Savaria karnevál 2024

2024.08.26. 07:00

Karneváli kalandozások: illatok, színek, hangulatok - Sok-sok fotón és videón a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál

Csütörtökön kezdődött, vasárnap éjjel zárt a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál – a hétvégén is ott voltunk a színes-jelmezes históriás játék helyszínein. Kíváncsiak voltunk a fantasztikus termetű gladiátorok küzdelmeire a Történelmi Témaparkban, láttuk a felvonulás jelmezeseit. Jártunk a nyüzsgő Kalandvárban, szereztünk koncert- és toronyélményt is. Hogy az időjárás kegyes volt-e a karneváli néphez? Zivatar ugyan nem zavarta meg a szórakozást, de a hőség nem hagyott alább.

Vaol.hu

Forrás: VN

Csütörtökön tekertük vissza az idő kerekét a szombathelyi Fő térről az ókori Savaria Fórumára

Az esti ceremónián a város vezetői a Savaria Legiót követve vonultak a városházától a Fórum Színpadhoz, ahol a duumvir, azaz Nemény András polgármester seregszemlét tartott, köszöntötte a katonákat és a karnevál népét. Idén az áldozat bemutatása elmaradt, gladiátorok csaptak össze, hogy vérrel pecsételjék meg Savaria földjét, ám Nemesis istennő közbeszólt, így a harc pénteken folytatódhat. 

Mustra a Témaparkban

Pénteken a Történelmi Témapark a római legiók seregszemléjével kezdődött az antikvitást képviselő hagyományőrzők programjainak sora.

Testes hétéves képviseli a Savaria karnevált

Mintegy 25 szőlőtermesztő borász 57 nedűvel nevezett a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora 2024 címre, melyet végül az Agancsos Pincészet nyert el egy 2017-es Merlot tétellel.

Savaria Bajnoka!

A délután folyamán köszöntötték a szombathelyiek a Dobó SE újdonsült olimpiai ezüstérmes kalapácsvetőjét, Halász Bencét. Arany Babérkoszorút és ezzel együtt Savaria Bajnoka címét kapta.

Ismét Folk Udvar

A Berzsenyi tér szokás szerint Folk Udvarrá változik a Savaria Történelmi Karnevál idejére. Pénteken délután az Ungaresca Senior együttese adott itt műsort.

A tejeskanna az új festővászon

Forrás Sándor magángyűjteményét most láthatta először a nagyközönség a Művészetek Utcájában.

Pénteken este elevenedett meg először a történelem Szombathely belvárosában

Levél Brad Pittnek

Farkas Franciska - színész, drámapedagógus - csütörtökön Brad Pittnek írt levelet Szombathelyen, a karneváli Zsidó Udvarban, pénteken este pedig a Glória című egyszemélyes-sokszemélyes játékkal lépett a Zrínyi utcai sátor közönsége elé.

Ladies of Soul

Pénteken este különleges koncert helyszíne volt a Zsidó Udvar. Danics Dóra énekesnő - aki egy ideig Szombathelyen élt, és lám: nem szakadt el a várostól -, Nagy-Bakonyi Boglárka, a Weöres Sándor Színház társulatából - akiről már régóta tudjuk, hogy ha énekelni kezd, megremegnek még a csillagok is - és Ujvári Tímea énekesnő, aki hozzátartozik a város zenei életéhez. Holdosi Attila (gitár) és Gazdag János, a szombathelyi szimfonikusok ütőse működött közre a speciálisan erre a karneváli estére összeállított koncerten, ahol népszerű dallamok simogatták a közönség lelkét.

Jó volt nekünk

A Savaria Történelmi Karnevál Fórum Színpadán a halhatatlan Európa Kiadó nyitotta meg pénteken este a nagykoncertek sorát.

A fejünk fölött szólalt meg a harang

A forgatagtól félreeső helyen kezdtük a szombat reggelt: a Szombathelyi Egyházmegye főtemploma előtt, ahonnan vezetett látogatások indultak a székesegyház tornyaiba. A csigalépcsőkön 50 méter magasra sétáltunk, fel az ünnepi alkalmakkor megszólaló nagyharangig. Pazar kilátásban volt részünk, közben rengeteg érdekes információ birtokába jutottunk az épületről, átalakításairól, Savariáról. Baranyai Martin, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont gyűjteményvezetője kalauzolt. Lefelé a székesegyház nagy orgonáját is bemutatta.

Kishuszárok és vándorjátszótér

Mielőtt bevettük volna magunkat a Történelmi Témaparkba, tettünk egy kört a karnevál állandóan nyüzsgő, családi helyszínén, a Gayer-parkban. A játékokkal teli Kalandvár bejáratától nem messze, a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozatának sátrainál szombaton azt figyeltük: kiállják-e a gyerekek a huszárpróbákat. A falovacskán megtanulhatták, hogyan kell lóra ülni, de igazi pónit is simogathattak, és ismerkedtek a huszárok szablyáival, karabélyaival. A sátras tábortól nem messze települt ki a Csupa-csoda vándorjátszótér saját készítésű, interaktív játékokkal. Horváth Brúnó és öccse, Ambrus éppen egy ügyességi játékot próbált, amikor megszólítottuk őket. Édesanyjuk elárulta, a Sopronban élő család életének része a Savaria karnevál, a tesók imádnak beöltözni, minden évben új viseletet kapnak. Aki arra járt, kerámiafestő-workshopban is részt vehetett, logikai és táblás játékokat játszhatott, találkozhatott a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány csapatával, és akár piknikezhetett is a színpad előtt leterített szőnyegeken.

Kenukkal a Gyöngyösön

A Weking egyesület karneváli kenuzásra hívott a Gyöngyös-patakon. Volt JövőbeLövő: a golyós játékkal egy lassan forgó, kör alakú asztal körül állva egyszerre hatan tudtak játszani, és segíteni az űrbázison az élet fennmaradását. A Skorpió Box Club Mini Savaria Legio Race-t alkotott: akadálypályát építettek a kis Ninjáknak. Az ingyenes állomások mellett megjelentek a fizetősek, és voltak olyanok is, ahol adományt fogadtak el.

© Cseh Gábor
Forrás: Cseh Gábor

Szombat délutáni hangulatok az Öreg Város Vásárából

Gladiátorok születésnapja

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Collegium Gladiatorum. Pannonia provincia legnagyobb gladiátoriskolája impozáns táborral, a gladiátorok pedig az alkalomból minden eddiginél küzdelmesebb harcokkal készültek. A nagy gladiátorjátékra a résztvevőket az iskola csapatából választották ki. Lanistájuk, Glaber – aki a gladiátorokat kitanította és bérbe adta – alkudozott a játékok szervezőjével. Szombaton a pannóniai Legiók parancsnoka kérésére különleges jósló gladiátorküzdelmet is láthatott a lelátó közönsége: mielőtt a hadvezér Batáviába indulna, hogy leverje a polgárháborúban Vespasianus ellen forduló batáviai lázadókat, tudni szerette volna a csata végkimenetelét. Ha a kiválasztott gladiátorok győznek, az jó előjel – így gondolkodott. 

Kivétel nélkül célba találtak

A világhírű Kassai Lajos lovasíjász, tanítványai és lovaik is elkápráztatták a közönséget – a hétvégén több alkalommal találkozhattunk velük a Történelmi Témaparkban. Szombat déltájban a mester először gyalogos íjászként hol jobb, hol bal kézzel álló alakra lőtt, és kivétel nélkül célba talált. Tanítványai, Tóth András és Tóth Gábor lovon folytatták – 15 nyílvesszővel kezükben. Mindhárman egyre nehezebb feladatokat teljesítettek: tőrrel, baltával és karddal egyensúlyozva, célozva folytatta Kassai Lajos; társainak mind kisebb célfelületet kellett eltalálniuk. 

Művészetek Utcája

Képző- és iparművészek, tehetséges alkotók festményeit, ékszereit, tűzzománc- és üvegtárgyakat, makramékat, egyedi kerámiákat, használati és dísztárgyakat is megcsodáltunk a Művészetek Utcájában, amely az idén Kelet és Nyugat táncainak bemutatóhelyével, a Keleti Udvarral bővült. 

Háremrablás a karneválon

A karnevál táncos, jótékonysági helyszíne volt Miraculum – Szultánia. Megálmodója az idén húszéves Mira Orient Art Társulat. Szombaton délutáni orientális tánc show-juk után hirtelen megjelentek a Savaria Legio katonái, a mit sem sejtő nézők háremrablás szemtanúi lettek (aztán vasárnap is).

Házibefőtt-csomagok ajándékba

Adományátadó helyszíne volt szombaton délután a Civil Udvar.

Szombaton este is elvonult előttünk a történelem Szombathely belvárosában

A hullámzás maradt

A szombat esti karneváli felvonulás után a Fő téri Fórum Színpadon a Punnany Massif hozta vissza a szombathelyi közönséget a jelenbe.

Szombat esti hangulatok a Savaria Karneválról

A Malek Andi Soulistic a Zsidó Udvarban

A XXIII. Savaria Történelmi Karnevál sodrásában vannak szigetek, ahol finom klubhangulat alakul ki, még akkor is, ha a karneváli zajokat nem lehet kizárni. Ilyen sziget volt az idén is a Zsidó Udvar a Zrínyi utcában. Szombaton például Malek Andreával. Vagyis Malek Andival.

20240824_zsidoudv_malekandi__ut (3)
Forrás: Unger Tamás

Dobóverseny, ügyességi pálya a sárga-feketékkel

„Nagy erőkkel” vett részt a Savaria Karneválon a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I.-es kosárlabdacsapata – a szurkolók pedig éltek a lehetőséggel!

Pont elég az a gyertyafény

Vasárnap délután lépett föl a szombathelyi Fórum Színpadon a Kollár-Klemencz László Kamarazenekar.

Korhű ruhákban sétált az aprónép

Az idén is a Gayer-park bejáratától a Fő térig és vissza vonultak a legkisebbek, a korhű római és magyaros ruhákba öltözött gyerekek. Pónifogat, kis huszárok kísérték vasárnap délután a tündéri karneváli menetet.

Tető került a jelképes időkapszulára

Vasárnap este 8 órakor bezárult, de véget nem ért a XXIII. Savaria-karnevál, koncertek következtek.

Zsúfolásig a Sörtér

Zsúfolásig megtelt a karneváli Sörtér vasárnap este Szombathelyen. Nem csoda: a népszerű Koprive zenekar vette birtokba a színpadot.

Zárt az Irie Maffia

A vasárnap esti hivatalos záróceremónia után az Irie Maffia búcsúztatta idén a Savaria Történelmi Karnevált, zárva ezzel a nagykoncertek sorát is.

 

A karneváli teljességet együtt lehet megélni, különben mindenkinek megvan a maga karneválja: felvonulásokkal, koncertekkel, találkozásokkal. Az időkapu vasárnap zárult, egy év múlva nyílik ki újra.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában