Dr. Müller Cecíliához fordultak

2024.06.18. 16:04

Egyre súlyosabb a vasi szúnyoghelyzet: a települések nem kaptak engedélyt a légi szúnyoggyérítésre

A Rába áradása miatt a szúnyogok egyre inkább ellepik a környező településeket, épp ezért a vasvári és a rumi önkormányzat is légi gyérítést igényelt, de az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól azt a választ kapták, hogy nem látják indokoltnak a gyérítést. Több településvezető dr. Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz fordult.

Csabai Bernadett

Forrás: Szendi Péter

„Sajnos egyre súlyosabb pedig a helyzet. Ma nyolc percet bírtam az udvaron, utána be kellett menekülnöm, annyira martak. Akik szerint nem indokolt az irtás, azoknak ajánlom a rövidnadrágos, trikós/pólós sétálgatást városszerte, főleg kora este. Kíváncsi lennék akkor változna-e a vélemény” - írja egy vasvári lakos a város közösségi oldalán arra posztra reagálva, amiben az önkormányzat azt közölte a helyiekkel: egyelőre nem kaptak engedélyt a légi szúnyoggyérítésre.

Mint arról írtunk, a vasvári önkormányzat már hónapokkal ezelőtt felvette a kapcsolatot a szolgáltatást végző vállalkozóval, hogy megelőzze a szúnyoginváziót a településen. Erre a Rába áradása még rátett egy lapáttal, a helyiek egyre tűrhetetlenebb állapotokról számolnak be. A gyérítés folyamata elakadt az engedélyeztetésnél. A munkát végző vállalkozó csak akkor tudja elvégezni azt, ha a használt szer megkapja az egyedi engedélyt. Ezt az engedélyt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adja ki, a katasztrófavédelmi hatóság kérésére.

OM2A2838
Fotó: Vajda János / Forrás: MW/archív

Az önkormányzat múlt héten megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, de azt a választ kapták, hogy nem látják indokoltnak a légi gyérítést. Most közvetlenül dr. Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz fordultak, hivatkozva egyebek között a Rába folyó áradására, engedélyezze a légi szúnyogirtást, ezt a kérelmet is elutasították. 

Elértük Beni Ferencet, Rum polgármesterét is, aki úgy fogalmazott: már múlt hét hétfőn felvette a kapcsolatot a helikopteres vállalkozóval ,hogy előrelépés történjen a légi gyérítés ügyében, mert az a sűrű növényekkel ellátott, ártéri településeken sokkal hatékonyabb, mint a földi. A szomszéd településekkel is egyeztetett - Püspökmolnári, Meggyeskovácsi, Kám, Egervölgy, Alsóújak, Szemenye – náluk is ugyanaz a helyzet, mint Rumban és a legnagyobb megdöbbenésére a vállalkozó azt mondta, hogy jelen pillanatban nincs meg az engedélye erre a szerre. 

Forrás: Szendi Péter

- Érdekes, hogy tavaly nem is kértük ennek a szernek az engedélyeztetését, valamilyen okból kifolyólag ez automatikusan megtörtént, ahogy a légi gyérítés is – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően a Rumi Önkormányzat hasonlóan járt el, ők is küldtek egy beadványt, amiben légi szúnyoggyérítést igényeltek és hasonlóan elutasította kérelmüket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írták indoklásukban, 2020-tól a légi eljárással kijuttatható kémiai készítmények visszavonásra kerültek, légi gyérítés csak extrém, kifejezetten indokolt esetben, betegségterjesztő szúnyogok nagy száma miatt, a már említett Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ engedélyével lehetséges, illetve hogy munkatársaik folyamatosan monitorozzák, hol indokolt a légi gyérítés. Úgy fogalmaztak, a szakértői vizsgálatok alapján jelenleg a fenti feltételek egyike sem áll fenn, ezért a légi gyérítésre nem adnak engedélyt. Felmerül a kérdés, hogy, hogy milyen szakértői véleményekre hivatkozhatnak, jártak-e a településen és vizsgálták-e a helyzetet a katasztrófavédelem munkatársai, de erre Beni Ferenc nem tudta a választ.

A Rumi Önkormányzat közösségi oldalán nagy közfelháborodást okozott a légi gyérítés elutasítása. Egy lakos így fogalmazott: „A Rába áradása után nem indokolt a légi szúnyogírtás? Jöjjenek ide és töltsenek el egy délutánt a környéken, mindjárt indokoltnak fogják tartani a szakértők!” Kommentben több szülő is fotót rakott ki a szúnyogok által összecsipkedett kisgyerekéről, egyikük kétségbeesetten kérte az önkormányzatot, hogy intézkedjenek, mert elmondása szerint se délelőtt, se délután nem lehet megmaradni az udvaron.

- A lakosság az önkormányzatnál kopogtat megoldás ügyében, pedig a szúnyoggyérítés nem önkormányzati feladat. Az önkormányzatok azért vállalják fel, mert az állami keretek között végzett szúnyogirtás kevés. Van erre egy országos keretszám és a katasztrófavédelem hatásköre, hogy mely területeken használják fel. Ha külön az önkormányzat rendeli el gyérítést, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Rum esetében több mint félmillió forintban kerülne – húzta alá Beni Ferenc, akit arról is kérdeztünk, hogyan tovább: most várakozni fognak, mert úgy véli az NNGYK-nak küldött kérelmet csak visszairányítanák az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahonnan már egyébként is visszautasítást kaptak.

A körmendi önkormányzat is igényelte a légi gyérítést, ők ugyancsak továbbmentek és az NNGYK-nak küldtek kérelmet - tudtuk meg Bebes István polgármestertől. A Pinka és a Rába áradásához fűződően a levonuló árhullám után elöntött területeken fejlődő szúnyogok lárvairtószeres, biológiai irtását tanácsol(hat)ják, melyre vízi-földi és légi járműről is sor kerülhet az ártalom csökkentése érdekében. Dr. Müller Cecília válaszából ugyanakkor az is kiderült: nincs mód a légi kémiai szúnyogirtásra. Helyette a biológiai szúnyoglárvairtást javasolják.   

Jövő héten várható szúnyoggyérítés Vasban 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden délután tájékoztatta lapunkat, hogy Vas vármegyében a jövő héten kezdetét veszi a gyérítés.

A Dunán és a Rábán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagyott maga után, ez jelentős szúnyogártalomhoz is vezethet. Ennek megelőzése érdekében a folyók mentén biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen a szakemberek. A szúnyoglárvák ellen egy baktériumok által termelt készítményt alkalmaznak, amelynek a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatása. Ezt a természetvédelmi területek kivételével még élővízben is lehet használni. A könnyen megközelíthető lárvatenyészőhelyeket a földről, autóra szerelt nagynyomású permetezővel, vagy háti permetezővel kezelik, míg a nagy kiterjedésű, nehezen megközelíthető élőhelyekre légi úton juttatják ki a szükséges szert. A biológiai módszer a kifejlett szúnyogok ellen hatástalan, ellenük a települések belterületén az esti, éjszakai órákban lépnek fel irtószer permetezésével. A készítményt nagyon kis mennyiségben – hektáranként alig több mint fél litert – porlasztva juttatják ki a szakemberek. Az alacsony dózisban alkalmazott szer emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt. A szúnyoggyérítés heti programja elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

A héten tizenhárom vármegyében folytatódik a katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés. A tervek szerint kétszázharminc településen, összesen hatvan ezer hektáron lesznek kezelések. A Duna teljes szakaszán biológiai lárvagyérítést végeznek a szakemberek, míg a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket végző járművekkel a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a Dráva menti településeken, továbbá Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyében lehet találkozni.

A melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos, hogy hetente többször kiöntsük a kertben és erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet. Mivel a kémiai szúnyoggyérítés kizárólag a települések belterületén végezhető, erős szúnyogártalom esetén a külterületekről a már kezelt területekre is visszatelepülhetnek a vérszívók. Az önkormányzat a saját költségvetése terhére kiegészítheti a katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést.

Érdemes szétnézni a ház körül, hiszen rengeteg szúnyog magántelkeken fejlődik ki. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétékben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban, gumiabroncsokban megálló vízben tömegesen fejlődnek a lárvák. Ezeken a helyeken, mivel magántelkeken vannak, nem lehet biológiai szúnyoggyérítést végezni. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában