Előrejelzés

2024.09.11. 13:34

Nagy árhullám érkezik a Rábán - Harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállás jöhet

A következő napokban a Duna, a Rába és a Lajta vízgyűjtőjén is rengeteg eső várható, jelentős áradás indul meg a folyókon.

Vaol.hu

Idén júniusban is megfeszített küzdelem zajlott a vízzel több vasi településen is.

Forrás: VN/archív

Fotó: Szendi Péter

Napokig velünk marad a soron következő ciklon, így országszerte ismét kiadós csapadékra van kilátás. Nagyobb mennyiséget éppen térségünkre ígérnek, de keletre is bőven jut az esőből, így az aszályhelyzet gyakorlatilag mindenhol véget ér - osztotta meg az idokep.hu.

Sok jót nem jelent ez számunkra Vasban, ugyanis a Dunántúlon hétfő hajnalig nem lesznek ritkák a 100 millimétert meghaladó értékek. Ezzel együtt a Duna és a nyugat-magyarországi folyók, így a Rába és a Lajta vízgyűjtőjében még több eső várható, többfelé 200-300 milliméter is lehullhat ebben az időszakban, ami jelentős árhullámok kialakulását eredményezheti. 

Vas vármegyét legutóbb június elején érte el pusztító árhullám, akkor Körmendnél katonák pakolták a homokzsákokat, és több vasi település is megfeszített küzdelmet vívott az árral.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint mind a Rábán, mind a Lajtán harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállás jöhet a jövő hét elejére. A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál a jelenlegi előrejelzések szerint az eddigi legmagasabb vízállást is megközelítheti.

illusztráció

illusztráció

Áradni fog a Duna is: Nagybajcsnál a jövő hét elején harmadfokú készültségi szintet elérő vízállás jöhet, de a fővárosban is kb. 4 méterrel emelkedhet a folyó vízszintje hétfőig.

illusztráció

illusztráció
Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában