott a Bolyaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában