Jubileum

2 órája

Három nap, húsz év: sok-sok fotón és videón mutatjuk, milyen volt a XX. Őrségi Tökfesztivál

Őriszentpéter, Szalafő, Nagyrákos, Magyarszombatfa – négy helyszínen rendezték meg a hétvégén a jubiláló Őrségi Tökfesztivált.

Gombos Kálmán

Forrás: Szendi Péter

Őriszentpéter, Szalafő, Magyarszombatfa és Nagyrákos fogadta a nagyszámú Őrségbe látogató érdeklődőt. A három nap alatt több tucatnyi program kínálta magát, ahol a kikapcsolódás adott volt kicsiknek és nagyoknak. Kézműves foglalkozások, tárlatvezetések, vásári komédiások is akadtak – és persze az alapot a tök adta, valamint a gasztronómia és a vásárosok.

A XX. Őrségi Tökfesztivál ünnepélyes megnyitóján Őr Zoltán polgármester az eltelt húsz év fejlesztéseire hívta fel a figyelmet. A fesztivált egy húsz éves emberhez hasonlította, aki nagyra értékeli a barátságokat és a találkozásokat. Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója az első, esős megnyitóra emlékezett, amikor kevesen hittek abban, hogy egy őszi termésre, a tökre alapozott fesztivál életképes lehet. Az eltelt húsz évnyi siker ennek cáfolata lett.

A fesztivált Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja nyitotta meg, aki arról a mosolyról és derűről vallott, amit minden egyes őrségi látogatásakor érez. Ezek után három felekezet (evangélikus, református és római katolikus) lelkipásztorai terményáldást mondtak. Közben – és egész nap, sőt, vasárnap is – a vásári kavalkád, forgatag volt a jellemző. A számos stand között egyfolytában hömpölygött a tömeg, és sokan vettek részt a különböző programokon is. Ki tököt faragott, ki dottó vonatozott, de a színpadi előadások is vonzók voltak, mint ahogy az esti töklámpás felvonulás is.

Szalafőn is kézműves és termelői portékákkal fogadták az idelátogatókat. A színpadon remek programok váltották egymást, közben helyi ételek és tökmagsajtolás is kínálta magát. Remek móka volt a szalmabála-labirintus, a tökfaragás, korongozás is. A népi játékok és a tárlatvezetés is sokakat csábított, mint ahogy a bölények, az erdei séta vagy Csikasz, a nádifarkas is.

Nagyrákoson három napon át lehetett megtekinteni a tájházat és kovácsműhelyt. Pénteken este „Így volt régen” címmel tartottak jó hangulatú múltidéző tökmagköpesztést a kultúrházban. Magyarszombatfa vasárnap csatlakozott a fesztiválhoz: a Fazekasház és környéke népesült be. A helyi termékek vására, illetve a cserépedényben való sütés-főzés vonzotta ide a legtöbb látogatót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában