Siker

2024.09.16. 14:00

Birkózás: Hatos Gábor 41 évesen oktatta a mezőnyt

A Haladás VSE korábbi birkózó klasszisa, Hatos Gábor a Honvéd-színeiben 2018 után ismét felállhatott a dobogó legfelső fokára a csepeli KIMBA Sportcsarnokban rendezett kötött-, szabadfogású és női birkózó országos bajnokságon.

Sütő Dániel

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli nagycsarnoka adott otthont a 2024. évi őszi versenyszezon első országos bajnokságának. Három szakág 191 sportolóját köszöntötte Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke az idei felnőtt országos bajnokságon. Szabadfogásban egyértelműen a napokon belül 41. életévét betöltő olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes Hatos Gábor vitte el a show-t. A Budapesti Honvéd játékosedzője a fináléig oktatta a 86 kilogrammos mezőnyt, majd méltán híres állóképességének köszönhetően a bajai Püspöki Patrik elleni aranymérkőzésen az utolsó percben fordított és szerezte meg pályafutása 12. országos bajnoki címét. Hatos nem mellékesen több mint 20 évet, egészen pontosan 23-at húzott le a Haladásban 1994 és 2017 között. Ahogy ő mondja, úgy faragta ki őt birkózóvá Veréb István, ahogy Geppetto Pinocchiót, úgyhogy a már-már legendás állóképesség innen eredeztethető. 

Hatos Gábor
Hatos Gábor szenzációsan versenyzett a hazai ob-n
Fotó: Dömötör Csaba / Forrás: NS


- Ezt a bajnoki elsőséget Pista bának is megköszöntem, mert az ember azért azt nem felejtheti el, hogy honnan jött. Nagyon komoly alapokat kaptam anno, ami nélkül nem beszélhettünk volna semmilyen építkezésről sem - fogalmazott Hatos Gábor, a BHSE birkózója. - Pista bá maximálisan belénk rakta azt a munkát, ami a mai napig kamatozik. De aztán kellett egy váltás, és a Honvédot is ki kell emelnem, mert itt olyan koncepció, olyan pálya érhető el, aminek során továbbra is ösztönzik a sportolót kortól függetlenül, tehát nem azt érzed, hogy egy bizonyos kor fölött nincs rád szükség, mehetsz a roncstelepre.   


Hatos Gábor most már évek óta rendszeres tagja a veterán világbajnokságoknak, most is erre a világeseményre készül, amelyet idén októberben Horvátországban rendeznek. 
- Már kettőt megnyertem, tavaly viszont csak második lettem - folytatta a HVSE egykori klasszisa, aki jelenleg a Honvédban elsősorban edzőként tevékenykedik. - Jó dolog levezetni, nem egyből abbahagyni az aktív pályafutást, amit próbáltam heti 2-3 mozgásos edzéssel fenntartani. 2018-ban már a Honvéd színeiben lettem magyar bajnok, majd ugyanebben az évben indultam a budapesti vb-n, aztán katonai világbajnokságon lettem harmadik, utána pedig szépen fokozatosan kezdtem áttérni az edzői pályára. 35 éves kortól már lehet indulni veterán korosztályban, amelyben három kategória van, A B és C, ezek között ötévente lehet váltani. Ebben a korosztályban sikerült már két vb-címet szereznem, illetve a korábban említett ezüstöt. Olyan jó kondiban éreztem magam, hogy szakosztályunk igazgatójával végül arra jutottunk, kipróbálom magam az idei magyar ob-n, ahol 12-en voltunk a súlyomban, négy mérkőzésem volt. Előzetesen éremre mindenképpen esélyesnek tartottam magam, de tény, hogy 40 fölött azért embernek már nem olyan a felépítése, mint 20 évvel ezelőtt, így aztán erre próbáltam taktikusan odafigyelni. Ez a hazai ob tökéletes bolt erőpróbának az őszi veterán vb előtt.      

     
A szakág legjobb fővárosi versenyzői különdíjban részesültek, amit női birkózásban Szenttamási Róza, kötöttfogásban Szőke Alex, szabadfogásban pedig Hatos Gábor érdemelt ki.


A szabadfogásúak 57 kg-s mezőnyben a büki Rába Gábor harmadik lett. 61 kg-ban állt szőnyegre a Haladás VSE fiatal tehetsége, Zara Levente, aki a TFSE-s Hertlik Mátéval osztozott az ötödik helyen. 97 kg-ban a szintén HVSE-s Wittmann Kristóf harmadik pozícióban végzett, míg klubtársa, Fábián Bálint 125 kg-ban ötödikként fejezte be a versenyt.
A nők között is volt vasi érdekeltség, ugyanis a büki Reseterits Fanni 65 kg-ban negyedik lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában