A pangó víz kedvez

2024.07.31. 07:00

Szúnyoggyérítés: visszafogottan a kémiai kezelésekkel

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, és hazánkban is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium szakemberei.

Vaol.hu

A pangó vízben könnyen szaporodnak a szúnyogok

Forrás: Cseh Gábor

A szúnyoggyérítésre használt szer túlhasználata, vagyis hosszú távú és egyoldalú alkalmazása esetén a csípőszúnyogokban rezisztencia alakulhat ki. Egy genetikai mutáció révén ellenállóvá válnak a szer hatóanyagával szemben. Ennek következménye, hogy a kémiai kezelés csak részben vagy egyáltalán nem lesz hatékony a szúnyogállomány gyérítésére.

Szúnyoggyérítés
Szúnyoggyérítés után ne hagyjuk lefedetlenül a pangó vizeket a ház körül.
Forrás: Cseh Gábor

Tekintettel arra, hogy a csípőszúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a Nyugat-nílusi láz vagy Dengue láz okozta járvány esetén a csípőszúnyogok számának csökkentése kizárólag ezzel a módszerrel lenne lehetséges, rezisztens (ellenálló) populáció jelenléte esetén a kezelés részben vagy teljesen hatástalan maradhat, így a valós vészhelyzet elhárítása is kétséges lehet, írják.

A problémára az úgynevezett integrált szúnyoggyérítési stratégia mielőbbi bevezetése hozna megoldást, állítják a szakemberek. Ennek lényege, hogy a szúnyogok és a kórokozók rendszeres monitorozása alapján többféle kezelési módszert kombinál a szúnyogok elleni védekezésre, a hangsúlyt a megelőzésre fekteti és a rezisztencia kialakulását megakadályozva, a kémiai szert célzottan, csak indokolt esetben alkalmazza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában