Élni és élni hagyni

2024.09.13. 11:49

Futárok forradalma: Úgysem jön most senki. De! Jön!

Egyre gyakrabban vásárlunk online módon. Vajon a futárok világát a modernség hozta vagy a gazdagság?

Gombos Kálmán

A kényelem vagy a lustaság a futárok bölcsője? Esetleg a COVID? Nem, az már csak erősítette… De tulajdonképpen mindegy; a vásárlás sokaknál meglévő, boldog öröme is a virtuális térbe költözött. Weboldalak milliói kelletik magukat és az áhított terméket.

Futárok között élni
Futárok között élni
Fotó: VN/Gombos Kálmán

Nos, igen: a portéka; mondták régebben. Amikor még ehhez nem ritkán utazni kellett, többnyire mindenféle rablók veszélyére is felkészülve, zajosan nyüzsgő vásárhelyekre. Fontos része volt az életnek, sőt, a társadalomnak is: nézzük meg, mennyi (megszűnt) piactérnek köszönhetjük mai tereinket, vagy milyen sok település nevében bukkan fel a vásár vagy annak napja, de gondolhatunk a vasárnap szavunk eredetére is. Később az utazás már inkább csak a falu népét érintette, ők is a közeli városba buszoztak-vonatoztak. Aztán jöttek a városszéli hipermarketek, és most már leginkább helybe megy a fogyasztói társadalom csodás szimbóluma, a Termék.

Futárok kincsei: a mi kincseink

Manapság már mindegy is, hogy az egy karácsonyfa alá szánt pulóver, egy barkácsgép, esetleg apró, de nélkülözhetetlen vicik-vacak dolgok a távoli Kínából. Lehet a csomagban majd’ egymilliós okoskütyü éppúgy, mint párszáz forintos, de igen fontos tömítés. Jöhet pár csomag frissen kávé vagy – igen, a forró pizza is, esetleg a vasárnapi ebéd. Kajafutárok, már szleng is van rá, és igen, létük, sőt: nagy számú létük ékes bizonyítéka az ellustult modern ember gazdagságának, amin nagyanyáink elborzadnának. Mi viszont kimagyarázzuk gond és szégyen nélkül. A felgyorsult élet, a gazdaságosság, az örökös időhiány, hiszen mindannyian elfoglalt topmanagerek vagyunk, nem igaz?

A futár – ugye – fut. Pontosabban: száguld, lásd az emlegetett időhiány meg a felgyorsult élet. Ki így, ki úgy. Én sem szeretem a kihűlt pizzát, világos; értem őket. Emitt egy elhúzó rolleres, amott egy elrobogó robogó, de teker a bringás is, keresztül és kasul, „még nézni is tereh”. A furgonos meg – nos, számomra a legveszedelmesebb élőlény mind közül. Még Schumacher is pironkodna itt, és ami külön misét is megér: az ő parkolásuk. Értem én, ezt is értem. Csak pár percre… Úgysem jön most senki. De! Jön! Vannak piros vonalak, amiket nem illő átlépni. Sőt: vannak fehér vonalak is: adott esetben záróvonalnak hívják őket. És amikor megáll a forgalom, dühös az autós, remegve tér ki a nyugdíjas biciklis, és aggódva nézzük egymást a szembejövővel…

Akkor tényleg elgondolkodok, és szépen megkérem drága futár embertársaimat, hogy légyszi! Élni és élni hagyni! Hadd érjek haza biztonságban, kérem szépen!

Vár rám pár csomag friss kávébab.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában