Múzeumok Éjszakája

2024.07.03. 07:00

Mit rejtenek az erdők? - A Lápok Háza csatlakozott a Múzeumok éjszakájához

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó szőcei Lápok Háza bemutatóhely is részt vett idén a Múzeumok éjszakája programsorozatban. Szombaton este-éjszaka meghosszabbított nyitvatartással és rendhagyó, lenyűgöző programokkal várták az érdeklődőket.

Gombos Kálmán

Az éjjeli lepkéket nagy lepedő előtt figyelhetjük meg

Forrás: ÖNPI

Nyolc órakor zsúfolásig megtelt a Látogatóközpont nagyterme – sőt, tucatnyi pótszékre is szükség lett hamarjában. Örömteli volt látni a sok gyerek kíváncsi tekintetét, és több szülő arcán is izgatottság feszült. Az első előadást Edelényi Flóra tartotta, „Az éjszaka lakói – mit rejtenek az őrségi erdők?” címmel. Mit láthatunk, mit hallhatunk a hamarosan induló túránk során? Erről szólt az ismeretterjesztő előadás, melyben számos érdekes, sőt lenyűgöző részletet hallhatott-láthatott a közönség. – Ismerkedjünk meg az őrségi erdők rejtőzködő démonával! – invitálta pár perc szünet után a megjelenteket Gruber Ágnes. Az ő ismeretterjesztő vetítése néha tényleg egészen démoni volt: a vadmacskák néhol rejtélyes, néha félelmetes, néha meg lebilincselő életét mutatta be, sok-sok képpel és videókkal. Jó hír, hogy már az Őrségben is megfigyeltek példányt, de mindenkit felkészítettek, hogy a találkozás szinte kizárt: rendkívül óvatos, embert kerülő állatok ezek. 

No, és mit rejthet a láp éjszaka? Lidérceket, tündéreket? Lámpás-bakancsos közös sétára vezették negyed tíz körül a nagy létszámú csapatot a Tőzegmohás láprét tanösvényen. Meghallgathattuk az éjszaka hangjait, szentjánosbogarak százai nyűgöztek le minket, és közben még a csillagos égboltban is gyönyörködhettünk. Közben meg-megállva egészen érdekes részletek derültek ki a lápról és lakóiról: sokatmondó, hogy a kisebb és nagyobb gyerekek is némán, figyelmesen hallgatták Tüske-Csáky Júlia túravezető kiváló, lebilincselő előadását. Tíz óra után az utolsó program kezdődött, megint a Lápréten. Az Őrség híres egyedülálló lepkevilágáról: nappal sok színpompás lepkét láthatunk a tavaszi-nyári réteken. Kiderült, hogy vannak olyan éjszakai lepkék, amelyeket könnyedén megfigyelhetünk lámpafénynél, egy nagy fehér „lepedő” segítségével. Dr. Szentirmai István és Bedenek Tamás vezetésével nyílt alkalom tanulmányozni és megismerni ezeket a különleges rovarokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában