Tippek

2024.07.09. 13:38

Így szellőztess hőség idején és vészeld át a kánikulát ha nincs klímád otthon

Sokaknak egyértelmű, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még több embernek nem az, hogy hogyan tartsák hűvösen a lakást kánikula idején.

Horváth Balázs

Forrás: Pixabay

Rengeteget költünk és költöttünk az épületek hőszigetelésére, ennek nem csak télen, de nyáron is nagy jelentősége van, hiszen nem csak a meleget tartja a szigetelés az épületben, de nyáron a forróságot is kívül tudja tartani. Persze csak akkor, ha nem rontunk el mindent azzal, hogy a nagy melegben sarkig kitárjuk az ablakokat.

Ha nincs klímánk, akkor a szellőztetést hagyjuk az éjszakai órákra, amikor kint hidegebb van mint bent, aztán ahogy emelkedik a hőmérséklet, csukjuk be az ablakokat és engedjük le a redőnyöket félig. A nappali hőségben pedig hagyjuk, hogy a hőszigetelés tegye a dolgát, és kívül tartsa a forróságot, ne nyissuk ki az ablakokat egyáltalán. Ha szeretjük, hogy mozog a levegő, akkor használjunk ventilátort, ami a benti mondjuk 25 fokos levegőt mozgatja, ne pedig a kitárt ablak melletti huzattól várjuk a felfrissülést, hiszen akkor máris beengedtük a kinti 32-35 fokos levegőt.

Gondoljunk csak bele logikusan, ha a melegben kitárjuk az ablakokat, majd panaszkodunk hogy meleg van, az olyan, mintha télen tárnánk ki minden ablakot és amiatt panaszkodnánk, hogy hideg van. Logikus, nem? Ha a fentieket betartjuk, könnyebben átvészelhető a kánikula is.

Sok helyen árulnak léghűsítő vagy hasonló néven néven olyan ventilátorokat, amikbe vizet vagy jegkockát lehet tenni. Mi ezeknek a használatát egyáltalán nem javasoljuk, hiszen ezek gyakorlatilag nem hűsítenek, hanem csak még jobban párásítják a lakásunk levegőjét, fülledt meleget csinálnak, és dőlni fog rólunk a víz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában