Védjegybotrány

2024.07.25. 07:00

Mindenki szombathelyi: az összetartozás érzése helyett már védjegy, szolgáltatás

Megszereztük a levelet, amiben a polgármester kabinetfőnöke magánszemélyként szeretné ingyenes használatra felajánlani a Mindenki szombathelyi védjegyet az önkormányzatnak, a városi cégeknek, intézményeknek, szervezeteknek. A Mindenki szombathelyi plakátokat készítő toronyi cégnek újra elküldtük kérdéseinket, kötöttek-e védjegylicencia szerződést és kellett-e fizetniük a védjegy jogosultjának.

Tömböly Ágnes

A tavaly decemberi és 2024. április 14-ei közlönyben tették közzé a Mindenki szombathelyi védjegyként való lajstromba vételét. A kampányban plakátokon jelent meg

Fotó: VN-grafika

Mint azt a Vas Népe elsőként írta meg: megdöbbentő, de Nemény András polgármester kabinetfőnöke védjegyként vetette lajstromba a mindenki szombathelyi kifejezést. No, nem az önkormányzat vagy más, városi tulajdonban lévő cég számára intézte az ügyet a hivatali dolgozó, hanem természetes személyként jegyeztette be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában (SZTNH) a közismert szurkolói szlogent, így a védjegy jogosultja ő maga. 

Mindenki szombathelyi
Az Agora Savaria NKft. egyik közpénzből fizetett óriásplakátja a választási kampányban, azt hirdették: Mindenki szombathelyi
Fotó: VN-archív

Az eset sok mindenre rámutathat, éppen ezért több kérdést is küldtünk az elmúlt hetekben a polgármesteri hivatalba. Kikértük azt a levelet is, amit magánszemélyként írt a kabinetfőnök Nemény Andrásnak. Az iratanyagot dr. Károlyi Ákos jegyző bocsátotta rendelkezésünkre.

Mindenki szombathelyi: augusztusban indította az eljárást

Megtudtuk, nyolc hónappal azután, hogy Nemény András polgármester kabinetfőnöke természetes személyként kezdeményezte a „Mindenki szom-
bathelyi” védjegy lajstromba vételét, 2024. április 29-ei levelében, mint a védjegy bejelentője „előzetesen” arról tájékoztatta a polgármestert, szeretné (!) felajánlani annak ingyenes használatát a szombathelyi önkormányzat, polgármesteri hivatal, az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok, intézmények és egyéb szervezetek számára, amennyiben a lajstromozási folyamat lezárul…
Az SZTNH június 11-én megerősítette lapunknak: a mindenki szombathelyi szómegjelölés jogerősen lajstromozásra került a 35. osztályba sorolt „reklámozás; üzleti menedzsment, szervezés és adminisztráció; irodai munkák” szolgáltatások tekintetében. 
Július 12-éig ugyanakkor nem született sem válaszlevél, sem más iratanyag az ügyben a polgármesteri hivatalban – ez is kiderült a lapunknak küldött jegyzői tájékoztatásból.

Büntetőeljárás és ÁSZ-vizsgálat

Mindenki szombathelyi
Országosan is példátlannak mondható a szombathelyi plakátügy
Fotó: VN-archív

Az ügy pikantériáját elsősorban az adja: az önkormányzati választást megelőző kampányban a baloldali jelölő szervezet, az Éljen Szombathely Egyesület és az önkormányzati gazdasági társaságok plakátokon hirdették: Mindenki szombathelyi. 

  • Az Állami Számvevőszéknél vizsgálatot kezdeményeztek;
  • a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság pedig a választás, népszavazás, népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűntett gyanúja miatt 2024. június 24-én büntetőeljárást indított.


Még júniusban fordultunk ahhoz a toronyi céghez, ami a plakátok grafikáját, nyomdai munkáit készítette. Kérdéseinket a napokban újra elküldtük, hogy megtudjuk, kötöttek-e a „mindenki szombathelyi” szlogen reklámozására vonatkozóan védjegylicencia-szerződést a védjegy jogosultjával, s ha igen, mennyit kellett fizetniük. Még nem kaptunk választ.

Városnévhasználat: érdekes, három éve téma volt

De térjünk vissza dr. Károlyi Ákos válaszleveléhez. Abból kiderült: a polgármester három éve, még 2021 májusában kapott tájékoztatást az SZTNH Védjegy és Mintaoltalmi Főosztályáról a városnévhasználat és a védjegybejegyzés kapcsán, miután egy másik ügy miatt levélben fordult a hivatalhoz: az SZTNH vegye figyelembe a védjegyeljárás során az önkormányzat városnévhasználat szabályaira vonatkozó 1994. évi rendeletét. Az SZTNH válasza világossá tette: nem a szombathelyi közgyűlés engedélyén vagy annak hiányán múlik, hogy valamely megjelölés a védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvényben foglaltak szerint megszerezte-e a megkülönböztető képességét. Az SZTNH eljárása során nem alkalmazza a helyi rendelet szabályait.
Levelükből az is kiolvasható: 

(...) védjegyoltalomban részesülhet minden megjelölés, amely alkalmas arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól; és a védjegylajstromban olyan módon ábrázolható, hogy a jogalkalmazó szervek és a nyilvánosság egyértelműen és pontosan meg tudják határozni a védjegybejelentő által igényelt, illetve a védjegyjogosult javára fennálló oltalom tárgyát.


Ide kívánkozik: a kabinetfőnök magánszemélyként írt levelében azt is leszögezte: nem kizárólagos védjegyhasználati jogot biztosít az önkormányzat, a polgármesteri hivatal, a városi cégek és szervezetek számára.
Adódik a kérdés:

  •  a szombathelyiek összetartozását, a szombathelyi identitást fémjelző szlogent a védjegy által miért tette „szolgáltatássá” magánszemélyként a kabinetvezető? 
  • Miért gondolta úgy, hogy ez a védjegy nem a szombathelyiek közösségéé, hanem természetes személyként az övé, s az azzal járó esetleges pénzügyi haszonra ő jogosult?! 
  • S vajon mikor tervezi egy-egy védjegyhasználatért, vagy -bitorlásért „a számlát benyújtani”?
    Hiába kérdeztük júniusban Nemény Andrást és kabinetfőnökét, utóbbi miért vetette lajstromba a szóvédjegyet, mik az elképzelései, mennyi pénzt kér a „Mindenki szombathelyi” egy-egy alkalommal történő használatáért (tól-ig), nem kaptunk választ.
Mindenki szombathelyi
Nemény Andrást és kabinetfőnökét is kérdeztük: utóbbi miért vetette védjegyként lajstromba a Mindenki szombathelyi szlogent?  
Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

Az SZTNH 2021-es leveléből ugyanakkor az is kiolvasható: védjegy törlését a védjegyjogosulttal szemben bármikor kezdeményezheti a szombathelyi önkormányzat, mint jogi személy. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában