Program

2024.08.17. 16:19

Vas Vármegyei Vadásznap: Körmend megint kitett magáért - fotók, videó

Pompás trófeákat, hangulatos festményeket és remek ételeket is talál a látogató a Batthyány-parkban. De ezeken túl a Vas Vármegyei Vadásznap sok-sok programot, kiváló hangulatot is kínál kicsiknek-nagyoknak.

Gombos Kálmán

Fotó: Szendi Péter

Találkozott már a kedves olvasó marcona, ám csupaszív vadászokkal? Esetleg csinos hölgyekkel, akik: szintén vadászok? Ha nem, tessék vadásznapot látogatni, mert érdemes! Ha pedig nem vetjük meg a jóféle vadpörköltet, a vargányát vagy más, erdők-mezők finom falatjait, akkor végképp ott a helyünk. Közben egy gyönyörű park pázsitján, árnyas fák tövében sétálgathat az ide vetődött látogató, és rájöhet arra, hogy ezek az emberek egy kicsit a Természetet is magukkal hozták. Ajándékba, mindenkinek.

vadásznap
Bebes István, Körmend polgármestere a Vadásznapon
Fotó: Szendi Péter

Vas Vármegyei Vadásznap: Körmend megint kitett magáért

Vadászkürtös térzenével vette kezdetét fél tízkor a Vas Vármegyei Vadásznap. Tíztől a vármegyei vadászok zászlóját fogadták, majd köszöntőbeszédek hangzottak el. Körmenden, a Batthyány-Strattmann kastély parkjában szép számú tömeg előtt Gagyi István, a Vas Vármegyei Vadászkamara elnöke nyitotta meg az alkalmat. Örömét fejezte ki, hogy a nagy meleg és a szabadságolások mellett is ilyen komoly létszámban összegyűltek a meghívottak. Bízik benne, hogy nem csak a vadászok, a vadászatot támogatók vannak itt, hanem talán azok is, akik ellenzik azt – és így, belepillantva esetleg megváltoznak előítéletek, rossz vélemények. Jó érzésekkel utalt vissza az országos vadászversenyre is, melyet sikerült színvonalasan megrendezni itt Vasban (erről lapunk is beszámolt).

Bebes István, Körmend város leköszönő polgármestere személyes, vadászokhoz és vadászathoz kapcsolódó élményeket osztott meg a hallgatósággal, és örömét fejezte ki, hogy a rendezvény ismét a Rába-parti város napjait színesíti. V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője megvallotta: ő is szereti a vadászatot – „mint mindent, ami ősi, régtől jövő, és kipróbált norma szerint működik”. Erős egyéneket, közösségeket és találkozásokat lát itt, ami öröm számára. Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára figyelmeztetett: a vad nem közellenség, hanem a teremtett világ része, akire vigyázni, figyelni kell, és gondozni, védeni is. Kiemelt feladat a jövő generáció felé ezen értékek átadása, a természet és annak értékeinek megszerettetése. Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke gratulált a vasi vadászoknak összetartásukhoz, valamint az esemény ilyen színvonalas megrendezéséhez is.

Fél tizenegykor Hubertus misét celebrált Kiss László helyi plébános. Derűs stílusa sokaknak mosolyt csalt az arcára, és prédikációja remekül illett a helyhez és témához. Tizenegy órakor következett az ifjú vadászok fogadalomtétele, majd kitüntetések, elismerések átadása zárta az ünnepi megnyitót a nagy rendezvénysátorban.

Dél környékén megtörtént a vadászati témájú kiállítások megnyitója, ahol gyönyörű festményeket, természetfotókat, kedves gyerekrajzokat – és látványos trófeákat is meg lehet tekinteni.

Negyed egytől ebéd, majd egy órakor a Vas Vármegyei Vadászkürt Egyesület műsora következett. Kettőtől az Északi kertben az Országos Agarász Egyesület bemutatója hozott látványosságot sokak számára, ahol a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bemutatója, Lóki György solymász és íjász bemutató is szórakoztatta az ide érkezőket.

Délután négy órától kulturális és szórakoztató műsorok következnek: fellép a cseh Radhost Táncegyüttes, akik Körmend testvérvárosából érkeztek. Az eredményhirdetésekre öt óráig kell várni: a nap folyamán vadétel-főző verseny, „Vadászok bora” verseny és pálinkaverseny is volt. Egész napos programok is kísérik az eseményt:

  • vadászati trófeák kiállításán lehet részt venni
  • vele szemben Dr. Pechtol-Kun Edit vadászfestő kiállítása látható
  • az emeleten pedig természetfotó-kiállítás.
  • Meg lehet tekinteni a Batthyány-Strattmann kastély múzeumát is,
  • és lesz terepjáró-bemutató is.

Egész nap rendelkezésre áll a kézművesek vására, valamint a büfék kínálata is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában