Bemutató

2 órája

A kőszegi kaszinóélet 190 éve – könyv született az újkori Kőszegi Polgári Kaszinó 25 éves jubileumára

Könyvvel ünnepli 190 éves múltját és 1999-es újjáalakulásának negyedszázados jubileumát a Kőszegi Polgári Kaszinó: Tóthárpád Ferencnek a Kaszinó történetéről szóló munkáját a Jurisics-vár lovagtermében mutatták be szombaton.

Tóth Katalin

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg a 2003-ban született mű jelentősen bővített és átdolgozott kiadása. A kiadót Tatár József mutatta be, majd a szerző idézte fel a Kaszinó távolabbi múltját, hangsúlyozva, hogy Kőszegen az elsők között, 1833. január 16-án alakult meg a társas élet e haladó formája. Polgári kör, olvasóegylet néven kezdte meg a munkáját, és a magyar nyelv ápolását mindenkor szem előtt tartotta. 

Dr. Küttel István, Csiki István, Németh János és Tóthárpád Ferenc
Fotó: VN/Kövesdi Andrea

Fejezetcímeket sorolt a könyvből – Kőszegen az elsők között, Két vitára okot adó kérdés, A legkorábbi ismert alapszabály, A Kaszinó és a mundér, Néhány a Polgári Kaszinót ért kritikák közül, Az értelmiség és a Kaszinó, Hattyúdal (1944-ben szűnt meg a polgári kör) –, és mindegyiket magyarázta. Úgy összegzett: voltak rosszabb és jobb időszakok, mégis a folyamatosság kimutatható. A korábbi Kaszinó örökségét – eszmeiségét, gondolkodását és a célokat is – vállalta az 1999-ben (újra)alakult egyesülés. Ezredvég című, az újraalakulás után született versével zárta a beszédét Tóthárpád Ferenc. „Felelősség a jelenben örökül hagyni a mát, s a nagyvilágot átölelve simogatni a hazát”! (részlet)

Az újjászületett Kaszinóról Pócza Zoltán beszélt: felelevenítette a kezdeti éveket és a közösen átélt élményeket. Hosszan sorolta Kőszeg közéleti történéseit 1999-ből. Többek között azt, hogy Dénes Andor nyugalmazott gimnáziumi tanár és Molnár Margit nyugdíjas tanárnő 1998 augusztusában elhatározta, hogy megpróbálja a lehetetlent. Egy új egyesület megalakításának igénye fogalmazódott meg bennük, hogy egybekovácsolják a tisztes kőszegi polgárokat. „Régi kőszegi lévén emlékszem arra, amikor Kőszegen volt társadalmi élet, s a város gondolkodó fői a polgári kaszinóban ültek össze. Ma az értelmiség alig ismeri egymást” – nyilatkozta később Dénes Andor. A szervezőbizottság 172 levelet küldtek szét a városban. A felhívásra a kőszegi Gesztenyés Étterem különtermében 1999. április 9-én több mint 80 kőszegi polgár jelent meg, hogy eldöntse, csatlakozzon-e a város legfiatalabb és egyben legidősebb társas köréhez. A vezetőség elsősorban a kulturális munkára, a közös gondolkodásra, az EMBERre, és annak építő tevékenységére fektetett nagy hangsúlyt. Az alakulás első évében színházi előadásokra Sopronba jártak. Rendszeresen képviseltették magukat a városi eseményeken. Későbbi alkalmakat is sorolt: kiemelkedő mozzanat volt például a Nemzeti Színház vendégszereplése. Az ismeretterjesztő előadások is folytatódtak. S egy jelentős alkalom: 2002 áprilisában Orbán Viktor és Wolfgang Schüssel találkozott Kőszegen. A KPK nevében Nemzet és Európa elnevezésű konferencián Dénes Andor mondott köszöntőt. 

Az újkori Polgári Kaszinó tagságát és a jelen lévő vendégeket Básthy Béla polgármester is köszöntötte. A kaszinó egyik fontos tulajdonságának a megújulást nevezte, amely reagál az aktuális időszak problémáira. A szervezetről úgy fogalmazott: „nagy munkát végeztek saját kőszegi történetünk visszaadásában”. S hogy vannak szövetségeseik és olyan feladatok, amelyekre jól hívták fel a figyelmet: például, hogy kellenek a közösségi terek. A Kaszinó szempontjából a jövő egyik kihívásának mondta, hogy megtalálják a hiányokat, amelyekre érdemes reagálni. Ilyen például a termékeny együttlét, amelyben gondolatok születnek. 

Az elnöki kerekasztal-beszélgetésben dr. Küttel István és Németh János volt elnököket Csiki István jelenlegi elnök kérdezte. A Kőszegi Vonósok játéka emelte az est fényét. 

A könyvbemutatót koszorúzás előzte meg: gróf Széchenyi Istvánról a születésnapján a Kőszegi Polgári Kaszinó kezdeményezésére tavaly megszépült Széchenyi obeliszknél emlékeztek meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában