Megemlékezés

2024.07.05. 15:00

Holokauszt 80: Sárvári túlélőről szóló filmmel emlékeznek a Kabos László Filmszínházban

Mike Turner Monument című, sárvári születésű, holokauszt túlélő nagymamájának emléket állító díjnyertes filmjének vetítésével emlékeznek meg a holokauszt 80. évfordulójáról jövő szerdán 17 órakor a sárvári Kabos László Filmszínházban.

Polgár Patrícia

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Mike Turner Monument című filmjével az alkotó nagymamájának, a sárvári születésű Lichtenstein Alíz holokauszt túlélőnek állít emléket. A vetítés előtt Kondora István polgármester és Kelbert Krisztina történész mond beszédet.

Magyarország német megszállása után néhány hónappal megkezdődött a magyar állampolgárságú zsidók deportálása. Egyrészt a Sárváron élő zsidókat gettókba zárták és deportálták. Másrészről a vidéki gettókból koncentrációs táborba szállított zsidók átmeneti elhelyezéséről a selyemgyári táborban gondoskodtak, a Sárvárról deportáltak száma valószínűleg meghaladja a tízezer főt. A filmbemutató után róluk emlékeznek meg a Várparkban lévő Holokauszt emlékműnél. Közreműködik Káldy Márton hegedűn.

A bemutatón való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet július 8-a, hétfő éjfélig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában