Olvasói panasz

2024.06.26. 20:00

Már két éve a konyhában fürdik lavórban egy önkormányzati lakásban élő 88 éves nő, mert nem cserélik ki a fürdőkádat zuhanykabinra

Magdi néni két éve fürdés után próbált kiszállni a kádból, de már nehezen mozog, nem sikerült neki, eltörte a kezét. Ekkor jelentette be igényét egy zuhanykabinra, hogy tudjon tisztálkodni. Ígéretet kapott, de azóta sem történt meg a csere. Végső kétségbeesésében fordult hozzánk.

Vaol.hu

Forrás: Unger Tamás

A 88 éves Gaálné Gálos Magdolna arra panaszkodott, hogy nem segít az önkormányzat megoldani a tisztálkodáshoz szükséges zuhanykabin beszerelését az önkormányzati lakásban, ahol él. Magdi néni 2000 márciusától egy Széll Kálmán utcai bérlakás lakója. Saját erőből folyamatosan csinosítgatta az otthont, ottjártunkkor elmondta, nemrég teljes körű festés volt nála. Egy helyiséget kivéve, a fürdőszobát, ahol még mindig várja a fürdőkád cseréjét zuhanykabinra, addig pedig feleslegesnek tartották a festést, amíg ez nem valósul meg.

önkormányzati lakás
Magdi néni ebben az önkormányzati lakásban él 24 éve
Forrás: Unger Tamás

Magdi néni ebben az önkormányzati lakásban él 24 éve

Magdi néni korából kifolyólag már nem tud beszállni a fürdőkádba, ezért kért helyette zuhanykabint önkormányzati lakásába. Ennek már két éve, mint mondta, azóta a konyhában, egy kis lavórban végzi el a fürdésnek nem is nevezhető tisztálkodást. A cserére megkapta az ígéretet, de gyakorlatban ez nem történt meg.

Meg is mutatja, hogyan készül elő a nap végi „fürdéshez”. Egy kicsi lavórt félig tölt vízzel a konyhai csapnál – csak ezt a méretet bírja a vízzel együtt felemelni. Majd a konyhaasztalra teszi a tusfürdőjét és a törülközőt, leül egy kis székre és amennyire így az lehetséges elvégzi a napi tisztálkodást. - Az előszobai kis szekrényben tartom a tusfürdőt, az itt van a konyha mellett, könnyebben elérem, mintha a fürdőszobába lenne – mondja Magdi néni, majd az általa étkezésre is használt konyhaasztalra teszi a tisztálkodáshoz szükséges dolgokat. Mint mondja, a hajmosást a kádba hajolással oldja meg, azt a lavórban nem tudja kivitelezni.

- A kádban nem tudok fürödni egyáltalán, nem tudok beszállni, eltört a kezem, ezért igényeltem a zuhanykabint. Először a közös képviselőnek jeleztem az igényt már lassan három éve, kijöttek a bérlakásokért felelős cégtől, tisztán él az emlékeimben, nőnap előtt és után, csináltak néhány fotót, azt mondták, hamarosan elintézik és azóta sincs zuhanykabin. Két éve mosdok a konyhán lavórba. Mindig minden csekket fizetek, velem soha nem volt probléma, aztán így bánnak velem - mondja szomorúan. 

Mivel a SZOVA-hoz mozgásszervi problémái miatt nem tud személyesen elmenni, ezért a Szociális és Lakás Bizottságnál érdeklődött, mikor lehet előrelépés az ügyben.

– Czeglédy Csabát értem el, a bizottság elnökét, aki azt mondta, hogy hagyjam békén, ne hívogassam. Hát kit hívogassak ilyen ügyben, a megyéspüspököt? Kíváncsi lennék, ha az édesanyja fürdene ilyen körülmények között, akkor is elnézné-e éveken keresztül. Nagyon rosszul esett, hogy rám tette a telefont, ez volt az utolsó csepp a pohárban, ezért is mentem be a szerkesztőségükbe. – panaszolja a 88 éves asszony.

Az idős hölgy egyedül van, segítséget csak Budapesten élő lánya tud neki nyújtani, aki igyekszik minél többet hazautazni hozzá, ahogy munkája engedi. Vele is beszéltünk, mivel édesanyja nehezen mozog a városban, kezébe vette az ügyet. 

- Hazamentem, mert anyukám sírva hívott fel, hogy több helyre telefonált már, nem mond senkit semmit és még csúnyán is beszéltek vele. Azért ez már nonszensz, hogy lassan három éve a konyhában lavórba fürödjön. A kádba csak akkor tud, ha én otthon vagyok és be- illetve kisegítem. Ez így baleset és életveszélyes számára. - fogalmazott Magdi néni lánya, aki először írásos panaszt tett a SZOVA Zrt.-nél, érdeklődött, mikor valósulhat meg a zuhanykabin beszerelése, amire elmondása szerint nem érkezett reakció, majd személyesen is bement a bérlakás-kezelő cég ügyfélszolgálatára, ahol szintén nem kapott pontos választ.

- Úgy három hete a bojlert lecserélték elektromosra anyukámnál, amit a szakembereknek pontosan a FELÜLTÖLTŐS mosógép felé sikerült elhelyezni, azt mondták, ideiglenesen. Most nem lehet felnyitni a mosógép tetejét, így a mosás sem egyszerű a 88 éves anyukámnak. Azt mondták, jönnek megcsinálni és nem csinálják. Kérdem én, mit jelent az ideiglenes? Hónapokat, vagy éveket, ahogy a zuhanykabin cseréjénél is? Oké, hogy jöttek fotózni, a tervrajz is megvan már két éve, de a kivitelezés mikor lesz? – teszi fel a kérdést a 88 éves asszony lánya.
 

Magdi néni bérleti szerződését is megmutatta nekünk, amikor arról érdeklődtünk, mi tartozik a bérlő felelősségi köréhez, illetve mi az, amit az önkormányzatnak kell biztosítania számára. A szerződés szerint Magdi néni bérlőként köteles a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról és felújításáról gondoskodni, ahogy a lakás tisztán tartásáról, az elektromos vezetékhálózat kapcsolóinak és csatlakozóinak, aljzatainak javításáról és cseréjéről is. 

A fürdőkád és a vizesblokk ebben nem szerepel, nem is minősül berendezésnek, így az önkormányzati lakásokat kezelő cég feladata lenne a csere. A SZOVA Zrt.-nek tegnap elküldtük kérdéseinket az üggyel kapcsolatban.

A SZOVA válaszolt kérdéseinkre

Az önkormányzati lakásokat kezelő cégnek is elküldtük kérdéseinket az üggyel kapcsolatban. Megerősítették, hogy Gaálné Gálos Magdolna pár éve valóban megkereste őket, hogy nehézkes használnia a fürdőkádat, inkább zuhanyzót szeretne helyette. Ugyanakkor azt is hozzátették, a szóban forgó önkormányzati ingatlan fürdőszobája a bérlő kérésére 2012-ben egyszer már felújításra került, ennek során a korábbi fürdőkádat elbontották, a bérlő által kért helyre pedig új kádat építettek be és a szobában lévő ablak cseréje is megtörtént. Mint írják, a munkálatokat társaságuk az önkormányzati ingatlanok karbantartási költségének terhére végezte el, a szerződés szerint pedig az ablakcsere a bérlő felelősségi köréhez tartozott volna, ám ennek költségét a SZOVA átvállalta Magdi nénitől. 

Idén kérte újra az ablakcserét az idős hölgy a konyhában és a fürdőben, ez szintén megtörtént és a megváltozott légellátás miatt az átfolyós gázvízmelegítőt villanybojlerre cserélték - ezt néhány hete szerelték fel Magdi néninél. Azóta elakadt a folyamat, mert mint kiderült, a fürdőkád cseréjét az önkormányzat csak bérbeszámítással tudja vállalni

- Az Önkormányzat, mint a bérlakás tulajdonosa részéről az a döntés született a SZOVA NZrt.-vel egyetértésben, hogy a zuhanyzó kialakítására csak bérbeszámítás útján kerülhet sor. Gaálné Gálos Magdolnával és lányával az Önkormányzat azt egyeztette az elmúlt hónapokban, hogy saját költségükön elvégzik a zuhanyzó kialakítását, majd ennek költségét beszámítja a SZOVA NZrt. a lakbérbe, azaz a havi lakbér arányosan csökkentésre kerül. A SZOVA NZrt. a műszaki felmérést elvégezte, majd elkészítette a munkálatok költségvetés-tervezetét, amit az ügyfél megkapott.

A szerződés szerint a bérlőnek először megállapodást kell kötnie a SZOVA NZrt.-vel, hogy a munkálatokat elvégezhesse az önkormányzati bérlakásban. A szerződéskötést követően kerülhet a kád helyére a zuhanyzó - tájékoztatott az önkormányzati lakásokat kezelő cég. 

A szerződésben szerepel, hogy a bérlő köteles erre a megállapodásra, ha munkálatokat akar végezni az önkormányzati ingatlanban. Lényegében a megállapodásnál akadt meg a folyamat, aminek szükségességéről a bérlő a SZOVA szerint kapott tájékoztatást. Magdi néninek meg kellene előlegeznie a zuhanykabin beszerelését saját költségén amit később a lakbér összegéből levonna a társaság. Ha az idős hölgy anyagi okokból ezt nem tudja megoldani, akkor így marad az állapot. Ha ki tudja fizetni, neki kell hívnia ehhez szakembert, kiválasztania a megfelelő zuhanykabint, a kádat kibontatni, elintézni a cserét és utána ennek költségét levonja a lakbérbe beszámítják.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában