Veszély

2024.09.12. 12:51

Jön a második kullancs-hullám: ezúttal egy általuk terjesztett új vírus is gondot jelenthet!

Az őszies idő beköszöntével sokan úgy gondolják, hogy egyre kevesebb vérszívó jelent majd ránk veszélyt a szabadban. A helyzet azonban az, hogy a kullancsinváziónak korán sincs vége, sőt, új hullám jön!

Vaol.hu

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a kullancsok jelentette veszély csak időszakos, és a nyár végével a kullancsinváziónak is vége. Ez sajnos a klímaváltozásnak köszönhetően már rég nem igaz, immár egész évben érdemes védekezni ellenük, de főleg így ősszel. Most kezdődik ugyanis a második kullancs-hullám - figyelmeztet cikkében a Borsonline.

Human,Hand,Bitten,Tick,Encephalitis kullancs
A kullancsinváziónak korán sincs vége, sőt, új hullám jön! Fotó: Fotoupro /  Shutterstock 

Rengeteg idén a kullancs

A meleg, száraz idő kifejezetten kedvezett a kullancsok szaporodásának, amik az elmúlt évek során egyre több helyen bukkannak fel- mondta korábban Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban. A magas füves, bozótos, susnyás területeken vagyunk a leginkább kitéve a kullancstámadásnak, azonban nem árt tudni, hogy városban, a parkokban és a kertekben is egyaránt veszélyben vagyunk.

Hogy hogy ősszel is támadnak a kullancsok?

A nyári forróságot a kullancsok rejtekhelyeken vagy a gazdaállataikon próbálták átvészelni, a kicsit hűvösebbé váló időjárás azonban újra aktivizálja őket. Ráadásul ilyenkor már az idei generációk is áldozatra várnak, így a kora őszi időszak elhozza az év második kullancsdömpingjét-olvasható az Ökológiai Kutatóközpont weboldalán.

Miért kell védekezni a kullancsok ellen?

Nem maga a csípése jelent gondot, hanem a nyálával terjesztett betegségek, amikből nagyon sok van és nemrég egy újabbat is felfedeztek a kutatók. Itthon leginkább két, súlyos idegrendszeri tüneteket okozó megbetegedés az, amitől tartani kell. Az egyik az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás, a másik a Lyme-kór. Előbbi ellen van védőoltás, utóbbi ellen nincs sajnos.

Close-up,,Tropical,Thick,Hyalomma,Tick,Held,Between,2,Fingers
Minél tovább van bennünk egy kullancs, annál nagyobb veszélyt jelent az egészségünre! Fotó: stylefoto24 /  Shutterstock 

Nemrég egy új, kullancsok által terjesztett vírusra bukkantak

Kínában felfedeztek egy új, kullancsok által terjesztett vírust, amitől kómába is eshetünk. A vírus neve Wetland (WELV), és a következőt érdemes tudni róla: gyakori tünetei a láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás, hasmenés, egy betegnél pedig kómát is okozott, valamint sok betegnél szövetkárosodás és véralvadás jeleit is kimutatták. Arról egyenlőre nincs hír, hogy az európai kullancsok is hordoznák az új vírust.

Így védekezhetünk a leghatékonyabban a kullancsok ellen

Első sorban 

  • hosszú ruházattal, 
  • megfelelő hatóanyagú kullancsriasztó készítményekkel(DEET), pikaridin, IR3535, P-mentán-3,8-diol), 
  • illetve az emberek számára kifejlesztett agyvelő gyulladás elleni védőoltással (a Lyme-kórt csak kezelni lehet)

Ezt főleg az időseknek és a fiataloknak érdemes beadatni, kiváltképp ha sokat járnak a természetbe, parkokba, kirándulni vagy kutyát sétáltatni. Az oltás szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent. Az oltássorozat három oltásból áll. Az ezt követő három év elteltével egy emlékeztető oltást kell beadatni.

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípést követően?

Ha a csípés helyén legalább 5 cm átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik, azonnal forduljunk a háziorvosához, aki az összes információ gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izom és ízületi fájdalom stb.) észlel, szintén forduljunk orvoshoz. Aki pedig szívdobogásérzést, bénulást, nehézlégzést vagy súlyos fejfájást észlel magán, mielőbb keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

A szakszerű kullancseltávolításról itt egy közérthető videó:


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában