Választások 2024

2024.06.09. 06:30

Folyamatosan jártuk a településeket, így zajlott a választás Vas vármegyében

Kövesse velünk a 2024-es választások napját!

Vaol.hu

Forrás: vaol.hu

Frissítve:

Az alábbi cikkünk szintén folyamatosan frissül: 

Így zajlott a választás Vas vármegyében:

19:15 - Vas vármegyében adták le legtöbben a voksukat az egész országban

Kimagasló részvétel mellett zajlott a június 9-i választás Vas vármegyében, itt adták le legtöbben voksukat az egész országban. A szombathelyi részvételi arány egyébként megegyezik a vármegyeivel - értékelt lapunknak dr.Balázsy Péter vármegyei jegyző. Elmondta, mindenhol rendben zajlott a szavazás, egy eseményt leszámítva semmi rendkívüli nem történt a nap folyamán - Vassurányban rosszul lett egy választópolgár a szavazófülkében, mentők kellett hozzá hívni. 

19:00 - Lezárult a szavazás Körmenden is

Többek között a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazóhelyen is lezárták az urnákat és megkezdték a szavazatok összeszámlálást. Az eredmények folyamatosan érkeznek majd a különböző szavazóhelyiségekből. Először a polgármesterre, majd pedig az önkormányzati képviselőkre vonatkozó adatok várhatóak. 

Fotó: Szendi Péter

18:30 - Hat és hét óra között már kevesen mennek szavazni Vasváron

Az ötös számú szavazókör elnöke, Tóth Istvánné elmondta, a nap végén egyre kevesebben érkeznek voksolni. 602 fő a felvettek száma, ennyien adhatják le a szavazatukat még fél óráig a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központban. Az elnök hozzátette, első szavazójuk 6 óra 5 perckor érkezett, majd a mise előtt, kilenc órakor volt egy nagyobb roham és a mise után fél 11-kor is sokan jöttek. Itt adta le szavazatát feleségével V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is, szintén a mise után dobta le az urnába a lapot. Ebéd környékén itt is nagy volt a csend, azóta pedig folyamatosan jöttek hat óráig, most már kisebb a részvétel. 

Vasvár, 005. számú szavazókör tagjai, Bartók Béla u. 4. 
Forrás: VN

18:15 - Magas részvétel Sárváron

Magas részvétel mellett, a délután során is rendben, rendkívüli esemény nélkül zajlott a választás Sárváron a Sárvár Lendületben beszámolója szerint. Egyebek mellett leírták, hogy a legmagasabb részvétel az 5. számú szavazókörben, Csényeújmajorban volt, 54 százalékkal. A második legnépszerűbb szavazókör a 16-os számú volt, a Szatmár utcában, ahol a választópolgárok több mint 48 százaléka járult az urnákhoz.

A 17 órás napközbeni jelentések továbbra is magas részvételről tanúskodtak, ekkor már 53 százalékos volt a részvétel Sárváron, csaknem 10 százalékkal magasabb, mint az öt évvel ezelőtti önkormányzati választásokon.

18:10 - RENDKÍVÜLI ESEMÉNY VASBAN - Rosszul lett egy választópolgár Vassurányban

Megtörtént az első különleges esemény Vasban a valasztas.hu szerint. Mint azt a honlapon leírták, a vassurányi első számú szavazókör egyik szavazófülkéjében egy választópolgár 17.02-kor rosszul lett. Hozzá az SZSZB mentőt hívott, a helyszíni intézkedés miatt a szavazás lassult.

18:00 - Hajnal háromig húzódhat el a munka a Helyi Választási Bizottság tagjainak Vasváron

Sipos-Tompa János nem ma kezdte a választásokban való részvételt: ez a hatodik ciklusa a Helyi Választási Bizottságban, kettőt tagként, négyet pedig már elnökként élt meg. Feladatairól, a vasvári választásokról és a részvételi arányokról beszélgettünk. Teljes cikkünk ITT!

Sipos-Tompa János
Forrás: VN

17:30 A nyugdíjasok korán, az első szavazók később szavaznak Jánosházán

A jánosházi egyes szavazókörben jártunk, a szavazatszámláló bizottság szerint minden gördülékenyen megy a nap során. Csapó Éva, a szavazókör elnökhelyettese elmondta, jó hangulatban telik a szavazás, semmilyen rendkívüli esemény nem történt a nap során. Részletek ITT!

Forrás: VN

17:15 - Szentgotthárdon szavazott Kissné Köles Erika

Kissné Köles Erika, az országgyűlés szlovén nemzetiségi szószólója nagyon fontosnak tartja, hogy a környéken számos faluban szavazni lehet a kisebbségi önkormányzatokra is.  Az itt élő szlovén nemzetiségiek számára ez fontos dolog. Bízik benne, hogy továbbra is jó lesz az együttműködés az újonnan megválasztott képviselő-testületekkel és polgármesterekkel is.

Kissné Köles Erika
Fotó: Szendi Péter

17:00 - Szombathelyen már több mint 28 ezren szavaztak

16:45 - Az árvízi védekezés ellenére is sokan mentek szavazni Körmenden

Körmenden az árvízi védekezés ellenére is igen sokan mentek el szavazni 15 óráig, amikor 49,38 százalékos volt a mutató, ami közel 10 százalékkal magasabb, mint amilyen 2019-ben volt ebben az időpontban. Dr. Stepics Anita jegyző tájékoztatása szerint minden rendben zajlik, nem volt semmilyen rendkívüli esemény eddig a Rába-parti városban. 

16:35 - Magas a részvételi arány az Őrségben

Őriszentpéteren 15 óráig 475, míg Bajánsenyén 250 polgár járult az urnákhoz szavazni, ez pedig mindkét településen kifejezetten magas aránynak számít Tóth Jenő jegyző tájékoztatása szerint. Teljes cikkünk ITT!

16:30 - Kőszeg: 5 százalékkal magasabb részvételi arány mint öt éve

A közreadott jelentés szerint a 2019-es önkormányzati választáshoz képest 5 százalékkal magasabb a részvételi arány Kőszegen: 2019-ben 36 százalékos volt, most 41, számolt be kérdésünkre dr. Zalán Gábor jegyző. Részletek ITT!

16:25 - Délelőtt mozgósított, délután szavazott Tóth Balázs

Családi körben érkezett leadni szavazatát Tóth Balázs, Vasvár jelenlegi polgármestere. A politikus a hármas szavazókörben, a Kardos László Általános Iskola épületében voksolt a délután folyamán. Teljes cikkünk ITT!

Forrás: VN

16:00 - Vas vármegyében a legmagasabb a részvételi arány 15 óráig

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 15 óráig a szavazásra jogosultak 44,99 százaléka járult az urnákhoz Vasban, ami 92 189 ember jelent – ezzel országosan itt a legmagasabb a részvételi arány.

Az országos adatok 42,04 százalékos részvételt mutatnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán.

15:50 - V. Németh Zsolt Vasváron adta le voksát

V. Németh Zsolt, Dél-Vas vármegye országgyűlési képviselője felesége társaságában adta le szavazatát. 

15:45 - Ágh Péter is szavazott

Ágh Péter, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője is leadta a voksát. Bejegyzésében felhívja a figyelmet: túl nagy a tét, hogy valaki otthon maradjon!

15:10 - Elindult a mozgóurna Vasváron

Novák Antalné és Herceg Péterné éppen indulnak a vasvári hármas számú szavazókörből mozgóurnázni. A Kardos László Általános Iskolában berendezett szavazóhelyiségből most épp mozgásukban korlátozott magánszemélyekhez mennek ki a tagok. Pálláné Lakics Erika jegyzőtől megtudtuk: összesen 67 fő igényelt mozgóurnát Vasváron, köztük a nemrég húsz éves jubileumát ünneplő Tölgyfa Idősek Otthona lakói is.

Forrás: VN

15:00 - Rendben zajlott a választás délelőttje Sárváron

ITT írunk a részletekről!

Fotó: Benkő Sándor

14:10 - A századik évében jár, és hazajött Kőszegre szavazni

Szűcs Iván áprilisban múlt 99 éves. Belgiumban élt több mint harminc évig: a brüsszeli francia nyelvű televízióban dolgozott, Svájcban és Franciaországban is csinált filmeket, A ’90-es években helyi televíziót üzemeltetett Kőszegen. Szombaton Balatonszepezdről utazott haza Kőszegre, hogy vasárnap szavazhasson. Teljes cikkünket ITT olvashatja!

Forrás: VN

13:25 - Horváth Zoltán, Csepreg polgármestere is szavazott

A csepregi polgármester is leadta szavazatát. Mint mondta, minden helybéli vegyen részt a választáson, és támogassa az általa megkezdett városvezetői munkát, illetve annak a folytatását. Számít most a csepregiekre, a jövőben pedig ők is számíthatnak rá.

Horváth Zoltán
Forrás: VN

13:20 - Választ Szombathely: eddig nagyarányú részvétel, a jelöltek szavazásra buzdítanak

Cikkünk az alábbi linken:

13:00 - Fehér László is leszavazott Celldömölkön

 A családjával - feleségével, két fiával és unokájával - együtt ment szavazni Fehér László, Celldömölk polgármestere a Városi Óvoda Vörösmarty utcai tagóvodájába. 

A városvezető mindenkit arra biztat: éljen az állampolgári jogával, és vegyen részt a szavazáson. Bízik abban, hogy rendkívüli eseményektől mentes lesz a mai nap Celldömölkön. 

Forrás: VN

12:45 - Huszár Gábor is leadta szavazatát Szentgotthárdon

Huszár Gábor Szentgotthárd jelenlegi polgármestere is leadta voksát a szentmise után. Teljes cikkünk ITT!

Huszár Gábor
Fotó: Szendi Péter

12:40 - Vasváron is elindult a szavazás, eddig csendes a mai nap

Teljes cikkünk ITT!

12:30 - Leadta szavazatát Patonay Imre is

Körmenden a Változást a Városért Egyesület színeiben Patonay Imre indul a polgármesteri címért, aki szerint igen szoros csata várható. Úgy véli, hogy a nyertes csapatra nagyon sok feladat vár majd a városban, és reményei szerint ezt majd ők végezhetik el. A Rába-parti településen kifejezetten aktívak a polgárok, sok szavazóhelyiségben alakult ki sorbanállás a délelőtt folyamán. 

Patonay Imre
Fotó: Szendi Péter

12:15 - Izgalmas élmény és nagy felelősség – Palotás Péter Ferenc vépi jegyzőt helyettesítő aljegyző először koordinál választásokat

2707 névjegyzékbe vett választó van Vépen, Bozzaiban 231-en járulhatnak ma az urnák elé a kultúrházban és az iskolában. Palotás Péter Ferenc jegyzőt helyettesítő aljegyzőt délelőtt a hivatalban kérdeztük a választás előkészületeiről. Teljes cikkünk ITT!

Palotás Péter Ferenc
Fotó: Unger Tamás

12.00 - A választók több mint 24 százaléka szavazott 11 óráig Vasban

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 11 óráig a szavazásra jogosultak 24,05 százaléka járult az urnákhoz Vasban. Az országos adatok 22,89 százalékos részvételt mutatnak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán.

A szavazóknak több mint 10 százaléka már 9 óra előtt leadta a voksát – 3,34 százalékkal magasabb az arány a 2019. évi önkormányzati választásokhoz képest.

A valasztas.hu adatai szerint vasárnap 11 óráig Vasban a választópolgárok 24,05 százaléka adta le szavazatát, ami 49 283 ember jelent. A legmagasabb részvételi arány 11-ig Tolna vármegyében (25,72 százalék), a legkisebb Szabolcs-Szatmár Beregben (19,12 százalék) volt.

12.00 - Szabó József, Répcelak polgármestere és polgármester jelöltje délelőtt járult urnához a répcelaki általános iskolában

Forrás: Winkler Krisztina

12.00 - Dr. Máhr Tivadar, Sárvár jelenlegi alpolgármestere is családjával érkezett szavazni

Részletek és nyilatkozat ITT!

Forrás: VN

12.00 - Szavazás után Nemescsóból: Legyen béke!

Civileket is kérdeztünk a választásokkal kapcsolatban. Részletek ITT!

11:50 - Egy jegyző, tíz település: Csajbi Lívia a bői helyi választási iroda vezetője

Mozgalmasan teltek az elmúlt napok, és legalább ilyen lesz a vasárnap Csajbi Lívia jegyzőnek. A bői közös önkormányzati hivatalhoz tartozik Bő, Chernelházadamonya, Gór, Hegyfalu, Tompaládony, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Szeleste, Pósfa, Sajtoskál. A jegyzőt kérdeztük. Részletek ITT!

11:45 - Jánosházán kutyus is "szavazott"

Jánosházán a kettes szavazókörzetében érdekes hangra lettünk figyelmesek: egy tündéri négylábú érkezett a szavazóhelyiségbe, az ő ugatása visszhangzott az aulában. Gazdája megosztotta velünk, a kutyus már gyakorlott látogatója a szavazókörnek, legutóbb is elkísérte voksolni.

Forrás: VN

11:40 - Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke feleségével és két gyermekével közösen adta le szavazatát a június 9-i választásokon

Forrás: VN

11:30 - Nagy az aktivitás Jánosházán, többen szavaznak, mint öt éve

Nagy az érdeklődés a jánosházi egyes szavazókör jegyzőkönyv-vezetője szerint a mai szavazás iránt, 676 szavazóból 117-en voltak adták le a voksukat délelőtt 10 óráig, itt ez nagyon jó aránynak számít. Részletek ITT!

11:30 - Puskás Tivadar: fejlődés vagy toporgás, béke vagy háború 

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely díszpolgára, a város korábbi polgármestere unokái körében adta le szavazatát vasárnap délelőtt az Arborétum Látogatóközpontban. Lapunknak nyilatkozott. Részletek ITT!

Fotó: Cseh Gábor

11:15 - Rózsa Hajnalka vépi polgármesterjelölt is leadta a szavazatát

Rózsa Hajnalka független polgármesterjelölt a művelődési ház 3. számú szavazókörében 10 óra körül dobta be az urnába a szavazólapját. Reggel korán kelt, beszélt a kis unokájával, és megígérte neki, hogy miután elment szavazni, az egész napot vele tölti majd – hallottuk tőle.

Forrás: VN

11:00 - Kondora István, Sárvár jelenlegi polgármestere is leadta szavazatát a Sárvár Arénában kialakított szavazókörben

Kondora István, a Fidesz-KDNP sárvári polgármesterjelöltje
Fotó: Benkő Sándor

11:00 - Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke feleségével és lányával adta le szavazatát a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokon, június 9-én

Forrás: VN

10:45 - Körmend jelenlegi polgármestere sietett a szavazással

Kivételesen egyedül ment szavazni ezúttal Bebes István, mivel családja már korábban leadta voksait.  Körmend kormánypárti polgármestere azonban az árvízhelyzet miatt átalakította mai programját és a szavazata leadása után már sietett is a Rába partjára, hogy megnézze, milyen védekezési feladatokra van szükség. Részletek és nyilatkozat ITT, az árvízhelyzetről ITT olvashat!

Bebes István kivételesen családja nélkül, egyedül szavazott
Fotó: Szendi Péter

10:30 - Balog Vivien, vasi Tündérszép is szavazott

Leadta szavazatát Balog Vivien, aki vármegyénket képviselő a Tündérszépek 2024 szépségversenyen. Válaszolt lapunknak: részletek ITT!

Fotó: Unger Tamás

10:30 - Mák Zsombor, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje vasárnap délelőtt adta le szavazatát Szombathelyen

Részletek ITT!

Mák Zsombor
Fotó: Unger Tamás

10:20 - Dr. Szabó Barna a családjával szavazott

A Fidesz-KDNP körmendi polgármesterjelöltje a családjával, feleségével, valamint két lányával ment el szavazni. Utóbbiak közül az idősebb, Jana első alkalommal vehetett részt választáson. Dr. Szabó Barna nyilatkozott is lapunknak: részletek ITT!

Dr. Szabó Barna, a Fidesz-KDNP körmendi polgármesterjelöltje és családja
Fotó: Szendi Péter

10:15 - Gagyi Levente, a Fidesz-KDNP megyei képviselője és jelöltje, valamint felesége Gagyi-Szabados Ivett is leadta szavazatát ma délelőtt

Forrás: VN

10:00 - Hende Csaba: A mai választásnak kivételesen nagy jelentősége van

A mai választás jelentőségére hívta fel a figyelmet dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Illés Károly, a belváros önkormányzati képviselőjelöltje is. Mindketten már leadták szavazatukat. Részletek ITT!

Hende Csaba
Dr. Hende Csaba szerint kiemelt jelentősége van a június 9-ei választásnak
Fotó: © Cseh Gábor

10:00 - Kiss András, Jánosháza jelenlegi polgármestere is leadta a szavazatát

Feleségével és két fiával érkezett Kiss András Jánosháza második választókerületébe leadni a szavazatát. A Batthyány Művelődési Ház előtt kérdeztük, milyen reményekkel vág neki a napnak. Részletek ITT!

Forrás: VN

9:45 - Így adta le a voksát Vépen Kovács Péter polgármester

Vasárnap reggel 6 órakor Vépen is megnyitottak a szavazóhelyiségek. Kovács Péter független polgármesterjelölt 9 órakor érkezett meg a párjával, Lakner Judittal a művelődési házban kialakított 3. számú szavazókörbe. Részletek ITT!

Forrás: VN

9:30 - Őriszentpéteren is rendben elkezdődött a választás

Az őrségi településen kora reggel rendben kezdődött meg a választás. Tóth Jenő jegyző tájékoztatása szerint komoly aktivitás  tapasztalható a polgárok részéről. Őriszentpéteren a hivatalos adatok szerint összességében ma 938-an járulhatnak az urnákhoz. 

8:45 - Básthy Béla már leadta szavazatát

Háromnegyed 8-kor adta le voksát Básthy Béla, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje – a családjával érkezett Kőszegen a 8-as számú szavazókörbe. A nap további részében szavazásra buzdít majd, és arra kéri a választókat, hogy támogassák a Fidesz-KDNP jelöltjeit és listáit. Részletek ITT!

Fotó: Ohr Tibor

8:15 - Jánosházán is megnyitották az urnákat

Javában zajlik a választás Jánosházán is. Ma hivatalosan 1998 személy adhatja le a szavazatát a településen. Részletek ITT!

Forrás: VN

8.00 - Pehi Orsolya, a Szombathely 11. választókerület képviselőjelöltje (Fidesz-KDNP) családjával együtt leadta a szavazatát

8:00 - Körmenden  a szokásosnak mondható módon kezdődött meg a szavazás

Azaz a korai órákban leginkább az idősebb korosztály képviselői adták le szavazataikat. Érdeklődésünkre a legtöbben azt válaszolták, hogy ezt valamennyi alkalommal így csinálják, mert ilyenkor nem igen kell várakozniuk, sorban állniuk. A pártok, jelölő szervezetek  természetesen a mozgósítással vannak elfoglalva, most még a város közterületein nem igen érződik a várhatóan szoros versenynek köszönhető feszültség. 

7:45- Nagy Zoltán, a SZOCE-ECVE egyéni listás jelöltje már leadta voksát Celldömölkön

Forrás: VN

7:40 - Ferenczy Balázs szavazott

7:00 - Megkezdődött a szavazás Celldömölkön is

Rendben megkezdődött a szavazás Celldömölkön - tájékoztatta lapunkat Farkas Gábor jegyző. 

6:55 - Ki, miért voksolt ilyen korán? Szombathelyieket kérdeztünk

Szombathelyen, az oladi városrészben is rendben elindult a szavazás. A 03. számú szavazókör előtt érdeklődtünk, kik és miért voksolnak ilyen korán?

A kapott válaszok: 

  • Nem szeretek sorban állni
  • Megyek kertészkedni
  • Főzés előtt
  • Dolgozni indulok (tűzoltó)
  • Vidéki rokonokhoz indulunk
     

6:30 - Urmazárás Gencsapátiban

6:25 - Bükön 6 órakor megjelent az első szavazó

A valasztas.hu adatai szerint 2954 a szavazásra jogosultak száma. Egy polgármester- és 10 képviselőjelölt van. A városban négy szavazókörben este 7 óráig várják a polgárokat.

Vasárnap reggel, pár perccel hat óra előtt már megjelent, a 4. számú, az óvodában kialakított szavazókörben az első szavazó. A harangszó is jelezte: eljött az idő, kinyitották az ajtót. Fontos dolog várt még rá: az ő jelenlétében zárták le az urnákat.

Mit jelentenek a színek a szavazólapokon? - Itt a vasi kisokos

Hogyan néznek ki a szavazólapok? Hány “X”-et kell tennünk? Milyen sorrendben számolják össze a szavazatokat? Mikorra várhatóak az első eredmények? Balázsy Péter vármegyei jegyzőt, a Területi Választási Iroda (TVI) vezetőjét kérdeztük a június 9-i európai parlamenti-, önkormányzati- és nemzetiségi választások apropóján.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában