Érdemes élni a lehetőséggel

2024.06.14. 09:00

Diákmunka-program: 50 millió forintból gazdálkodhat Vas vármegye

Június 17-én ismét elindul a középiskolások, egyetemisták nyári szünidő alatti foglalkoztatását, és a fiatalok munkatapasztalat-szerzését elősegítő országos program – jelentette be a Vas Vármegyei Kormányhivatal.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN archív/UT

Évről-évre népszerűbb a nyári diákmunka program, mint arról lapunk is beszámolt, tavaly az előzetes tervekhez képest több tanuló foglalkoztatását támogatta a Vas Vármegyei Kormányhivatal. A fiatalok elsősorban önkormányzatoknál, a mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban helyezkedtek el. Sében például négy héten át hét fiatal segítette az önkormányzat munkáját – meg is látogattuk a csapatot: pakoltak, sátrat építettek a falunapra, füvet nyírtak, szemetet szedtek, gyomláltak, irodai munkát végeztek.  

 

Idén is indul a nyári diákmunka program: legalább 255 diák nyári foglalkoztatását támogatna a kormányhivatal, erre mintegy 51 millió forint áll rendelkezésre.  

 

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, és vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban és erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatják le. A sikeresen pályázók legfeljebb 2 hónap időtartamra, napi 6 órányi munkavégzéshez kapcsolódó támogatást kaphatnak. Havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 244 500 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 forint. 
 

A diákoknak előzetesen regisztrálniuk kell a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán, ahová vinni kell magával személyes okmányait, érvényes diákigazolványát vagy iskolalátogatási igazolását. Bár regisztrálni már június 17-től lehet, legkorábban július 1-én állhatnak munkába, és augusztus 31-ig dolgozhatnak állami támogatással  derül ki a felhívásból. Bővebb tájékoztatás a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál kérhető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában