Beszélgetés

2024.09.07. 07:00

Dupla aranyérem a bolyais Káldy Fruzsinának a 7. Nemzetközi Kémia Tornáról Mexikóból

Újabb szép eredményről számolt be az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium: aranyérmes lett és a legjobb opponensnek járó különdíjat is megkapta 12. c osztályos tanulójuk, Káldy Fruzsina a 7. Nemzetközi Kémia Tornán Mexikóban, Guadalajarában.

Tóth Katalin

Káldy Fruzsina a Bolyai-laborban

Fotó: © Szendi Péter

Fruzsi az aranyérmes csapat tagja volt a középiskolások részére augusztus végén rendezett versenyen. Néhány nappal a hazaérkezése után találkoztunk vele és iskolai felkészítőjével, Szabó Bence Farkas tanár úrral. 

Ami elsőként kiderült: magyar csapat 2017 óta indul a megmérettetésen. Dobos Dominik volt az első bolyais diák, aki 2018-ban kiutazott a vitaversenyre. Fruzsi esetében pedig már két éve felmerült ennek lehetősége. Azóta elért eredményei a tudáson kívül önbizalommal is felvértezték a fiatalt, így 11. osztályosként már vállalta a nevezést. 

A lekvár maradjon kék
– A magyarországi válogató feladatait tavaly ősszel kaptuk meg: egy kémia probléma-feladatsorból kellett egyet az elejétől a végéig kidolgozni és prezentálni: előadás készült, amelynek a kísérlet-részét decemberben végeztük el. E szerint az áfonyalekvár színével kellett különböző módosításokat végezni annak érdekében, hogy megőrizzük az áfonya kék színét a lekvárban is. A magyar válogatón a másik két szerepkörben – reviewer-ként és opponensként is, azaz a vitát összegző bírálóként és egy másik versenyző előadásának opponenseként is – helyt kellett állnom. Az értékelési szempontok megegyeztek a nemzetközivel – mondja Fruzsi, aki a témaválasztását egyrészt azzal indokolja, hogy a dédmamája kertjében rengeteg áfonyabokor van, és imádja a kék bogyós, kissé fanyar gyümölcsöt. Másrészt azzal, hogy közel áll hozzá az élelmiszerkémia területe – kísérletekkel igazolták, hogy sikerült a színátmenetet kivitelezni.

Hatan a csapatban

Hozzáteszi: a másik négy témát is fel kellett dolgozniuk. Opponensként, illetve reviewer-ként azoknál is szerepet kaphatott Fruzsi, aki a januári magyar válogatóról ötödikként került be a hatfős csapatba. A januártól augusztusig tartó időszak a felkészülés jegyében telt, közte egy júliusi táborral, próbavitákkal Kehidakustányban és budapesti hétvégi alkalmakkal társaival, a Hungarian Hex csapatával, melynek tagjai rajta kívül Éger Viktória, Erdélyi Kata, Hegedűs Márton, Járay-Vojcek Hanna és Koharek Anna voltak. A felkészítők között Buzafalvi Dénest (a delegáció vezetője), Botlik Bence Bélát, Csoma Balázst, Szabó Mártont, Szappanos Attilát, Répási Gergelyt, Vaskó Lilit és Ambrus Barbarát említi. 

Az angol nyelven folyó vitaversenyen kulcs a tudományos precizitás, a kreativitás, és a meggyőzés. A kémiában magas színvonalon teljesítő és az angol szaknyelvet ismerő diákokat kíván, akiknek a retorikai készsége is kiváló, ki mernek állni közönség elé. A széles körű természettudományos látásmód sem utolsó szempont az előadói készség mellett. Kicsi tehát a merítés, ami az alkalmasságot illeti, jegyzi meg a tanár úr. 

Káldy Fruzsina és Szabó Bence Farkas
Fotó: © Szendi Péter

 

Kellett a stratégia

Azt Fruzsi teszi hozzá, hogy a verseny nemzetközi fordulóján a szabályok összetettebbé váltak, a részvétel pedig stratégiaivá. 

– Hasonlóan probléma-feladatsort kellett megoldaniuk a csapatoknak, annyi nehezítéssel, hogy itt már nem magunk választhattunk, hanem kihívásos alapon az ellenfél. Három csapat vett részt egy szekcióban, minden szekció háromkörös volt. Mindegyik kör azonos forgatókönyv szerint működött: az egyik csapat előadta a megoldott problémát nyolc percben. A másik csapat ezt opponálta, azaz feltárta a prezentáció hiányosságait, majd az előadó és az opponens között tudományos vita zajlott. Végül a harmadik csapat egy tagja összefoglalta a hallottakat és értékelést fogalmazott meg, segítve ezzel a zsűri munkáját – magyarázza Fruzsi, akinek az egyik feladatában arra kellett megoldást találnia, hogyan lehet a tortillát hő nélkül megsütni – vagyis azokat a reakciókat kellett katalizálni, amelyek végbemennek sütés közben, a folyamat végén ehető végeredménnyel. A másik ahhoz kapcsolódott, hogyan lehet a mocsaras területeken a metánkibocsátást csökkenteni anélkül, hogy az ottani ökoszisztémát drasztikusan megzavarnák. 

Opponensként egyénileg szerzett különdíjat. A verseny, mint mondja, kérdezni is megtanította és egyéni szempontból megvizsgálni tudományos problémákat.

Élmények Mexikóban

– Megküzdöttem magammal, de úgy mentem ki, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a felkészülés során – mondja. Rengeteg élménnyel lett gazdagabb a kint töltött hét nap során. Kettőt említ ezek közül: két nap is részt vettek szervezett városnézésen, a helyiek ajánlásával próbáltak ki speciális ételeket, italokat – a sós, erjesztett kukoricalét például nem kortyolták szívesen. Az országok bemutatkozásán pedig kiderült, a tradicionális magyar és mexikói hímzésminták között bizony van hasonlóság.

Az előző évekhez képest az idén nagyobb büdzsével kellett számolni a magyar csapatnak. Fruzsina utazását az Észak-Amerika déli részén elhelyezkedő országba, Mexikóba a Nemzeti Tehetségprogram, az iskolai Schneller István Alapítvány és dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is támogatta. A szervezést a Magyar Kémikusok Egyesülete vállalta. 

Káldy Fruzsina kutatóorvos szeretne lenni – ez biztos pont az elképzeléseiben. Lelkesen meséli, hogy tavaly nyáron eljutott egy kutatótáborba, ott is kiderült, hogy a laboratmoszféra igazán testhezálló számára. S bár a versenyeredménye pontokra nem váltható, de az önéletrajzában szerepel majd – a felvételi elbeszélgetésen pozitívan befolyásolhatja a bizottság véleményét. 

Csoportkép Mexikóból: Ambrus Barbara, Buzafalvi Dénes, Hegedűs Márton, Koharek Anna, Járay-Vojcek Hanna, Káldy Fruzsina, Erdélyi Kata, Éger Viktória és Botlik Bence Béla
Fotó: VN/Magyar Kémikusok Egyesülete

Nemzetközi Kémiai Torna

A Nemzetközi Kémiai Torna (International Chemistry Tournament, IChTo) egy nemzetközi csapatverseny középiskolás diákok számára. A résztvevők feladata nemkonvencionális, nyitott végű kémiafeladatok megoldása, és a megoldásaik prezentálása angol nyelven. Magyarország jelenleg a verseny legeredményesebb országa három győzelemmel, négy ezüstéremmel és négy bronzéremmel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában