Egyetemista élet

2024.08.08. 07:00

Kollégiumkörkép Szombathelyről: fogynak a férőhelyek?

Hol fogok lakni? A felvételi ponthatárok kihirdetése után rögtön adódik a kérdés a hallgatók számára. Kollégiumkörképünkből kiderül, milyen lehetőségek várnak a vasi vármegyeszékhelyre érkező egyetemistákra.

Cseh-Egyed Bernadett

Kolélégiumkörkép,Gaspari Gábor, 20240807, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe

Kiugróan magas hallgatói létszámemelkedésről számoltak be az ELTE Savaria Egyetemi Központban a felvételi ponthatárok kihirdetése után. Ebből adódóan sok év után ismét előfordulhat: nem jut mindenkinek kollégiumi férőhely. Biztosat azonban csak a jelentkezési határidő lejárta utánra ígérnek.

Megkezdődött a harc a kollégiumi férőhelyekért
Megkezdődött a harc a kollégiumi férőhelyekért
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Lehotay Gábor kollégiumvezető arról tájékoztatta lapunkat, Szombathelyen a Magyar utcai és az Ady téri kollégiumban összesen 167 férőhely áll rendelkezésre az újonnan felvételiző, magyar hallgatók számára. A nemzetközi hallgatóknak a Deák utcai épületben további 70 férőhelyet biztosítanak. Hozzátette: döntően a szociális körülményeket veszik figyelembe, ehhez a hallgatóknak igazolásokat kell benyújtaniuk. A Savaria Egyetemi Központ kollégiumai 99 százalékos kihasználtsággal működnek, ha egy férőhely bármilyen okból megüresedik, akkor azt azonnal felajánlják más rászoruló hallgatónak.

Kollégiumkörkép: mennyibe kerülnek a férőhelyek?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem kollégiumi felvétel és díjfizetés szempontjából nem tesz különbséget állami ösztöndíjas és önköltséges hallgató között. 

A kollégiumi térítési díjak a 2023/2024-es tanév kezdetéhez képest átlagosan 3.000 forinttal emelkedtek havi szinten, így jelenleg havi 15.320,-forint illetve 18.380,-forint összegűek a komfortfokozat függvényében 

– közölte érdeklődésünkre Lehotay Gábor.

Az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően a férőhelyek közel háromnegyede közepes komfortfokozattal rendelkezik, vagyis a hallgatókat jellemzően két-három fős kollégiumi szobákban helyezzük el. Az elmúlt tanév során az ELTE kollégiumainak 2-2 emeletén megújultak a vizesblokkok, továbbá a szobák jelentős részébe új bútorok és hűtőszekrények kerültek a hallgatók napi életkörülményeinek javítása érdekében.

Nyáron turistaszálló, ősztől kollégium

Megkezdődött a felvételi eljárás a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumba is. Az ötven férőhelyes létesítménybe 14 új hallgatót várnak szeptembertől, nekik két lépcsőben kell bizonyítaniuk, alkalmasak az ott lakásra. A motivációs levélből, esszéből és kortárs ajánlásból álló írásos pályázatot augusztus 10-ig fogadják, majd a diákbizottság az arra érdemeseket augusztus 16-án szóban is meghallgatja.

- Több vagyunk mint egy kollégium. Az apartmanlakások külön fürdőszobával, mosógéppel, konyhával felszereltek. Nyáron turistaszállóként működünk, sok vendégünk van, szívesen jönnek hozzánk gyermekes családok. Idén például Budapestről, Debrecenből, de még Franciaországból is érkezett foglalásunk – mondta Gaspari Gápor szakkollégiumi igazgató, aki beszámolt arról is: a szükséges bútorok, berendezések cseréje rendszeres; a távlati tervek között pedig a Hollán Ernő utcai műemlékvédelem alatt álló épület energetikai korszerűsítése is szerepel.



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában