Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

2024.06.11. 09:47

Gyermekvédelmi kihívások a vasvári járásban - infógrafikával

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat komoly kihívásokkal néz szembe a gyermekek védelme érdekében.

Csabai Bernadett

A fiatalkorú bűnelkövetés növekedése, az iskolai hiányzások, a bántalmazás és elhanyagolás esetei mind azt mutatják, hogy fokozott figyelemre és hatékony együttműködésre van szükség a jelzőrendszer tagjai között. A gyermekvédelmi jelzőrendszer ágazatok, intézmények, szakemberek és magánszemélyek közötti együttműködést jelent – például egy kórház köteles jelenteni, ha kiskorút visznek be sérülésekkel, ugyanez igaz a rendőrségre is, ha gyermeket érint valamilyen bűncselekmény, vagy iskolára, ha egy-egy diák sokszor kimarad a tanórákról. 

A vasvári Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a járás egész területét lefedi gyermekjóléti és védelmi kérdésekben. 23 település ellátása tartozik hozzájuk. A tavalyi év szakmai összefoglalója szerint a szolgálat munkatársai 2023- ban összesen 1202 alkalommal keresték fel a járásban élő családokat, és 104 alkalommal érkezett bejelentés hozzájuk a jelzőrendszer különböző tagjaitól. 

 

Az infografikán jól látható, milyen ügyben keresték fel a gyermekvédelmet legtöbbször: iskolai hiányzásokról, kábítószerügyekről, lopásról és nem megfelelő családi körülményekről adtak jelentést. Utóbbinál gáz kikapcsolásáról, anyuka agresszív viselkedéséről, alkoholizmusról számolt be a szolgálat. Az elhanyagoláshoz sorolták, amikor védőnői vagy orvosi bejelentés érkezett egy védőoltás hiánya miatt, vagy egy gyermek létfontosságú műtétét nem végeztették el a szülők. A gyermek erőszakos viselkedésére is többször volt példa, olykor még késsel elkövetett, súlyos testi sértés formájában is. A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma nőtt a jelentés szerint. Általános iskola jelentett a Magyarországon tiltott elf bart (elektromos cigaretta) használó fiatalokat is a térségben. 

Öt alkalommal kaptak jelzést önkezű sértésről, falcolásról, szuicid hajlamokról, és sajnos még mindig nagy számban fordul elő, hogy egymást bántják a gyerekek az iskolában, vagy családon belül nem lehetnek biztonságban a kicsik. Három településről nem érkezett bejelentés tavaly: Csehiben, Hegyhátszentpéteren és Kámban nem találkoztak a gyermekeket veszélyeztető történésekkel. Bár a jelentés szerint a jelzések minősége és időzítése nagyban függ az egyes szakemberek hozzáállásától és tapasztalatától, így teljes bizonyossággal itt sem jelenthetjük ki a probléma hiányát. Tavaly a gyermekek áldozattá válása és bűnelkövetési hajlandósága is nőtt. 

A Vasvári Városi Rendőrkapitányság beszámolója szerint 2023-ban magas számban fordult elő fiatalkorúakat érintő testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, kapcsolati erőszak, zaklatás és garázdaság. A kapcsolati erőszak aránya évről évre növekszik, melynek fő okai a jelentés szerint az alkoholos befolyásoltság és a hosszan tartó családi konfliktusok. A 14–18 éves korosztályban jelentősen növekedett a bűnelkövetővé válás eseteinek száma. 2023-ban több mint kétszeresére nőtt a rendőrségi eljárásokkal érintett fiatalkorúak száma 2122-höz képest. Összesen 17 esetben indult vizsgálat, főként garázdaság, lopás és kábítószer-fogyasztás miatt kerültek a szolgálat és a rendőrség látókörébe az érintett fiatalok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában