Baloldali kampányígéret

2024.08.28. 19:00

Szombathelyi Éhen Gyula tér új zöldterületét már látta? - fotók

Még idén nyáron újabb zöldterületet alakítanak ki virágágyással és fatelepítéssel az Éhen Gyula téren - hangzott az egyik baloldali választási ígéret még májusban. A szombathelyi Éhen Gyula tér új zöldterületét augusztusban nem csak mi kerestük.

Tömböly Ágnes

Talán ez lenne a szombathelyi Éhen Gyula tér "új zöldterülete"?

Fotó: © Cseh Gábor

"A lebontott bódék helyén a Balguss-szal (sic!) együttműködésben már idén nyáron ki fogunk tudni alakítani egy újabb zöldterületet virágágyással és fatelepítéssel (...)" - tette közzé május 22-én Facebook-oldalán Bokányi Adrienn tanácsnok a szombathelyi Éhen Gyula térre vonatkozó baloldali városvezetői ígéreteket. 

Szombathelyi Éhen Gyula tér
A szombathelyi Éhen Gyula térrel kapcsolatosan májusban több kampányígéretet is tettek a baloldali politikusok. Az idei nyári "fejlesztés" megvalósítását a választók - ki tudja, miért (?) - keresték.... 
Fotó: VN/Facebook

Nemény András polgármesterrel és az Éhen Gyula Baráti Kör elnökével egy sajtótájékoztatón beszéltek azokról az elképzelésekről, amik által ígéretük szerint rendezetté, gondozottabbá válhat a forgalmas közterület, és még Éhen Gyula szobra is felkerülhet. 

© Cseh Gábor
Kerestük a szombathelyi Éhen Gyula tér új zöldterületét. Ez az egyik régi.... 
Fotó: © Cseh Gábor

Persze egy elsöprő baloldali választási győzelem után ki forgatja a választási kampány hevében tett ígéreteket, pláne kinek jut eszébe esetleg azok teljesülését vagy nem teljesülését megnézni? Augusztus elején "vette a bátorságot" egy választópolgár, és az egyik szombathelyi Facebook-csoportban megosztott pár képet arról, hogyan néz ki a vasútállomás környéke, a városi tömegközlekedés szíve, Szombathely kapuja, az Éhen Gyula tér. A kommentcunamit elindító bejegyzés után akadt, aki megkérdezte azt is, a nyári fejlesztési terv hol marad... Mi is közbenéztünk így: másfél hete és szerdán is fotóztunk. 

© Cseh Gábor
Szombathelyi Éhen Gyula tér 2024 augusztusában
Fotó: © Cseh Gábor

Szombathelyi Éhen Gyula téri pillanatkép: továbbra is lehangoló a látvány

Akik nap, mint nap arra járnak - több százan -, azoknak semmi újdonság nem lesz a következő sorokban: itt-ott vizeletfoltok kellemetlen szaghatással, csikkek, üres sörös fémdoboz, festéket évek óta nem látó, láthatóan koszos padok, a járdát felverő gaz, s amerre a szem ellát, dimbes-dombos, kátyúkkal tarkított útburkolat. A márciusban (!), vagyis mintegy öt hónapja elbontott bodega helyén a magának utat törő, zöldellő-sárgálló természet... az Éhen Gyula tér új zöldterülete lenne? 

Szombathelyi Éhen Gyula tér
Gaz a tér közepén: látszik, hogy "gondozzák", lenyírták
Fotó: Tömböly Ágnes

Szerdán ottjártunkkor a közterületen a csikkeket éppen összesöprögették, a Féhe NKft. utcai szolgálatának autója pedig elhaladt az állomás előtt. Az Éhen Gyula tér összképén mindez persze nem sokat segített: hiszen a nyári hőségben egymás mellett sárgállott a lehullott falevél és a sok helyütt kiégett fű. A szeméttel teli hulladéktároló, valamint a rozsdával és leszabott plakátokkal "díszített" hirdetőoszlopok siralmas városképi hatása mindent felülírt. A baloldali városvezetés elmúlt években tett, "időtálló fejlesztései" közül mindenképpen kiemelnénk a zebránál gyalogosokat figyelmeztető, mára látványosan elkopott piktogrammokat. Isten hozott Szombathelyen! - fogadja a kép a vasi megyeszékhelyre vasúton érkező középiskolást, egyetemi hallgatót, dolgozót...

Szombathelyi Éhen Gyula tér 2024. augusztus 28-án
Fotó: Tömböly Ágnes

Bokányi Adrienn: már megrendelték a virágokat

Szombathely tanácsnoka, Bokányi Adrienn az augusztus eleji Facebook-bejegyzésnél a "fotelharcosoknak" (az ÉSZ politikusa nevezett így hozzászólókat - a szerk.) egyebek közt azt válaszolta, hiába a Féhe NKft. és a közterület-felügyelet erőn felüli munkája, 

azonban ők sem tudják csak úgy varázsütésre eltüntetni a hajléktalanokat, ha pedig teljesen kiszorítanak mindenkit, akkor egy hét múlva a Fő teret fogják ellepni, aminek feltételezem, hogy ugyanígy senki sem örülne. (...) A megígért felújítás a Blaguss pavilon melletti feltört részen folyamatban van, a virágokat, bordásszegélyeket, betonfeltörést, földmunkákat stb. megrendeltük, teszem hozzá nem kis összegben, amit a Blaguss és a város közösen finanszíroz. 

Szombathelyi Éhen Gyula tér
Szombathelyi Éhen Gyula téren a hirdetőoszlop
Fotó: Tömböly Ágnes

Összefoglalva: a hajléktalanhelyzet egyelőre marad, virágok lesznek. Mindez nem kevés pénzért... Mit tehetnénk? Ígérjük, nem csodálkozunk, ha Szombathely lakosságszáma tovább csökken majd.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában