Lövészet, álcázás

2024.07.02. 11:30

A honvédelmi alapismeretek tantárgyhoz tartozó pedagógus-továbbképzés indult Vépen

Honvédelmi alapismeretek pedagógus-továbbképzés indult tegnap a Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikumában. A Dunántúlon elsőként itt szervezte meg a 120 órás képzést a Honvédelmi Minisztérium.

Tóth Katalin

Kis Ákos, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője indította tegnap a képzést hat pedagógus számára

Forrás: Szendi Péter

A Magyar Honvédség Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj szervezésében kezdődött a képzés a vépi Mezőgazdasági Technikumában a Honvéd Kadét Program sikeres végrehajtása érdekében. Az oktatói képzés feljogosítja a részt vevő pedagógusokat, hogy honvédelmi alapismereteket is oktathassanak. Hétfőn Kis Ákos, a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály Köznevelési és Ifjúságstratégiai Osztályának vezetője érkezett Vépre, hogy útjára bocsássa a képzést, ami regionális, dunántúli jelentőségű.

– A Honvédelmi Minisztérium emelt szintű honvédelmi nevelési programja a Honvéd Kadét Program, amelyhez tavaly a vépi középiskola tavaly csatlakozott. A honvédelmi alapismeretek tantárgy tanításához a pedagógusnak rendelkeznie kell egyetemi szintű közismereti pedagógus diplomával, valamint el kell végeznie a honvédelmi alapismeretek tantárgyhoz tartozó 120 órás pedagógus továbbképzést, amelyet minden évben a Honvédelmi Minisztérium hirdet meg a partneriskolák körében. Akik a tantárgy oktatásában részt vesznek, azok a honvédség működésének, felépítésének, feladatainak megismerésén túl elméleti és gyakorlati ismereteket sajátítanak el, amelyekkel a részt vevő fiatalok mindennapi életben hasznosítható tudását bővítik. Tájékozódás, egészségügyi ismeretek, táborozástechnikai ismeretek, lövészet, álcázás, tereptan, térképeken való tájékozódás is szerepelnek a tananyagban. A program pályaorientációs szerepű is, amellett, hogy a kormányzati szándék az, hogy minden középiskolában tanuljanak a diákok a honvédelemről. Ezért már a 2023/24-es tanévben pilot jelleggel elkezdődött a honvédelem tantárgy oktatása. 
Kis Ákos elmondta még: egy évben jellemzően négy pedagógus-továbbképzési programot szerveznek. Vép után augusztusban Salgótarján lesz a következő helyszín. A 120 órás képzést eddig több mint ötszázan végezték el. A vépi helyszín ideális – lőtér, sportpályák is rendelkezésre állnak. Már az iskola Honvéd kadét programhoz való csatlakozásakor felmerült, hogy megfelelő adottságai vannak, hogy megszerveződhessen a képzés. 

 

Képaláírás: Hatan kezdték hétfőn a képzést

Fotó: Szendi Péter 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában