Nyugati színvonalon

2 órája

“Röpködnek a számok a levegőben - Így látja a közelgő bértárgyalásokat Eppel János, a VOSZ elnöke

A magyar bérszínvonal közelítsen az európaihoz - nyilatkozta Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke társlapunknak, a szon.hu oldalnak. A küszöbön álló bértárgyalások kapcsán a szakember kifejtette azt is, mi lehet ennek a feltétele.

Vaol.hu

 Egésznapos elnökségi ülést és konferenciát tartott Nyíregyházán a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szeptember elején. A szon.hu -nak adott interjúban Eppel János, a szervezet elnöke beszélt a küszöbön álló bértárgyalásokról, és szóba került a jelenlegi gazdasági helyzet. 

A bértárgyalásokról is beszélt Eppel János
A bértárgyalásokról is beszélt Eppel János 
Fotó: Nagy Balazs/SZON

" A kivárás közben érezhető a készülődés"

A kilátások még most sem rózsásak. Négy nagyon kemény év van mögöttünk, soha nem látott kihívásokkal, konfliktusokkal és válsághelyzetekkel. A magyar gazdaság, a magyar vállalkozói szféra azonban már többször bizonyította, jó az ütés- és válságállósága, komolyabb csődhullám nélkül vészelte át ezt a nehéz időszakot a magyar vállalkozók többsége. Ugyanakkor nagyon vártuk és várjuk a fellendülést, amit részben a fogyasztás, részben beruházások növekedése hozhat el. Sok pozitív jel és tényező látható már, gondolok itt a reálbér-növekedésre, a kamatszintcsökkenésre, de a makrogazdaság még nem lendült fel a remélt szinten – fogalmazott Eppel János, aki úgy tapasztalja: a vállalkozások kivárnak, egyelőre nem bíznak, nem hisznek a piacban, amely gyengélkedik. Kifejtette: csökkentek a megrendelések, és ez a háborúval, az energiaválsággal és a szétszakadó beszállítói láncokkal függ össze. Jelenleg egy kivárást, emiatt pedig stagnálást tapasztalhatunk. Azt is látjuk, hogy a folyósított hitelek közel 90 százalékát nem beruházásra veszik fel, hanem működésre, forgóeszköz- és folyószámla-finanszírozásra. A kivárás közben érezhető a készülődés, de a döntést még nem hozzák meg a vállalkozások. Fontos lenne, hogy növekedésnek induljon a fogyasztás, mert akkor nekilendülnek a beruházások, beindulhatna az export is. Ám a nagyobb baj az, hogy az európai nagy felvevőpiacokat is válsághelyzet, stagnálás uralja, elég csak utalni Németországra, annak autóiparára és egyre több iparágára. Mindezek miatt még nincs hurráhangulat, de nincs túlzott pesszimizmus sem a vállalkozók körében. Egy óvatos készülődés tapasztalható, és várakozás a jó hírekre. 

Európai bér mellé európai teljesítményt

A küszöbön álló bértárgyalásokról is beszélt a lapnak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke. -  Alapvetően mi azt szeretnénk, hogy a magyar bérszínvonal közelítsen az európaihoz, vagyis a magyar munkavállaló és vállalkozó legyen megfizetve. Ám mindezt európai színvonalú teljesítményért, mert azt is látni kell, hogy a fejlett nyugat-európai vállalkozások és hasonló méretű magyar cégek között komoly teljesítménykülönbség mutatkozik. Nagyságrendileg kettes szorzó a különbség, ami egyébként hozzávetőlegesen a bérekben is tapasztalható. A vállalkozóknak is érdeke, hogy jól megfizetett, motivált és normális életfeltételek között élő munkatársaik legyenek, s ha kell, ezt időnként meg is előlegezik - mondta Eppel János. Hozzátette: a kettő csak együtt működik. 

Az idei bértárgyalások során is repkednek a számok a levegőben, a munkavállalói és a munkaadói oldal kompromisszumot keresve is a saját érdekeiből indul ki, és még a kormányzati szempontokat is figyelembe kell venni. Ez egy izgalmas szakmai tárgyalás, és egy izgalmas szakmai alku, de mindig meg szoktunk állapodni.  

Úgy vélem, nem rajtunk fog múlni a magyar gazdaság sikere. Segítünk, aktívak vagyunk, de kellenek a pozitív jelek, kellenek a piacok, szükség van a megrendelések növekedésére, és ha ez bekövetkezik, akkor mindjárt azt mondhatom, hogy vidámabban fogunk a következő év hasonló időszakában visszatekinteni az előző évre - hangsúlyozta.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában