Szakértő válaszol rovatot indítunk

2024.06.30. 10:00

Építészmérnöknek küldhetnek kérdést

Szakértő válaszol rovatot indítunk: kéthetente szerdánként Kovács Gábor építészmérnök, igazságügyi szakértő, műszaki szakértő válaszol az olvasók által jelzett problémákra, illetve a feltett kérdésekre.

Vaol.hu

Kovács Gábor

A lehetséges problémák között, mintegy bevezetőként Kovács Gábor felveti például: nem mindenki vesz lakást vagy üres telket, sokan vannak, akik házat plusz telket vesznek. Előfordul, hogy hitelt kell felvenni. A szakértő aggályosnak látja, hogy sem a bank, sem az építész (ha van), sem az ügyvéd nem kér ki a földhivataltól térképmásolatot az adásvétel megkötése előtt, csak tulajdoni lapot. 

– A térképmásolaton pont az szerepel, amire van (volt) építési engedély, használatbavételi engedély, illetve (ez nagyon fontos!) a használatbavételi engedély be lett adva a földhivatalba – hívja fel a figyelmet Kovács Gábor. Hozzáteszi: volt olyan ügye, hogy az unokák hitelt szerettek volna felvenni a nagymama házára (aki már ötven éve ott lakott), volt építési és használatbavételi engedélye is; minden szabályos volt, de „anno” nem adták be a használatbavételi engedélyt a földhivatalba. A tulajdoni lapon „beépítetlen telek” szerepelt, így nem kaptak rá hitelt.

Olvasóink kérdéseiket a [email protected] címre küldhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában