Itt a vasi mérleg

2024.05.08. 11:30

Választás 2024: 440 polgármester- és 1752 képviselőjelölt a vármegyében

Vas vármegye 216 településén 440-en indulnak a polgármesteri székért a június 9-ei önkormányzati választásokon. Hétfőn délután véglegessé vált a képviselőjelöltek névsora is – csokorba gyűjtöttük a kiugró számokat, településeket.

Vaol.hu

Június 9-én önkormányzati, nemzetiségi és uniós választás lesz Magyarországon

Forrás: VN-archív

A választáson csak azok indulhatnak főpolgármester-, polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük a jegyzők - mint a helyi választási irodák vezetői - által korábban (településenként) meghatározott számú ajánlást az ajánlóíveken, leadták azokat a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették. 

A négy legnagyobb 

Körmenden nyolc egyéni választókerületében összesen 17 jelölt indul: ketten-ketten a Fidesz-KDNP, illetve a Változást a Városért Egyesület színeiben, továbbá az 5. válszasztókerületben egy független. A polgármesteri székért Patonay Imre (Változás a Városért Egyesület) és dr. Szabó Barna (Fidesz-KDNP) méreti meg magát. Korábban megírtuk, a várost 22 éve irányító Bebes István nem indul a választásokon.

Kőszegen négy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba: Rába Kálmán és Kappel Gyula függetlenkét, a jelenlegi városvezető, Básthy Béla a Fidesz-KDNP logója alatt, Bányai-Németh Gábor pedig Momentumosként indul. A nyolc egyéni választókerületben 30 képviselő méretteti meg magát - a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Momentum jelöltjei mellett többen függetlenként. 

Sárváron ketten indulnak a polgármesteri székért: a jelenlegi városvezető, Kondora István a Fidesz-KDNP, Gácsi Tibor pedig a Sárváriakért Egyesület jelöltje. A nyolc egyéni választókerület közül mindössze kettőben indul egy-egy független jelölt még az előbbi jelölőszervezetek képviselőin kívül. 

Szombathelyen négy polgármesterjelölt indul az önkormányzati választásokon: Balassa Péter a Konzervatívok Egy Jobb Városért, dr. Nemény András az Éljen Szombathely! Egyesület, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, dr. Danka Lajos a Mi Hazánk színeiben. A 12 egyéni választókerületben 49 képviselőjelöt méretteti meg magát. 

A három legizgalmasabb 

Három olyan települést találtunk, ahol hat polgármesterjelölt van. Bajánsenyén Györke Gyula Tibor hat ciklus után nem indul. A helyére Bencsec István, Pappné Babaics Éva, Bartha Judit, Császiné Kiss Beáta, Tolnay-Mihály Klaudia, Pongrácz Zsolt pályázik, mindannyian függetlenek. Kemenesmagasiban szintén nem indul a jelenlegi településvezető, Sebestyén Zoltán. A jelöltek mindannyian függetlenek: Jordanits Krisztián Ákos, Zsoldos Tibor, Takács Zoltánné, Berghoffer Gábor, Mesterházyné Budinszky Adrienn, Gajder Imréné. Vassurányban a jelenlegi polgármester - Forrai Dániel (független) - mellett még öten indulnak polgármesterjelöltként: Farkasné Kónya Anita, Balatoni-Barkovics Tamás, Varga Gábor, Kanti József, Barta András. Ugyanitt Nagy Krisztián visszalépett a jelöltségtől.  

Az egyetlen kivétel 

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Vas vármegye 216 településén 440-en indulnak a polgármesteri székért, a képviselőjelöltek száma összesen: 1752. Ezek közül 79 településen csak egyetlen polgármesterjelölt indul. Ilyen Bozsok is, ahol Doma Bálint indul a polgármesteri székért (a jelenlegi településvezető Banga Anikó), de egyéni listás jelölt nincs a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában