Megtámadta a rák, de lételeme a sport

2024.08.31. 07:00

Igazi Kati egy igazi csoda – Sportoktató és fitness edző lett, miután legyőzte súlyos betegségét - fotók

Súlyos betegségeket győzött le, többször támadta meg a rák, méghozzá áttétekkel, akár meg is halhatott volna. De Igazi Katalin nagyon is él, lételeme a sport, sőt idén férjhez ment, miután újra megtalálta az ifjúkori szerelmét.

Merklin Tímea

Fotó: Szendi Péter

A szentgotthárdi származású fitness edző, Igazi Kati most Vasszentmihályon él egy tanyán. A szabad levegőn végzett sok mozgásnak sok köze van ahhoz, hogy ma már egészségesnek mondhatja magát. A sport ad erőt, kitartást.

Igazi Kati
Igazi Kati sportoktató lett, fitness edző, miután megtámadta a rák - legyőzte
Fotó: Szendi Péter

2004. decemberében derült ki, hogy mellrákja van, harmadik stádiumban. 26 éves volt akkor. 

- Az első műtétem során azt hitték, hogy ez csak egy zsírmirigy, eltávolították. Karácsony és szilveszter között jött vissza a szövettani vizsgálat eredménye, hogy ez mellrák, egy rosszindulatú daganat, és áttét van a környezetében. Nem Szombathelyre, hanem Pécsre jelentkeztem műtétre, a bal mellem egyharmadát levették – meséli Igazi Kati. 

Az édesanyja volt az első Magyarországon, akinek a hasi zsírszövetéből pótolták a mellét

– Azért Pécsre mentem, mert ismertük ott az orvost: ő műtötte az édesanyámat is 1996-ban, mikor le kellett venni a bal mellét. És 4-5 évvel később ő készített neki új mellet, a hasáról levett élő zsírszövetből, még mellbimbót is alakított ki, sötétebb színűre tetoválva azt. Édesanyám volt az első Magyarországon, aki ilyen új mellet kapott. 

Mindkét mell implantátumot kapott

Igazi Kati is kapott később új mellet: 2009-ben ugyanaz a pécsi orvos tett mindkét mellébe implantátumot – a műtött bal oldalt a társadalombiztosító, az egészséges jobb oldalit saját maga finanszírozta. Teljesen igazinak látszik a két mell, senki meg nem mondaná, hogy implantátum van bennük. 

De nem úszták meg ennyivel. 2005-ben kiújult a rák Kati édesanyjánál, akkor a jobb mellében, neki magának meg akkor először a bal mellében. Együtt küzdöttek meg a betegséggel. A lánynak a rák azt mutatta meg, hogy nem az útján jár. 

A rák rávilágított, hogy rossz irányba tart

"Úgy láttam a betegséget, mint egy jelet, ami rávilágít, hogy rossz irányba tartok. Gyerekkoromban arra vágytam, hogy tánccal, sporttal foglalkozzak. De a szüleim azt mondták, abból nem lehet megélni, legyen rendes szakmám, ezért előbb dísznövénykertész szakot végeztem a szombathelyi Herman Ottó Szakközépiskolában, aztán vendéglátós képzettséget szereztem. Mikor beteg lettem, bevillant, hogy innentől azt fogom csinálni, amit én szeretnék."

 - 2006-ban beiratkoztam  Szombathelyen a testépítő szakra, edző, sportoktató lettem. Egy év elmélet után a környék edző-és fitness termeiben voltam gyakorlaton, és Győrben, Nagy Sándornál vizsgáztam, aki a híres Doppingmentes testépítés című könyv egyik szerzője.

Sportoktató, fitness edző lett, a funkcionális fitness kiválósága

Igazi Kati ma már a funkcionális fitness kiválósága, edzésprogramokat ír, foglalkozik sérültekkel, főleg sportsérüléseket elszenvedett emberekkel, kisebb részben az ülő- vagy állómunka okozta testi károsodásokkal. Láthatólag remekül van, de mielőtt ezzel összegezhetnénk, elsorolja a tavaly előtört súlyos betegségeit. 2023. decemberében petefészek rákot állapítottak meg nála hashártya áttéttel, valamint vastagbél rákot. 2024. január 18-án a CT-felvételen úgy látták, hogy a mellhártyán és a nyirokcsomókban is szóródott. Január 29-én megoperálták: 40 centiméter hosszan felvágták a hasát, kivették mindkét petefészkét és a méhét, a hashártyáját levakarták, letisztították, amennyire lehetett, a vastagbélből kivettek egy tíz centiméteres darabot; Kati saját felelősségére nem engedte, hogy az oldalán kivezessék, és igaza volt, mert a vastagbél tíz centiméter híján is jól működik. Legutóbb idén július 2-án volt CT- és MR-vizsgálaton, ott azt mondták, a rák mindenhonnan eltűnt. Az orvosok azt mondják, Kati egy csoda.

Mit csinált Igazi csoda Kati a nagy műtétje óta máig? 

- Az első hat hétben nem engedtek edzeni. Elvileg még most sem emelhetek, mert sérvem lehet. Hashálót nem kaphattam, mert rákos betegeknek az nem jár – ezt mondták -, gondolom azért, mert nem éri meg a befektetés, mert bármikor meghalhatunk. 

Mégis emelek, mert a súlyemelés az egyik sportágam.

  • -Szakításban 35 kilogrammot nyom ki, 
  • -guggolásból 65 kilogrammot, 
  • -elemelésből 65-70 kilogrammot; 
  • -az orosz vasgolyóval (kettlbel) egykezes gyakorlatokat végez, például kinyomja a 16 kilogrammos golyót 
  • -vagy két kézzel a lába közé, aztán a feje fölé lendíti.

 

Kati további számadatokat is sorol a saját hétköznapi edzésének elemeiről:

  • - húzódzkodás vasrúdon: átlagosan tíz darab
  • - fekvőtámasz: 20 darab (megállás nélkül)
  • - guggolások: 60 darab
  • - felülések: 60 darab
  • - plusz futás
  • - és biciklizés a szabadban.

A gyógyulásban a családja – édesanyja, édesapja, nővére –, a kutyája is sokat segítettek, valamint az edzettjei, akik rendületlenül jártak hozzá edzeni, és megtartották maguknak az órákat, megírták maguknak az edzésprogramot, amikor beteg volt. Kati kiemeli Makrai Szabolcs közreműködését. 

Igazi Kati
Igazi Katinak a kutyája is sokat segített a rák elleni küzdelemben, a gyógyulásban
Fotó: Szendi Péter

Igazi Kati megtalálta az igazit - meglettek az elveszett álmok

Igazi Kati
Igazi Kati és az ifjúkori szerelme, Paál Zoltán (Lost Dreams) 29 év után megtalálták egymást a közösségi oldalon
Fotó: New Vision

A vasszentmihályi tanyán egy hektár terület áll rendelkezésre. Igazi Kati tíz éve itt él, és amikor nem dolgozik, itt van vele a répcelaki férje is, aki a kamaszkori szerelme. 16 évesen együtt voltak, a lány a Herman Ottó Szakközépiskolába járt, a fiú a 405. Berzsenyi Dániel Ipari Szakmunkásképző Intézetés Szakközépiskolába. Aztán 29 évig nem tudtak egymásról semmit. Tavaly a Facebookon bejelölték egymást, Igazi Kati látta, hogy a fiatalember még mindig zenél, ahogy rég. 

- 2023. január 12-én eltűnt a kutyám, feltettem a közösségi oldalra, hogy keresem – a telefonszámommal. Akkor felhívott, beszélgettünk. Aztán eltelt egy hónap, és én megláttam, hogy a zenekara, a Lost Dreams (Elveszett Álmok) Sopronban játszik. Megleptem, elmentem a koncertre. Utána megleptem, mögé álltam azzal, hogy Meglepetés! Megfordult, elsírta magát és átölelt, hogy nem hiszi el. 2024. május 18-án összeházasodtunk – tudjuk meg. Ahogy azt is, hogy a szép szerelmi történet nehéz helyzetekben is kiállja a próbát: tavaly karácsonykor meghalt a férj édesanyja, keresztanyja, Igazi Kati súlyos beteg volt, mégis tartották a reményt. 

- A férjem mindig pozitív tud lenni. Mindig azt mondja, hogy „Megoldjuk, minden rendben lesz”. Ő a legnagyobb ajándéka az életemnek. Egy angyal. Az én angyalom.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában