Bejelentés

2024.05.30. 18:22

Nevelőszülői hálózat indul a Szombathelyi Egyházmegyében – Várják a jelentkezéseket

A vármegye nevelőszülői hálózatába kíván becsatlakozni a Szombathelyi Egyházmegye a Szent Család Nevelőszülői Hálózat elindításával. A tervekről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Püspöki Palotában.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

Fiatal kora óta szívén viseli az állami gondozásban élő gyermekek sorsát Dr. Székely János megyéspüspök, régóta hordozza magában a gondolatot, hogy az egyházmegyében elindítson egy nevelőszülői hálózatot – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Dr. Székely János azt is elmondta: a Szent Család Nevelőszülői Hálózat elindításához tíz leendő nevelőszülőre lenne szükség, most is várják a leendő nevelőszülők jelentkezését.

Arra, hogy miért is van szükség egy újabb – hiszen a vármegyében működik már evangélikus, református, zsidó, pünkösdista – nevelőszülői hálózat, kétféle választ is kaphattunk. A nevelőszülővé válás lelki részéről a megyéspüspök azt gondolja, egy elhagyott gyermek szívén óriási seb tátong, amit azzal, hogy nevelőszülőkhöz, egy családba kerülhetne, ha teljesen begyógyítani nem is, de enyhíteni lehet. A nevelőszülő szerinte nem csak ad, de kap is: rengeteg hálát, örömöt és szeretetet.

Szakmai oldalról Pados Zsolt, Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója elmondta, hogy bár az országos átlaghoz képest vármegyénkben a legalacsonyabb a szakellátásban nevelkedő gyermekek száma (jelen pillanatban körülbelül 180 gyermek él otthonban, közel százan pedig nevelőszülőknél), a cél az lenne, hogy minél többen nevelkedhessenek családban, a fenti arányokat látva pedig még több nevelőszülőre lenne szükség, hogy ez teljesülhessen. Arról is beszélt, hogy Nyugat-Magyarországon a keleti országrészhez képest jelentősen kevesebb a nevelőszülő. - A családban felnövő gyermekek elsajátíthatják a megfelelő viselkedési és gondolkodásbeli mintákat, ezzel a nevelőszülők megmentik az életüket – hangsúlyozza a szakember.

Az Egyházmegye nevelőszülői hálózatának koordinátori feladatait Kázár Szilvia gyermekvédelmi szakember látja el, aki hangsúlyozta: minden gyereknek joga van ahhoz, hogy családban éljen, ez azonban a nevelőszülők hiánya miatt sajnos még a 12 év alattiak esetében sem teljesül.

A jelentkezés feltételeit ismertette: fontos, hogy a jelentkező 24 évnél idősebb, büntetlen előéletű legyen; a vállalt gyermeknél pedig minimum 18 és maximum 50 évvel legyen idősebb. Rendelkezzen magyarországi lakcímmel és életvitel szerűen tartózkodjon az országban, legyen megfelelő az egészségi állapota és vállalja, hogy elvégzi a nevelőszülői képzést. Egyedülállók és házasok is jelentkezhetnek, a házasok esetében azonban a másik fél beleegyezése is feltétel. A szakember kiemelte, hogy a nevelőszülő megértse, hogy a gyermek, még ha ő is neveli, nem a sajátja, hiszen a cél az, hogy a gyermek visszakerülhessen a saját, vér szerinti családjába vagy éppen örökbefogadóhoz.

Végezetül a jelenlévők Meskóné Kovács Mária nevelőszülő történetén keresztül bepillantást kaphattak a nevelőszülőség szépségeibe, amiből, mint Mária is elmondta, bár nehézségek is adódnak, bőven kijut számukra. Két fiúnak lett előbb nevelő, majd örökbefogadó szülője. Az anya meghatódottan mesélte el családjuk történetét. Mint fogalmazott, a szívében hordta gyermekeit. Akkoriban még egyedülálló volt, fiai már vele éltek, amikor megismerkedett férjével, aki az első perctől fogva elfogadta a gyerekeket. Időközben pedig a hit is megérkezett az asszony életébe, aki vallásosan szerette volna nevelni gyermekeit és mindent megtett annak érdekében, hogy példát mutasson számukra. Felvette az elsőáldozás szentségét, majd végül kisebbik fiával együtt bérmálkozott. Arról is mesélt, hogy idősebb fia mára családot alapított, Máriának így már unokái is vannak. Kisebbik fia sérült, így máig is velük él. Az asszony szeretné, ha a haláluk után is hasonló gondoskodást kaphatna, mint tőle és férjétől.

- Örülnék annak, ha nagyon sokan lennének, akik ezt a boldogságot át tudnák élni, amit mi élünk a családunkban – fogalmazott, végezetül elmondta: örömmel fogadnak az otthonukban bárkit, aki kedvet kapott ahhoz, hogy nevelőszülő legyen, szívesen adnak bepillantást abba, hogyan is élnek ők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában