Savaria karnevál 2024

2024.08.25. 08:47

Szombaton este is elvonult előttünk a történelem Szombathely belvárosában - sok-sok fotóval és videóval!

Szombathely, a 2000 éve folyamatosan lakott település - halljuk évek óta, hallottuk most is, a XIII. Savaria Történelmi Karnevál megnyitóján. A jelmezes felvonulásokon pedig mintha éppen ez a 2000 év vonult volna el a szemünk előtt.

Ölbei Lívia

Savaria Karnevál felvonulás, 20240824, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe

Szombaton este morajlott a belváros: a dobok hangja, fáklyák fénye, zászlók lobogása tette - vagy valami más, ki tudja, de mintha tényleg más dimenzióba kerültünk volna. Az időkapszula kinyílt, a fokozódó hőség egyetlen hatalmas tömbben ereszkedett ránk, miközben több száz jelmezes megszemélyesítésében elvonult előttünk a történelem (aminek bizonyos elméletek szerint úgyis vége van). 

A felvonulók között most is megnyugtató volt látni a "régieket": akik ilyenkor kezdettől tógát-tunikát öltenek, hogy két augusztusi estén mosolyogva-integetve megünnepeljék Savariát. És persze jó volt látni az újakat: a játékot átélő gyerekeket. Az első bigáról a városalapító Claudius császár integetett - Szabó Tibor színházigazgató vette magára a szerepet, van már benne gyakorlata a Weöres Sándor Színház hőskorából, a nagy színházi időutazásból, amikor egy öreg hűtőszekrényről derült ki, hogy működő időgép (talán azt hozták működésbe most is); a második bigán ezúttal Gráczer György, a Falco KC ügyvezetője foglalt helyet, a győztesek nevében. 

Most már csak egyvalamit kell megtanulnunk: felszabadultan örülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában