Állatvédelem nyáron

2024.06.29. 17:00

Hogyan védjük meg házi kedvenceinket a nyári hőségben? - Az állatorvos válaszol

A nyári hónapok során az extrém meleg komoly kihívások elé állítja házi kedvenceinket. Különösen az év legforróbb időszakai, a nyári hónapok igényelnek fokozott odafigyelést. Az idős állatok és a kölykök különösen érzékenyek a hőségre, mivel hőszabályozó rendszerük nem működik tökéletesen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan gondoskodhatunk megfelelően kedvenceinkről a nagy nyári melegben.

Csabai Bernadett

Hőség és állatvédelem - Dr. Guzsván Fruzsina segített nekünk a témában

Forrás: VN

A hőség hivatalosan is megérkezett, a nyári napok pedig nem csak nekünk, hanem kedvenceinknek is okozhat nehézségeket. Dr. Guzsván-Nagy Fruzsina állatorvos kiemeli, hogy az első és legfontosabb teendőnk, hogy mindig legyen friss, hideg ivóvíz a kedvenceink számára. Fontos, hogy ne hagyjuk a vizet a napon, mert hamar felmelegszik, és ahogy mi sem szívesen iszunk meleg vizet nyáron, ez számukra is kellemetlen. Ügyeljünk arra, hogy naponta többször is cseréljük a vizet, hogy mindig friss és hűs maradjon. Emellett mindig biztosítsunk árnyékos vagy hűvös helyet, ahol kedvenceink pihenhetnek. Ha kertben tartjuk őket, legyen egy fedett, árnyékos kuckójuk, ahol elbújhatnak a nap elől.

A törpenyuszikat óvatos fülvizezéssel óvhatjuk meg a hőségben
Dr. Guzsván-Nagy Fruzsina munka közben - a törpenyuszikat óvatos fülvizezéssel óvhatjuk meg a hőségben
Fotó: © Cseh Gábor

Hőség és séta

A játékról és a mozgásról nem kell lemondanunk, csak ügyeljünk arra, hogy azokat hűvösebb időszakokra időzítsük. A nap legmelegebb óráiban 10 és 16 óra között, próbáljunk meg minél kevesebb időt tölteni a szabadban - javasolja az állatorvos. Ha mégis ki kell mennünk, válasszuk az árnyékos és félárnyékos területeket. A séták időzítését is ennek megfelelően tervezzük: kora reggel vagy késő délután a legideálisabb időpontok a nagyobb aktivitásokhoz. 

A forró aszfalt komoly sérüléseket okozhat kedvenceink mancsán. Mielőtt sétálni indulnánk, ellenőrizzük a járda hőmérsékletét a tenyerünkkel vagy a talpunkkal. Ha túl forrónak érezzük, akkor az neki sem lesz kellemes, inkább a füves területeken sétáltassuk kedvenceinket. - Este, késő délután keressük a vízpartok, egyszerű kerti medencék vagy csobbanóhelyek közelét - javasolja Dr. Guzsván Fruzsina.

Hűsítő megoldások

A nagy melegben különféle hűsítő megoldásokkal segíthetjük állataink komfortérzetét. Használjunk hűsítő matracokat, vagy zuhanyozzuk le őket langyos vízzel. Fontos, hogy ne használjunk jéghideg vizet, mert az sokkhatást okozhat. Az állatorvos szerint a vizes törölközővel is óvatosan kell bánni, mert gyorsan átmelegszik és alatta nem tud a bőr hőt leadni. Ha kedvencünk étvágya csökken a hőség miatt, próbálkozzunk nedvesített vagy vizes alapú táppal, amely segít nekik a hidratáltság fenntartásában. A pancsolás és locsolás is jóleshet nekik a nagy melegben. 

Ne feledkezzünk meg a kisebb állatokról és a madarakról sem. Az erkélyre vagy párkányra helyezett madárfürdő remek lehetőséget biztosít a madaraknak a hűsölésre. Egy tálka víz pedig más apró állatok számára is életmentő lehet a hőség idején. 

Az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület vezetője, Seres Zoltán az alábbiakra hívta fel még a felelős gazdik figyelmét:

  • házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet
  • lakásban tartott állatok esetén reggel - munkába menet előtt - sötétítsünk be, hogy ne forrósodjon be a szoba.

Amikor azonnali intézkedésre van szükség

Ha kedvencünkön a hőguta vagy napszúrás jeleit észleljük - mint például szédülés, zavart tekintet, habzó száj, hányás vagy eszméletvesztés -, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Dr. Guzsván-Nagy Fruzsina hangsúlyozza, hogy ezek a tünetek sürgős beavatkozást igényelnek. 

Az extrém melegben minden gazdinak kötelessége gondoskodni kedvenceiről. Ne feledjük, az állatok is ugyanolyan érzékenyek a hőségre, mint mi, emberek, és nekünk kell biztosítanunk számukra a megfelelő körülményeket a forró napok túléléséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában