Nem mindegy, milyen a várandós komfortérzete

2024.07.19. 07:00

A kánikulai napokban előfordult a napi 12-15 szülés is a Markusovszky-kórházban

Mire kell figyelniük az extrém magas hőmérsékletben a kismamáknak? Nőtt-e a melegfront miatt a születésszám a szombathelyi kórházban? Dr. Varga Kornél, a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szülészet–Nőgyógyászati Osztályának vezetője válaszolt.

Tóth Katalin

Dr. Varga Kornél

– Az egészséges szervezetű emberek is nehezen viselik a kánikulai napokat, de az idősebbek, a krónikus betegek, a kisgyermekek és a várandós kismamák még nagyobb veszélyben vannak. Az általános felmelegedés miatt szinte mindenhol a világon nagyon meleg az idei nyár. Választási lehetőségünk nincs, muszáj kibírnunk – mondja a főorvos, hozzáfűzve, hogy a terhesség alatt a nők szervezete egyébként is felfokozott üzemmódban dolgozik.

szülés
A várandós nő nehezebben birkózik meg a környezeti hatásokkal, a pocaklakó minden érzést, rezdülést érzékel 
Forrás:  Shutterstock

– Ilyenkor a keringés úgy rendeződik át, hogy a méh sok vért kapjon. Az alacsony ellenállású szerv ellátása érdekében a vérnyomás alacsonyabb lesz és a szívfrekvencia, a pulzus növekszik. A várandós nő nehezebben birkózik meg tehát a környezeti hatásokkal, vagyis megnő a túlhevülés és a kiszáradás rizikója is. A túlhevülés tünete lehet például a fejfájás, a szédülés, a hányinger, az izomgörcsök. Ez megnöveli az ájulás lehetőségét, ami a test és így a méh sérüléséhez is vezethet. Az úgynevezett Braxton Hicks összehúzódások, azaz a jóslófájások megjelenése gyakoribb, és súlyos esetben akár a szülés korai beindulását, a koraszülés előfordulását eredményezi. Ilyenkor növekszenek a méhlepény tapadási problémái, akár az életveszélyes kórkép kialakulását, az idő előtti lepényleválást is okozva. Keringési megterhelés miatt terhességi toxémia, mint terhespatológiai kórkép is jelentkezhet – magyarázza. 

Ezzel együtt – mint mondja – nem mindegy, hogy milyen a várandós komfortérzete, milyen segítő praktikákra talál szülész-nőgyógyász orvosa vagy védőnője javaslatára. 

– Otthon a legegyszerűbb megtalálni a komfortérzetet. Viseljen lenge öltözetet a kismama, fogyasszon bőségesen folyadékot, pihenjen, hűsítse a lakást, zárja ki a hőséget, iktasson be késő délutáni sétákat, így a rosszullét, a has esetleges keményedése, a méhtevékenység fokozódása elkerülhető. Az anya komfortérzete azért is fontos, mert a pocaklakó mindent érzést, rezdülést valamilyen formában, de érzékel. 

Mindezeket figyelembe véve látták és látják el várandósaikat. A Szülészet–Nőgyógyászati Osztályon megemelkedett a szülések, és így sajnos a koraszülések száma is: elérte a napi 12-15 szülést is, ami fokozott megterhelést jelent a személyzetre, a szülésznőkre, a szülész- és gyermekorvosokra nézve is, mondja. Örvendetes viszont, hogy az újszülött-osztály, a szülőszobák is légkondicionáltak a kórházban.

Dr. Varga Kornél végül a Védőnői Szolgálat által összeállított, várandósoknak szóló praktikákat ajánl a forró napokra. Növeljék a folyadékbevitelt citromos, cukormentes limonádé, gyümölcslevek formájában. Fogyasszanak könnyű ételeket: nem ez a vörösboros pörkölt nokedlivel időszaka. Érdemes kerülni a fűszereket, a füstölt ételeket. Helyettük vezessék be az étrendjükbe a hideg joghurtot és túrót, amelyek egyben remek kalciumforrások is. A délelőtti fokozott inzulinérzékenységet is figyelembe véve, inkább délután-este javasolt a fogyasztásuk. Kerüljék a nyers ételeket, tojást, a nyers tojással készült fogásokat a szalmonellafertőzés veszélye miatt. Csökkentsék a só- és édességbevitelt. Vegyék le ujjaikról a gyűrűket. Gyakoribb ilyenkor az ödémák, duzzanatok kialakulása, ezek könnyen végleg ottmaradhatnak. Viseljenek levegős, könnyű ruhákat. Tartózkodjanak az árnyékban, és használjanak magas védőfaktorú krémet. A terhességi hormonok miatt a bőr fényérzékeny (fotoszenzitív). Tegyenek vizes törölközőt a tarkójukra, testükre, ha lehet, tartózkodjanak légkondicionált helyiségben. Utazáskor legyenek körültekintőek. Vegyenek gyakori langoys vizes zuhanyt, ne hideget, mert ez utána fokozott hőtermelésre ösztönzi a szervezetet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában